• Поддержи национальную сборную

Sergiu Chirilov, la 50 de ani

05 iun 2023 de Reporter FMF

Fostul internațional moldovean, Sergiu Chirilov serbează astăzi a 50-a aniversare!

 

Federația Moldovenească de Fotbal îi urează omagiatului sănătate, fericire și cât mai multe realizări frumoase pentru dezoltarea fotbalului nostru!

 

La mulți ani!

 

Născut la Şoldăneşti, Sergiu Chirilov a ajuns la Chişinău la vârsta junioratului. În 1990 a fost invitat la Politehnica Chişinău. Din 1991 evoluează pentru echipa a doua a clubului Zimbru în Campionatul RSSM, fiind convocat şi la echipa mare, care juca în Campionatul URSS, divizia valorică secundă (Pervaya Liga).

 

La 30 mai 1991 îmbracă pentru prima dată tricoul echipei Zimbru în campionatul sovietic, la meciul de la Rostov pe Don, cu formația Rostselmaș, încheiat cu scorul de 1-0 pentru ruși. Și-a făcut apariție pe teren în minutul 72, când l-a înlocuit pe Boris Tropaneț.

 

La 2 mai debutase și în meciul de Cupă, cu Dnepr Moghiliov. În acel meci, cuplul de antrenori de la Zimbru, Dudu Georgescu și Pavel Cebanu au trimis pe teren mai mulți tineri debutanți: Serghei Parchomenco, Roman Bulat, Igor Gheorghieș, Radu Rebeja, Ruslan Roic și Sergiu Chirilov. Debutul a fost reuşit, astfel tânărul jucător a continuat să evolueze la Zimbru și în Campionatul Moldovei, din 1992.

 

Primul meci în Divizia Naţională l-a jucat la 15 martie 1992, când Zimbru a întâlnit Speranţa Nisporeni, scor 2-0. La 31 aprilie, în meciul cu Constructorul Leova, scor 2-2, a marcat primul său gol, apoi al doilea, reușind dubla.

 

Visul de a juca peste hotare la o echipă puternică nu l-a părăsit şi în sezonul 1993-94 se transferă în România. A jucat mai întâi la Olimpia Satul Mare, apoi la Sportul Studenţesc Bucureşti. După trei sezoane la Bucureşti a prins un transfer în Belgia, la Charleroi, unde a făcut o figură frumoasă.

 

După un an în Belgia, se întoarce acasă și este legitimat la Nistru Otaci, echipă pentru care a marcat 15 goluri. În 2000 ajunje la Rapid Bucureşti, dar nu reușește să se impună şi este împrumutat la Unirea Alba Iulia.

 

În primăvara lui 2002 revine în Moldova şi joacă sfârşitul campionatului la FC Agro Chişinău.

 

Un an a mai evoluat departe de casă, la Habarovsk, pentru clubul militar din localitate, bifând doar 11 meciuri (zece în campionat şi unul în Cupa Rusiei). A urmat Iranul, unde a jucat la una dintre cele mai bune formaţii ale acestei țări – Zob Ahan, unde a evoluat alături de un alt moldovean -  Gheorghe Stratulat (născut la Teleneşti).

 

În toamna lui 2004 revine la echipa care l-a promovat - Zimbru Chişinău, pentru care a mai susţinut 72 de meciuri, reuşind şi 30 de goluri.

 

În sezonul 2004-2005, cu cele șapte goluri marcate, s-a clasat al șaselea în lista celor mai eficace marcatori din Moldova, devenind cel mai bun marcator al formației Zimbru.

 

Este vicecampion al Moldovei în sezonul 2005-2006. În topul celor mai buni ”goleadori” ai Moldovei în acel sezon a ocupat poziția a doua, fiind întrecut doar de belarusul Aleksey Kuchuk de la Sheriff, devenind golgheterul formației Zimbru cu 11 goluri.

 

Anul fotbalistic 2006-2007 i-a adus medaliile de argint cu Zimbru Chișinău, iar în clasamentul golgheterilor la Zimbru s-a clasat al doilea după Jdanov, cu 12 goluri, iar în clasamentul marcatorilor din Campionatul Moldovei în acel sezon a fost al  patrulea.

 

În clasamentul general al golgheterilor Diviziei Naționale, perioada 1992-2014, se clasează în Top-20, cu 57 de goluri.

 

Sergiu Chirilov a fost convocat de 12 ori la echipa naţională a Moldovei, după ce a trecut și pe la cea de tineret, pentru care a înscris un gol în  poarta Ţării Galilor, chiar în meciul de debut.

 

După încheierea carierei de jucător a început-o pe cea de antrenor. A fost secund la naţionala de tineret, ca apoi să conducă această formaţie din postura de antrenor principal. Cu naţionala de tineret a avut câteva victorii de răsunet, cu Germania 1-0, în meciul de debut, la 19 august 2008. În grupa preliminară a Campionatului European 2009-2010, Moldova a terminat pe locul trei, după România şi Rusia, cu 14 puncte, având la activ patru victorii. După insuccesul cu Rusia de la 7 octombrie 2011, de la Tiraspol (scor 0-6), şi-a dat demisia, echipa de tineret fiind preluată de un alt fost zimbrist, Alexandru Curtianu.

 

A mai antrenat formația Real-Succes Chișinău și echipa a doua a clubului Zimbru. În prezent este director al Școlii Sportive Specializate de Fotbal Nr.1 din Chișinău.