Marele istoric Nicolae Iorga spunea: „Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”.
E îmbucurător faptul că pe zi ce trece comunitatea fotbalistică moldovenească află tot mai multe nume ale personalităților care au contribuit la dezvoltarea jocului cu balonul rotund pe meleagurile noastre.
Datorită eforturilor cercetătorului Alexandru Tomșa și ale lui Štěpán Gilar, consul la Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, lumea fotbalului din Moldova a aflat despre Josef Seidl, unul dintre primii (sau poate chiar primul) promotori ai fenomenului fotbalistic din Chișinău.
Duminică, 26 martie, la inițiativa Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova în colaborare cu FMF și MAI, pe stadionul „Dinamo” din capitală a avut loc dezvelirea plăcii memoriale, dedicată sportivului și profesorului ceh Josef Seidl. Este un eveniment deosebit, deoarece arată că ne stimăm trecutul, ne stimăm istoria.
Nu este prima acțiune de acest gen. La 1 mai 2020 comunitatea fotbalistică a sărbătorit 100 de ani de la nașterea lui Nicolae Simatoc, unul dintre cei mai emblematici fotbaliști basarabeni, fost jucător la celebrele Inter Milano și FC Barcelona. În anul 2015, FMF a instituit, în cadrul Galei laureaților fotbalului, „Premiul Nicolae Simatoc”, distincție ce pune în valoare oamenii din fotbalul moldovenesc, care ne-au promovat pe arena internațională. Cu ocazia centenarului Complexul Sportiv din comuna Lozova a primit numele lui Nicolae Simatoc. Pe site-ul FMF au fost publicate un șir de articole dedicate pământeanului nostru.
Onoruri binemeritate își așteaptă rândul încă un șir de personalități, precum Hristofor Galațan, fotbalist, arbitru și funcționar în perioada pionieratului fotbalului nostru; frații Colea, Petea și Volodea Vîlcov, multipli campioni ai României în perioada interbelică, Colea – antrenorul care a adus primul trofeu în curtea Stelei București, în 1949; Marius Beraru, internațional român, fost jucător la Mihai Viteazul Chișinău și Sportul studențesc București; Leonid Murea, campion al României cu Venus București, în 1932; Vladimir Cearughin și Anatolie Voronețchi, jucători la Chișinău și la Venus București; Evgheni Șvedkovski, unul dintre cei mai buni fundași ai lui Rapid București de la începutul anilor 1930; Leonte Ianovschi, originar din Vadul lui Vodă, antrenorul care la descoperit pe marele Nicolae Dobrin; Ilie Gîrleanu, originar din Rezina, campion al României cu CCA (Steaua) București, în 1952, și deținător al Cupei României cu Știința (Politehnica) Timișoara, în 1958; Arcadie Hohman, originar din Chișinău, jucător la Macabi Chișinău și Macabi București, fondatorul echipei Dinamo Chișinău, considerat „părintele” fotbalului din Kazhstan!!!
Un loc aparte în istoria fotbalului nostru îl merită și Valerian Bezveconnîi, antrenorul selecționatei Egiptului, pe care a calificat-o în semifinalele Jocurilor Olimpice din 1928 și doi jucători care au evoluat tocmai în Brazilia: Morthe „Mara” Grinberg, fotbalist la Macabi Chișinău la mijlocul anilor 1930, fratele mai mare al celebrului jucător de tenis de masă Grigore Grinberg, și Waldemar Zaclis, originar din Telenești, care a jucat la FC Sao Paulo cu care a devenit campion al statului cu același nume în 1943.
Astfel, cu certitudine putem afirma că avem o istorie fotbalistică bogată, cu care ne putem mândri.
Cine nu-și cunoaște trecutul, nu are viitor