Din Olanda, Maxim Zubaniuc, special pentru FMF.md
Interviul cu jucătorul echipei Naționale, Vitalie Damașcan, a fost realizat imediat după ultima etapă care s-a jucat în campionatul Țărilor de Jos, înainte ca Guvernul Olandei să decidă suspendarea campionatului batav până la 31 martie curent.
- Recent a avut loc tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor Ligii Națiunilor, ediția 2020-21. Naționala noastră va juca cu selecționatele Greciei, Kosovo și Sloveniei...
- Părerea mea că Liga Națiunilor este un turneu foarte interesant. La nivel de selecționate nu putem afirma că este greu sau ușor să joci contra unui sau altui adversar. Toate meciurile sunt dificile. Mai ales pentru reprezentativa Moldovei. Am nimerit în grupă cu echipe puternice. Împreună cu antrenorul vom discuta despre strategie, vom face ședințe teoretice și vom analiza pe rând jocul fiecărui adversar. Trebuie să fim pozitivi, să jucăm, să ne îmbunătățim calitățile și să facem tot posibilul pentru a obține un rezultat pozitiv.
- Cât de mare este influența selecționerului Engin Firat la Națională? Și în general, cum este Dl Firat ca antrenor?
- Domnul Engin Firat este o persoană foarte pozitivă. Poate să facă o glumă, dar și să ridice glasul. Sunt momente, când se poate de glumit, dar sunt și situații, când trebuie să fim serioși. Sper și vreau să cred că Naționala Moldovei împreună cu Engin Firat va avea un viitor frumos.
- Din cauza lipsei jocurilor la FC Torino, ai ales să mergi în Olanda, la Fortuna Sittard. Unde ți-a plăcut mai mult să joci, în Olanda, Moldova sau Italia? Cum ai ajuns la Fortuna? A avut vreo influență Alexei Koșelev la transferul tău la această echipă și dacă ai avut alte oferte?
- La FC Torino n-am jucat mult, de aceea am decis că e mai bine pentru mine să mă transfer în Olanda, la Fortuna, sub formă de împrumut. Consider că am făcut un pas mare înainte, deoarece nivelul campionatului olandez este bun, cu accentul pe atac, iar antrenorii mizează pe jucători tineri și lucrează mult cu ei. Nu are sens să comparăm campionatele Italiei și Olandei cu cel moldovenesc, deoarece în țara noastră avem un alt nivel. Nu am avut posibilitate să mă aflu mult timp pe teren în Italia și acum sunt bucuros că joc cu regularitate la Fortuna și că progresez ca fotbalist.
Am avut oferte de la echipe din Serie B a Italiei. Dar am decis să schimb Italia pe Olanda, deoarece această variantă mi-a părut mai interesantă. Nu cred că prezența lui Alexei la Fortuna a influențat cumva alegerea mea. În același timp, e un plus pentru mine că la echipa din Sittard e legitimat un jucător din Moldova, cu care jucăm împreună la Națională și vorbim aceeași limbă. Adaptarea la Fortuna a decurs mai ușor, inclusiv și datorită lui Alexei.
- În etapa trecută ați jucat un meci important cu o echipă vecină în clasament – Zwolle. Ați bătut acest adversar cu 3-0 în Cupă anul acesta. V-ați așteptat să obțineți ușor cele 3 puncte?
- Meciul cu Zwolle nu a fost ușor. Aici, în Olanda, nu sunt meciuri ușoare. Rezultatele meciurilor din campionat sunt foarte greu de pronosticat – echipa de pe ultimul loc poate lua puncte de la lideri. Datorită acestui fapt, campionatul este interesant. Și mie îmi place asta.
Meciul cu Zwolle a fost greu pentru noi. În repriza secundă am jucat mai bine, am dominat ostilitățile din teren. Meritam să obținem toate cele 3 puncte, dar am avut ghinion cu penalty-ul acordat pe final de meci. Dar suntem optimiști și pozitivi. Vom pregăti cu atenție fiecare meci pentru a obține rezultate bune și să evităm retrogradarea. Avem mare nevoie de puncte și fiecare meci devine crucial pentru noi.
- Decizia VAR în acest meci a fost crucială – a fost dictat penalty în poarta lui Alexei. Îmi este interesantă părerea ta despre VAR: aceste opriri în joc influențează spectacolul fotbalistic?
- Mai mult sau mai puțin, da. În același timp, trebuie să recunoaștem că deciziile VAR sunt corecte. Azi am pierdut două puncte, dar în etapa următoare VAR-ul ne poate ajuta. Într-adevăr, aceste opriri ale jocului împiedică fotbaliștii, dar în același timp jocul devine mai cinstit. În linii generale, atitudinea mea față de VAR este pozitivă.
- Într-un interviu recent ai spus că timpul în Olanda este neplăcut. Te-ai obișnuit deja cu vremea de aici? Ce faci în timpul liber? Studiezi limba olandeză? În ce relații ești cu alți jucători de la echipă?
- Într-adevăr, vremea în Olanda nu este cea mai bună. Ba plouă, ba e vânt. Dar suntem profesioniști și trebuie să ne adaptăm la orice condiții. Nu dispun de mult timp liber: avem câte 2 antrenamente timp de 2-3 zile pe săptămână. Mă întorc acasă obosit și nu prea am dorință să fac ceva. Iar în zilele libere merg în orașele vecine, în Germania, în alte orașe din Olanda, pentru o plimbare, o cafea sau să încerc ceva nou din bucătăria locală.
Jucătorii din echipă se împacă foarte bine între ei. Toți suntem tineri, avem aceleași interese și de aceea ne înțelegem de minune. Toți vorbesc limba engleză, de aceea nici nu are sens să învăț limba olandeză. Îmi pare o limbă grea.
Vitalie Damașcan: „În Olanda nu există meciuri ușoare”