• Поддержи национальную сборную

OFFS. Monitorizarea proiectului internațional Cross Cultures Project Association

19 sep 2023 de Svetlana Tataru
GALERIE

Pe parcursul lunii septembrie, Federația Moldovenească de Fotbal, în colaborare cu Asociația Cross Cultures Project au organizat o serie de activități în cadrul proiectului internațional „Open Fun Football Schools" (Școlile Deschise de Fotbal Distractiv), dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Acest concept, cunoscut sub denumirea de „Fun – Football - Concept," s-a dovedit a fi un instrument eficient de promovare a valorilor democratice, păcii, stabilității, coeziunii sociale, dezvoltării relațiilor de prietenie și colaborării sportive, precum și de promovare a fotbalului și a principiilor fundamentale ale „sportului pentru toți."

Timp de șase zile, mii de copiii au fost implicați în diverse activități din domeniul fotbalului, trăind într-o lume a sportului vesel și sigur. Toate exercițiile şi jocurile au fost planificate în aşa mod, încât fiecare participant să poată sesiza de fiecare dată propriul succes, fie şi unul minor. 

Proiectul Cross Cultures Project Association/Open Fun Football Schools a fost implementat în mai multe localități din Republica Moldova, precum: s. Ocnița, (raionul Ocnița), s. Hrușova (raionul Criuleni), orașul Ungheni (raionul Ungheni), s. Copceac (UTA Găgăuzia), mun. Ceadâr – Lunga (UTA Găgăuzia), or. Taraclia (raionul Taraclia) s. Slobozia - Dușca (raionul Criuleni), s. Mândrești (raionul Telenești), s. Mănoilești (raionul Ungheni), or. Sângera (mun. Chișinău), or. Slobozia (reg. Transnistreană), or. Dubăsari (reg. Transnistreană).

La evenimente au participat peste 2 400 de copii (1230 fete și 1170 băieți), dintre care 60 de copii cu cerințe educaționale speciale și copii cu dizabilități. De asemenea, au fost implicați 180 antrenori-profesori (117 femei și 63 bărbați), 144 tineri voluntari (91 femei și 53 bărbați). 


În cadrul activităților au fost aplicate și direcțiile programului special Sport – Școală – Poliție. În organizarea și desfășurarea acestora au participat 51 de angajați ai forțelor de ordine și alți 20 reprezentanți ai IGSU, IGPF, IGC, precum și 12 asistenți sociali comunitari. Inițiativa SSP promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalității juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenți prin implicarea acestora în activități cultural-sportive. 

Amintim că programul special Sport  –  Școală  –  Poliție face parte din cadrul Proiectului Open Fun Football Schools și este implementat în țara noastră de către Federația Moldovenească de Fotbal în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției din 2015.

Șefa Direcției Ordine Publică a Inspectoratului Național de Securitate Publică, Neli Lelenco și ofițera principală a Secției siguranță minori a Direcției ordine publică al INSP al IGP, Mariei Pleșu au contribuit la organizarea evenimentelor. Alături de coordonatoarea proiectului CCPA/OFFS Moldova, Svetlana Patraș, asistentul CCPA/OFFS Moldova, Victor Mardari, inspectorul federal la fotbal feminin, Natalia Ceban, instructorii OFFS Moldova, Iana Pogarevici, Dănuța Chicu, Tatiana Cunceva, Oxana Spătaru și Elena Hasta au asigurat buna desfășurare a tuturor activităților. 

OBIECTIVELE proiectului Open Fun Football Schools țin de promovarea:

- Co-existenței pașnice prin aproprierea oamenilor din diferite medii, facilitând astfel interacțiunea, dialogul, încrederea și cooperarea între comunitățile locale din Moldova;
- Egalității de gen, combaterea stereotipurilor bazate pe gen și încurajării bunăstării femeilor și participarea comunității prin sporirea și consolidarea participării active a fetelor și femeilor la fotbalul de mase/grassroots și în societatea civilă în general;
- Protecția copilului prin colaborare intersectorială, de a asigura un mediu protectiv și sigur pentru toți copiii care practică fotbalul în Moldova.

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țară noastră din anul 2006. Începând cu 2009, CCPA / Open Fun Football Schools Moldova este susținut de Agenția Internaționala Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău.

foto: Anna Rotary