• Поддержи национальную сборную

Integritatea în fotbal

Integritate. Ședința membrilor PNIS în cadrul proiectului transnațional MotivAction

03 mar 2023 de Maria Teeşanu
GALERIE

 

Federația Moldovenească de Fotbal a organizat în premieră un seminar informativ pentru reprezentații PNIS (Platforma Națională pentru Integritate în Sport). Evenimentul a avut loc timp de 2 zile, la Chișinău și la CPSM Vadul lui Vodă, în cadrul proiectului internațional MotivAction. 

 

La ședința de lucru organizată la Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei au fost prezenți Coretin Segalen, președinte al Group of Copenhahen pe lângă Consiliul Europei și coordonator al Platformei Naționale Franceze și Patrick Vajda, specialist în managementul riscurilor la evenimente sportive, fost arbitru internațional la scrimă și președintele Federației Internaționale a Oficialilor Sportivi.

Federația Moldovenească de Fotbal a fost reprezentată de Eugen Zubic, șeful Departamentului de Integritate FMF, Serghei Vasilache, ofițer al Departamentului de Integritate FMF, Natalia Chiriac, consilier drept sportiv FMF, membru al Comitetului de Monitorizare a Convenției Macolin și coordonator PNIS și Adrian Ixari, directorul executiv FMF.
 

Seminarul de la Vadul lui Vodă a avut menirea de a discuta și analiza toate problemele și provocările întâlnite în toate competițiile sportive. Ulterior, se va elabora un instrument practic și eficient adaptat nevoilor sportivilor, care să motiveze raportarea manipulării și să ajute la implementarea politicilor de avertizare la nivel național.


În proiectul transnațional MotivAction participă reprezentanți ai platformelor naționale de combatere a manipulării, organizații sportive, precum și grupuri de experți internaționali. Ei vor colabora în vederea elaborării mecanismelor de motivare a sportivilor, arbitrilor și antrenorilor de a raporta situațiile de manipulare. În total, activitatea desfășurată în cadrul proiectului va avea un impact asupra unei cifre estimative de 30 000 actori participați în competițiile sportive.
 

În cadrul luptei împotriva manipulării în competițiile sportive, FMF a fost inclusă de Comisia Europeană Erasmus + Sport pentru a participa în proiectul transnațional MotivAction alături de alte 7 state: Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia Portugalia și Polonia.

 

Platforma Națională pentru Integritate în Sport este compusă din Agenția Naționala Antidoping, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Agenția Servicii Publice, Loteria Naționala a Moldovei, Federația Națională de Tenis din Republica Moldova, Federația de Baschet din Moldova, Federația de Tenis de Masă din Republica Moldova, Federația de Lupte din Republica Moldova, Federația de Arte Marțiale Mixte a Republicii Moldova și Federația Moldovenească de Fotbal.

Obiectivele proiectului:
- Consultarea actorilor din sport și a platformelor naționale.

- Colectarea și înțelegerea opiniilor, nevoilor și condițiilor actorilor sportivi implicați (sportivi, arbitri, antrenori) în privința problemelor existente referitor la avertizare și manipulare.

- Consultarea organizațiilor, care formeaza platforma națională privind instrumentele și politicile de avertizare.

- Stimularea unui dialog, în cadrul platformei naționale, privind denunțarea in sport.

- Adaptarea și crearea unor instrumente eficiente de raportare la nivel național.

- Implementarea politicilor de avertizare la nivel național pentru a promova, proteja și gestiona alertele împotriva manipulării competițiilor sportive și pentru a încuraja raportarea situațiilor de manipulare.

- Colaborarea pentru a înțelege mai bine cum să motivăm sportivii, arbitrii și antrenorii să raporteze manipularea.

- Elaborarea și implementarea planurilor naționale de acțiune pentru mecanisme eficiente de raportare și politici de avertizare la nivel național.

Crearea unui mecanism de raportare de încredere, eficient și securizat este absolut necesar pentru a percepe procesul de raportare drept unul pozitiv, atât de către sportivi și cluburi cât și de autoritățile locale.

În acest sens, MotivAction va reprezenta un laborator legal și operațional menit să perfecționeze capacitatea de monitorizare a Platformelor Naționale, precum și mecanismele de detectare a situațiilor anomale și în felul dat va salvgarda integritatea competițiilor sportive.

Vă reamintim, că pe 28 februarie, la Chișinău a avut loc prima parte a seminarului informativ în cadrul proiectului transnațional MotivAction, pentru arbitrii, jucătorii și antrenorii din fotbalul moldovenesc.

 

FMF continuă consolidarea eforturilor pentru protejarea integrității fotbalului. Astfel, FMF, în cooperare cu FIFA și UEFA, a adoptat o abordare de zero toleranță a tuturor formelor de manipulare și/sau influențare ilegală a meciurilor sau competițiilor de fotbal.