Interviu cu selecționerul echipei naționale de fotbal, Serghei CLEȘCENCO înaintea meciului cu POLONIA, publicat în programul partidei. Perspectiva asupra pregătirilor, strategiei și așteptărilor pentru acest meci.
Întrebare: Cum se simte echipa și care e dispoziția Dvs înaintea meciului cu Polonia din preliminariile CE2024?
Răspuns: Echipa se simte foarte bine, s-au adunat toți băieții. Dispoziția este foarte bună, dispunem de toate condițiile necesare pentru a pregăti acest meci. Înțelegem că o să fie foarte dificil, Polonia, pentru mine este favorita grupei noastre de calificare. Cu această abordare, muncim și vom depune tot efortul pentru a reuși un rezultat pozitiv.
Întrebare: Băieții cum se simt, sunt sănătoși, apți de joc? Probleme de lot sunt?
Răspuns: Da, sunt sănătoși. O problemă ar fi că avem puține zile de recuperare după meciul din Albania, practic doar 2 zile în care trebuie să ne revenim. Suntem nevoiți să le propunem jucătorilor care au jucat în Albania și celor care nu au jucat regimuri de pregătire diferite, cu mai mult timp de odihnă pentru unii și mai puțin pentru alții. Respectiv, facem antrenamente diferențiate, pe grupuri.
Întrebare: Ce așteptări aveți de la jucători pentru acest meci?
Răspuns: Ultimul meci cu selecționata Cehiei, ne dă speranță și încredere, iar psihologic sper să fie un pic mai ușor, deoarece meciul a fost unul foarte greu în care am reușit să facem un rezultat pozitiv. Cu aceste gânduri o să intrăm la meciul cu Polonia.
Întrebare: Care sunt punctele forte ale echipei noastre? Pe ce putem să ne bazăm ca să obținem un rezultat favorabil?
Răspuns: Bineînțeles că nu putem să ne bazăm pe individualități și pe un stil ofensiv de joc, dar ne axăm pe jocul nostru colectiv. Pentru noi e important să fim o echipă unită și să dăm tot ce avem mai bun pe teren. Avem și calitate aproape în fiecare linie, însă important e ca fiecare jucător să se sacrifice pentru echipă și să depună efort maxim în joc.
Întrebare: Care ar fi punctele forte ale Poloniei?
Răspuns: Polonia, după cum am vizionat și la Campionatul Mondial, este o echipă echilibrată, cu jucători puternici. Și în debutul preliminariilor, chiar dacă în primul meci a pierdut cu Cehia, naționala poloneză a jucat foarte bine. Noi înțelegem că au fotbaliști care evoluează la nivel înalt, și Zielinski, și Lewandowski, și portarul Szczesny de la Juventus. Am urmărit mult și echipele de club la care evoluează aceștia, Juventus, Barcelona, Napoli ș.a.m.d.
Întrebare: Pregătiți jucătorii în mod special, mental și emoțional, înaintea acestui meci?
Răspuns: Ceva special din acest punct de vedere nu pot spune că pregătim. Noi încercăm pe interior să creăm o atmosferă plăcută, în care jucătorii să se simtă confortabil, să fie un tot-întreg și să înțeleagă că doar prin dăruință maximă pe teren o să avem posibilitatea să obținem un rezultat pozitiv.
Întrebare: Credeți că e nevoie și de noroc pentru echipa noastră în acest meci?
Răspuns: Da, sigur, dar trebuie să ne bazăm și pe abilitățile noastre. Probabil, toți ne consideră outsideri în fața Poloniei, dar și cu Cehia puțini ne dădeau șanse să scoatem un rezultat pozitiv. Dar am reușit. Avem nevoie de noroc, dar norocul ți-l faci singur, prin muncă.
Întrebare: Care ar fi obiectivele echipei pentru aceste Preliminarii?
Răspuns: Cel mai înalt obiectiv de atins pentru noi, ar fi locul 3 în grupă, dar și acest fapt va fi foarte greu de realizat. Cred că acceptabil pentru noi ar fi să nu finalizăm preliminariile pe ultimul loc în clasament. Înțelegem că noi încă nu suntem la nivelul de a ne propune scopuri mărețe. Dar, așa ca obiectiv intermediar, încercăm să nu pierdem acasă.
Întrebare: Ce tip de jucător lipsește Naționalei și fotbalului moldovenesc în general? Dacă imaginar, ce jucători din cei alături de care Dvs ați jucat ați vrea să îi aveți acum la lot?
Răspuns: Când jucam eu aveam o linie de mijloc foarte puternică și creativă. Așa a fost o conjunctură favorabilă, că în aceiași perioadă de timp evoluau Curtianu, Sergiu Epureanu, Belous, jucători talentați, cu vârste apropiate, un grup mare de mijlocași. Acum, pentru meciul cu Polonia, am o mare problemă în a alege linia de mijloc. Caimacov și Ioniță lipsesc, la fel Cociuc și Plătică. Nu sunt fotbaliști și a apărut problema deficitului de mijlocași. Iar linia de mijloc e importantă prin faptul că prin ea se organizează tot jocul echipei, atât apărarea, cât și atacul, mijlocul dictează ritmul și viteza de joc a echipei. Linia mediană e precum creierul echipei și la moment avem un deficit de acest creier. Avem nevoie de mijlocași buni. Consider că în ziua de azi, în Moldova sunt mai puțini mijlocași creativi în comparație cu ce a fost. Cred că tinerilor noștri le lipsește libertatea, libertatea de a se dezvolta individual și a-și asuma capacități de jucător profesionist la o vârstă fragedă, în comparație cu cei din afară. Jucătorii noștri se maturizează mai greu. Ne întâlnim cu această problemă în meciurile de la U17, U19, când jucăm cu selecționate din Europa. Ți se creează impresia că ei sunt cu 2-3 ani mai în vârstă decât noi. În plus, jucătorului din afară nu i se stabilesc limite. Din contră, i se dă posibilitatea de a-și dezvolta creativitatea. Or, creativitatea presupune în sine libertatea de a te dezvolta multilateral. Nu vreau să critic antrenorii de copii și juniori de la noi, ei activează după propriile metode, dar consider că nu trebuie de să le fie stabilite anumite limite copiilor. Este o vorbă bună: „Nu poți să-l înveți dar poți să-l lași să învețe”. Dacă copilul va dori, el va „absoarbe” tot de ce are nevoie pentru a crește și a se dezvolta corect. Dacă îi stabilim anumite limite, pe teren, în timpul meciului el va aștepta anumite sfaturi de la antrenor despre ce ar trebui să facă într-o situație sau alta, nu va lua deciziile individual, nu-și va asuma responsabilitate în joc.
Întrebare: În perspectiva meciului cu Polonia, pregătiți ceva special în vederea anihilării atacantului polonez Robert Lewandowski?
Răspuns: Nu. Desigur că îi voi instrui pe jucătorii noștri în ceea ce ține de cum să acționeze pe teren împotriva lui în anumite situații, însă nu va avea un marcaj om la om pe tot terenul. Jucătorii noștri se vor apăra în zonă și îl „vor transmite” de la unul la altul, deoarece el, în diferite zone ale terenul, acționează diferit.
Întrebare: Pe final aș vrea să vă întreb care ar fi mesajul Dvs către fanii echipei naționale, care vor veni în număr mare la meciul cu Polonia?
Răspuns: Vă spun sincer că am un mare respect și admirație pentru suporterii noștri, pentru că indiferent de situație și perioadele grele prin care a trecut fotbalul nostru, ei au fost alături. Desigur că am un mare respect față de ei, dar în același timp trebuie să înțelegem cu toții, că o altă echipă națională nu există, noi suntem cei care suntem la moment. Noi nu ne putem permite să schimbăm radical componența echipei, să ne schimbăm la față cum s-ar spune, nu avem această posibilitate. Trebuie să fim ca o familie, cu bune și cu mai puțin bune. Important e ca jucătorii să nu fie indiferenți și să se sacrifice la maxim pe teren. Pot să vă spun că jucătorii noștri simt când au o susținere mai mare din tribune și asta îi ajută să treacă mai ușor peste momentele grele din joc. Se formează o așa-numită aură comună, jucători-suporteri, care îi influențează în sens pozitiv.
Serghei Cleșcenco: Important este ca fiecare jucător să se sacrifice pentru ECHIPĂ