Școala sportivă de copii și juniori din raionul Lazovsk/Sângerei a fost și rămâne una dintre cele mai bune din țară. Aici și-au început calea în sportul-rege viitori componenți ai echipei naționale sau de tineret, campioni sau deținători ai Cupei Moldovei, fotbaliști care au jucat la echipele din Divizia Națională (Superliga de azi). Iată câteva nume: Victor Doibani, Iurie Bologan, Mihai Andriuță, Emil Caras, Ion Balan, Iurie Tabarcea, Marin Spînu, Valeriu Tofan, Igor Lavrov, frații Vadim și Oleg Bolohan, Petru Ojog, Ivan Urvanțev.
Astăzi vorbim despre echipa de fotbal a Școlii sportive din raionul Sângerei, anii fondării 1969-1970. Formația a fost creată în 1977 de către cunoscutul antrenor Chiril Șușu. Componenții ei au fost elevii Școlii Nr. 2 din Lazovsk (astăzi or. Sângerei). Ceva mai târziu în lot au fost cooptați tinerii fotbaliști din satele Grigorăuca și Chișcăreni, iar antrenor a devenit regretatul Leonid Criclivîi.
„Pentru noi exemplu au fost colegii mai mari de la echipa Steluța, cum era numită formația Școlii de fotbal din raion, își amintește Oleg Drosu, campion al Moldovei din 1986 în componența lui ”Avangard Lazovsk”. În 1979 și 1980 Steluța a devenit câștigătoarea turneului republican „Portarul”, obținând dreptul să evolueze la campetițiile unionale ”Кожаный мяч” (tr. ”Mingea de piele”) din Baku (Azerbaijan) și Harkov (Ucraina). Era cel mai popular turneu din Uniunea Sovietică, toți copiii visau să ia parte la aceste întreceri. Și noi nu făceam excepție, mai ales că din componența echipei noastre făceau parte frații mai mici ai celor care în 1979 și 1980 au evoluat pe arena unională: Vasea Balan era fratele mai mic al lui Ion Balan, Igor Rîbacioc - al lui Oleg Rîbacioc, Slava Manoilă - al lui Mihai Manoilă, Vitalic Rusica - al lui Serghei Rusica, Igor Cucereavîi - al lui Iuri Cucereavîi, Pavlic Jardan - al lui Oleg Jardan, Jenel Caras - al lui Emil Caras, Serghei Lepota - al lui Iuri Lepota. Pe noi chiar și ne numeau „echipa fraților mai mici”. Ne străduiam să nu fim mai prejos”.
Doi ani la rând, în 1983 și 1984, formația din Lazovsk a fost la un pas de câștigarea turneului „Portarul”, dar n-a fost să fie. Echipa lua parte și la campionatul republican rezervat copiilor și juniorilor. Principalii adversari erau considerați fotbaliștii de la Școala sportivă de copii și juniori a rezervelor olimpice din Bălți, din componența căreia făceau parte Leonid Tcaci (în prezent antrenor la CSF Bălți), Vladimir Dijovschi, Serghei Secacev, etc.
În adevărate derby-uri se transformau meciurile dintre școlile din raioanele vecine Lazovsk și Fălești, pentru care evoluau Anatol Stibelschi, Dmitri Pisarenco, Anatol Antoci, Igor Hărbălău, etc. Lupta a devenit și mai aprigă după ce în 1985 echipa din Lazovsk (a.n. 1967-1968) a pierdut cu 1-2 partida din cadrul campionatului ASB „Colhoznicul” chiar pe stadionul propriu, „Olimpiada-80”.
„Eram adeversari doar pe teren, în afara lui eram și rămânem prieteni, povestește Oleg Drosu. Împotriva lui A. Stibelschi și D. Pisarenco am jucat și în campionatul RSSM pe când evoluam la Avangard, iar ei la Kolos Fălești. Cu A. Antoci și I. Hărbălău ne-am confruntat la diferite turnee organizate de asociația sportivă „Dinamo” în cadrul MAI. Iar cu Tolea Antoci chiar am jucat într-o echipă, Dinamo Bălți, la un turneu ințernațional din Bistrița (România)”.
Memorabilă rămâne participarea formației din Lazovsk la turneul unional desfășurat în vara anului 1985 în satul Kiriutnea (în prezent Corten) din raionul Taraclia. Competiția a fost consacrată ediției a XII-a a Festivalului mondial al tineretului și studenților de la Moscova. Echipa de la nordul republicii a învins adversarele din orașele Pskov (Rusia), 2-1, Jelgava (Letonia), 3-2, a jucat la egalitate cu reprezentanții Comratului, 3-3 și a pierdut în fața gazdelor, 1-2, ocupând în final locul doi.
În toamna aceluiași an la Lazovsk s-a disputat turneul zonal al celei de-a XXX-a ediție a Spartachiadei școlarilor din fosta RSS Moldovenească. Gazdele au jucat excelent, câștigând turneul și calificându-se în etapa finală. Tinerii fotbaliști din Lazovsk au învins echipele din Telenești (4-1), Edineț (3-1), Fălești (4-2), Kotovsk (în prezent Hâncești) (2-0) și au jucat la egalitate cu reprezentanții raionului Nisporeni, 2-2. În ultima zi a turneului gazdele i-au întrecut pe principalii contracandidați la șefie, Școala sportivă de copii și juniori a rezervelor olimpice din Bălți, 3-2.
Turneul final al Spartachiadei a avut loc în 1986, la Criuleni. Și aici echipa din Lazovsk a evoluat destoinic confruntându-se cu reprezentanții celor mai bune Școli de fotbal din Chișinău, Tiraspol, Bender, Bălți, Râbnița, Fălești, Dubăsari și Criuleni.
Tot în 1986 Avangard Lazovsk a devenit campioană a Moldovei. Conform regulamentului din acea vreme în componența fiecărei echipe participante la campionat în fiecare meci, trebuiau să evolueze cel puțin doi jucători cu vârsta până la 21 de ani. Astfel, de medaliile de aur s-au învrednicit fundașul central (stoper) Grigore Nesterov și mijlocașul central Oleg Drosu. Din lot au mai făcut parte Vitalie Rusica, supranumit „Motanul”, Veaceslav Manoilă, Vasile Balan și Igor Rîbacioc.
Frumoasele noastre duminici. Școala sportivă Sângerei