• Поддержи национальную сборную

Memorialul Josef Seidl a fost inaugurat la Chișinău

26 mar 2023 de Reporter FMF
GALERIE

 

La inițiativa Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova, duminică, 26 martie 2023, pe stadionul Dinamo din Chișinău a avut loc un eveniment deosebit - dezvelirea plăcii memoriale, dedicată sportivului ceh Josef Seidl. Ceremonia a avut loc în ajunul meciului Moldova - Cehia din preliminariile pentru EURO 2024, în prezența reprezentanților Federației de Fotbal a Republicii Cehe și a Federației Moldovenești de Fotbal, a corpului diplomatic, a reprezentanților administrației moldovenești și a altor invitați.

 

Textul de pe placa comemorativă, în limbile română și cehă, sună astfel: 

ÎN MEMORIA LUI JOSEF SEIDL (1873-1942), MEMBRU AL ASOCIAŢIEI SPORTIVE „SOKOL” DIN PRAGA, CEH, CARE A STAT LA ORIGINEA FOTBALULUI DIN CHIŞINĂU, PROFESOR DE GIMNASTICĂ LA LICEELE LOCALE (1909–1917), INIȚIATOR AL PRIMULUI MECI, CARE A FOST ORGANIZAT ÎN ACEST LOC LA 29.08.1911.

 

 

Istoria lui Josef Seidl

Josef Seidl este una dintre figurile emblematice din istoria relaţiilor moldo-cehe, spre regret, foarte puțin cunoscută și care merită să fie amintită. S-a născut în 1873 într-o familie modestă, în orașul Jirkov de la hotarul ceho-german. Deja în tinerețe a devenit membru activ al organizației sportive cehe ”Sokol” (Șoimul), fondată la Praga în 1862. În rândurile ”Sokolului” din Praga, Josef Seidl - croitor de profesie - s-a dezvoltat într-un sportiv de succes.

După ce ”Sokol” s-a răspândit în mai multe țări austro-ungare, a început să câștige popularitate și în imperiul țarist. După revoluția din 1905, Seidl a plecat la lalta (1905-1909) și apoi la Chișinău (1909- 1917) ca profesor de educație fizică în gimnaziu.

La Chișinău și-a pus amprenta în istoria orașului prin popularizarea jocului de fotbal, care a câștigat rapid o mare popularitate și s-a răspândit nu numai în rândul elevilor săi.

 

În 1911, la Chișinău a avut loc primul meci de fotbal între echipa de ”acasă” și ”oaspeți” - echipa gimnaziului ll de băieți din Odesa.

Josef Seidl a fost arbitru pentru acel meci, care a avut loc pe 29 august, aproximativ pe stadionul (pe atunci inexistent) Dinamo.

 

Astăzi, acest meci este considerat un punct de cotitură în istoria fotbalului moldovenesc. În timpul Primului Război Mondial, Josef Seidl s-a alăturat unității de voluntari cehoslovaci de la Chișinău, care a călătorit în Franța prin Moscova și Arhanghelsk. Aici, în rândurile așa-ziselor legiuni cehoslovace, s-a alăturat activ luptei de pe Frontul de Vest (Vouziers) și a contribuit astfel la declararea independenței Cehoslovaciei în 1918.

După întoarcerea sa din război, Josef Seidl a rămas în armata noului stat. Din 1919 a lucrat în biroul militar al președintelui republicii și în 1928 a obținut gradul de colonel. A lucrat cu primul președinte cehoslovac T. G. Masaryk, cu care a avut relații personale de prietenie, până la sfârșitul mandatului său în 1935, când s-au pensionat amândoi.

Echipa câștigătoare a competiţiilor internaţionale de la cel de-al V-lea Congres „Sokol” de la Praga (1907). Primul din stânga în rândul de sus – Josef Seidl. 

Soarta vieții lui Josef Seidl a fost excepțională. A obținut succese sportive la competițiile de gimnastică de la Arras (1904) și la competiția internațională de la V. Sokolski din Praga (1907). O vreme a lucrat la lalta ca profesor privat de gimnastică pentru copiii Marelui Duce Peter Nikolaevici al Rusiei. A colaborat cu promotorul sportului ”Sokol” A.G. Gotlib-Gotalov, care a intrat în istorie ca prototip al eroului romanului ”Doi căpitani” de V. Kaverin. De mai multe ori a participat la expoziții publice de gimnastică înaintea țarului Nicolae al ll-lea (pentru ultima dată la Chișinău în vara anului 1914), care în 1913 la Sankt Petersburg i-a acordat o medalie pentru serviciu exemplar pentru împlinirea a 300 de ani de la domnia familiei Romanov.

Pentru serviciul său pe Frontul de Vest în primul Război Mondial, i s-a acordat Crucea Militară Franceză și Crucea Militară cehoslovacă. În slujba primului președinte cehoslovac a îndeplinit funcția de comandant militar al scaunului său - castelul Praga, unde a locuit și cu familia. A fost alături de T. G. Masaryk în roluri de protocol și a participat la primirea vizitelor importante ale șefilor de stat sau ale reprezentanților diplomatici la Praga. De asemenea, a fost decorat cu o serie de decorații precum Ordinul ltalian Morice și Lazăr, Ordinul Cavalerilor Francezi al Legiunii de Onoare, Ordinul Coroanei Române sau Ordinul Nilului al Regatului Egiptului. Josef Seidl a murit la vârsta de 68 de ani la Praga, la 21 iulie 1942.

 

Josef Seidl, împreună cu familia. Sursa foto: arhiva familiei Šeda.