• Поддержи национальную сборную

Frumoasele noastre duminici. Stimold Chișinău

05 feb 2023 de Andrei Prodan

În anul 1994, Ion Rusu, directorul Fabricii de sticlă din Chișinău, și Vasile Belenco, metodist pe problemele sportului a întreprinderii, au hotărât să organizeze o echipă de fotbal care să reprezinte fabrica. La cârma formației a fost instalat Nicolae Jardan, fost jucător la Constructorul/Agro Chişinău, Codru Lozova și Lims-Vital Anenii Noi. Echipa a primit denumirea Stimold (abreviatura de la Sticla Moldovei).

 

În primul an de existență formația a activat în Divizia C, promovând imediat în Divizia B (al treilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc). „Am accelerat spre „B” chiar din start, lotul de care dispuneam cu toate că era format în special din lucrătorii Fabricii de sticlă permițându-ne să-i întrecem pe adversari fără prea multe probleme”, își amintește Nicolae Jardan, în prezent antrenor la CSCT Buiucani Chișinău.

 

Existența echipei în acele timpuri vitrege și deloc favorabile pentru susținerea sportului se datora, în primul rând, dlui Ion Rusu, directorul Fabricii de sticlă, tot el și președintele clubului, care dădea nu doar bani, ci și suflet, iar un lucru susținut din inimă întotdeauna prinde. Îi eram recunoscători pentru faptul că, urcând în doar trei ani trei trepte valorice ale fotbalului moldovenesc – de la „C” la „B”, de la „B” la „A” și de la „A” la Divizia Națională, dl Rusu a înțeles că aceste salturi au necesitat și un efort financiar adecvat și s-a conformat rigorilor”, menționează Nicolae Jardan.

 

Nicolae Jardan, antrenorul principal al formației Stimold Chișinău, și Vasile Belenco, vicepreședintele clubului

 

În Divizia C echipa evolua pe stadionul din satul Șerpeni, locul de baștină al lui Ion Rusu, începând cu anul 1995 terenul „de acasă” al echipei a devenit arena din satul Lozova.

 

În sezonul 1995/96 cea mai strânsă luptă pentru promovare a avut loc în seria Centru a Diviziei B, unde ULIM-Tebas și Stimold au acumulat același număr de puncte – câte 51. „Studenții” au ocupat locul întâi doar datorită golaverajului mai bun, 51-17 față de 48-16.

 

În vara anului 1996, MIF Mălăiești, Grigoriopol (locul 6 în clasamentul final al Diviziei A în sezonul 1995/96) traversa o perioadă dificilă de ordin financiar și era amenințată cu desființarea. Astfel, a apărut varianta comasării dintre MIF și Stimold, chișinăuienii întărindu-și lotul cu experimentații jucători de la Mălăiești, precum Serghei Cabanov, Vladimir Muncescu, Serghei Novicov sau Alexandru Chioru.

 

Conform regulamentului Diviziei A în ediția 1996/97 calificarea directă era obținută de primele două clasate, iar echipele situate pe locurile 3 și 4 primeau dreptul să dispute barajul de promovare/menținere în Divizia Națională. După o luptă acerbă cu Dumbrava Cojuşna (41 puncte), Migdal Carahasani (39 p.), Cimentul Rîbniţa (38 p.) și Vierul Sîngerei (37 p.), Stimold-MIF a ocupat locul 4 cu 43 de puncte la activ. Pe podiumul de premiere au urcat Sindicat Moldova-Gaz Chişinău, Roma Bălţi (ambele cu câte 55 p.) și Răut Orhei (49 p.).

 

Meciurile de baraj s-au disputat pe 25 iunie 1997. Răut a pierdut în fața lui Agro Chișinău, 2-5, iar Stimold-MIF a produs surpriza învingând după prelungiri reprezentanta Diviziei Naționale, Codru Călărași, cu scorul de 2-1.

 

Partida s-a jucat pe stadionul orășelului Codru în prezența a circa 500 de spectatori și a fost arbitrată de chișinăuianul Anatoli Ianeț. Călărășenii au deschis scorul prin Igor Spelnicov în min. 23. Egalarea a venit peste 8 minute când a marcat Vladimir Muncescu. „Golul de aur” a fost reușit de Eugen Vasilean care a fructificat o centrare a antrenorului-jucător Nicolae Jardan.

 

„11”-le utilizat: Ștefan Esinencu, Nicolae Gori, Vasile Căpățină, Vladimir Muncescu, Sergiu Sîrbu, Ghenadie Costiuc, Eugen Vasilean, Igor Balaur, Nicolae Jardan, Gabriel Rotaru, Cristinel Bădăluță. Pe lângă acești fotbaliști în acel sezon pentru Stimold-MIF au mai evoluat: portarii – Veaceslav Caciura și Serghei Dobzeu; fundașii – Serghei Cabanov, Igor Procopeț, Alexandru Chioru, Ion Buga, Vasile Pavalache; mijlocașii – Serghei Novicov, Victor Botezatu, Andrei Ganga, Iurie Ioniță, Vladimir Carpov, Ruslan Fetescu; atacanții – Mihail Bulat, Alexandr Broslavschi, Stelian Botezatu, Valeriu Gligor. Antrenor principal – Nicolae Jardan. Antrenor secund – Sergiu Sîrbu.

 

Stimold-MIF Chișinău, echipa care a promovat în Divizia Națională în sezonul 1996/97

 

Înaintea sezonului 1997/98 echipa a revenit la denumirea inițială – Stimold. Evoluția în Divizia Națională a fost sub așteptări. Chișinăuienii au ocupat locul 13, penultimul, cu următoarea linie de clasament: 26 meciuri, 2 victorii, 7 remize, 17 înfrângeri, golaveraj 19-60, 13 puncte. Cele două victorii au fost obținute pe teren propriu în fața Victoriei Cahul (4-1) și Speranței Nisporeni (3-0). De remarcat și remiza, 1-1, cu Nistru Otaci, formație care s-a clasat pe locul 4. Cea mai severă înfrângere a fost suferită în meciul de acasă cu Tiligul Tiraspol, 1-8.

 

Lotul utilizat în DN se prezintă astfel: I. Balaur (25 jocuri/5 goluri), E. Vasilean (22/1), N. Gori (19/0), A. Chioru (17/0), G. Rotaru (14/4), V. Căpăţină (13/0), I. Denisenco (13/0), D. Nalbăriu (13/1), A. Colun (13/1), B. Pronevoi (13/0), A. Bîtcă (12/0), S. Diaconu (12/-19), S. Sîrbu (12/0), A. Ganga (12/1), I. Ovcearenco (12/0), G. Costiuc (10/1), S. Dobzeu (10/-22), S. Ciupac (9/1), C. Brînzei (8/0), F. Onofrei (8/0), P. Cebotari (8/0), I. Procopeţ (8/0), A. Martin (7/1), L. Anghel (7/2), O. Ivanov (6/0), I. Buga (6/0), V. Lincăuţanu (5/0), E. Nichitin (5/-21), V. Maimescu (4/1), A. Broslavschi (4/0), V. Răilean (3/0), M. Arteni (3/0), O. Polişciuc (3/0), I. Golubţov (3/0), R. Munteanu (2/0), A. Caraja (2/0), A. Mereuţă (1/-1), S. Plămădeală (1/0), C. Bădăluţă (1/0), V. Ciorici (1/0), S. Nemţanu (1/0).

 

Spre deosebire de campionat în Cupa Moldovei Stimold a evoluat destul de bine calificându-se în faza sferturilor de finală unde a cedat în fața Nistrului din Otaci: 0-5 în deplasare, 0-3 pe teren propriu.

 

Revenită în Divizia A Stimold a fuzionat cu Codru Lozova. Sezonul 1998/99 Codru-Stimold l-a încheiat pe locul 14, întrecând doar echipele Speranța Nisporeni și Dinamo Bender. Lipsită de aportul financiar al Fabricii de sticlă (noul director al întreprinderii care l-a înlocuit pe Ion Rusu s-a dovedit a fi indiferent față de fotbal) Stimold a fuzionat cu Dinamo Bender și s-a mutat în orașul de pe malul Nistrului. Ediția 1999/2000 a fost ultima în care întâlnim denumirea „Stimold” în contextul campionatului național.

 

* * *

Dacă vrei ca istoria echipei tale să apară pe site-ul FMF, scrie-ne tot ce știi despre fotbalul din localitatea ta și trimite-ne poze pe adresa: presa@fmf.md.