• Поддержи национальную сборную

Campionatul Mondial. 8 zile până la start. Vezi cele 8 stadioane pe care se vor disputa meciurile de la Cupa Mondială 2022

12 noi 2022 de Maria Teeşanu

Cu 8 zile înaintea primului meci, Qatar - Ecuador, din cadrul Campionatului Mondial 2022 din Qatar, site-ul FMF.md vă prezintă stadioanele pe care se vor disputa partidele de la marele eveniment.

Opt arene vor găzdui meciuri de la Cupa Mondială, toate arată spectaculos și pot fi văzute în galeria foto de mai jos. Toate arenele, cu excepția Khalifa International Stadium, inaugurat în 1976, au fost construite special pentru Cupa Mondială 2022.

Vă prezentăm arenele de la Cupa Mondială 2022

Meciul de deschidere se va disputa în orașul Al Khor, pe stadionul Al Bayt, care are capacitate de 60.000 de locuri, inaugurat în 2021. El va mai găzdui cinci meciuri din grupe, unul din optimi, unul din sferturi și unul din semifinale.

Stadionul Al Bayt 

 Stadionul Al Janoub din orașul Al Wakrah are capacitatea de 40.000 de locuri. El a fost inaugurat în 2019. Aceasta este al doilea dintre cele opt stadioane pentru Campionatul Mondial 2022 din Qatar, după renovarea Stadionului Internațional Khalifa. Stadionul Al Janoub va fi gazda a cinci meciuri din grupe și unul din optimi.

 Stadionul Al Janoub

Stadionul Ahmad Bin Ali din Al Rayyan are capacitatea de 44.700 de locuri, el a fost inaugurat în 2020. Fostul stadion Ahmad bin Ali a fost demolat în 2015 pentru a face loc stadionului Al Rayyan. Se preconizează că 90 la sută din dărâmăturile rezultate din demolarea stadionului vor fi reutilizate fie pentru noul stadion, fie pentru proiecte de artă public. Pe stadionul Ahmad Bin Ali se vor juca cinci meciuri din grupe și unul din optimi.

Stadionul Ahmad Bin Ali

Stadionul Internațional Khalifa din Doha are capacitatea de 40.000 de locuri și a fost inaugurat în 1976. Stadionul Internațional Khalifa a găzduit o listă lungă de evenimente sportive importante de la inaugurarea sa. De fapt, fotbalul sau atletismul sunt rareori menționate în Qatar fără a se referi la acest loc. Desigur, stadionul a primit o renovare completă pentru Cupa Mondială FIFA 2022™ ca o recompensă pentru serviciul său de lungă durată. La redeschidere în mai 2017, a găzduit finala Cupei Amir – evenimentul de fotbal de club apropiat de inimile tuturor qatarilor. Aici vor fi disputate cinci meciuri din grupe, unul din optimi și finala mică.

Stadionul Internațional Khalifa

Stadionul Education City din Al Rayyan, este un alt stadion care va găzdui cinci meciuri din grupe, unul din optimi și unul din sferturi.  Stadionul Education City a fost construit ca loc de desfășurare pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Stadionul este situat în mai multe campusuri universitare din Education City al Fundației Qatar. După Campionatul Mondial de Fotbal, stadionul va păstra 25.000 de locuri pentru a fi folosit de echipele atletice universitare. La 3 septembrie 2020, stadionul a găzduit primul său meci oficial, disputat în sezonul Qatar Stars League 2020–21. Stadionul are capacitatea de 40.000 de locuri.

Stadionul Education City 

Stadionul 974 din Doha are capacitatea de 40.000 de locuri și a fost inaugurat în 2021. Pe el se vor juca cinci meciuri din grupe și unul din optimi. Stadionul din Doha, a fost construit din 974 de containere de transport. Pentru alegerea numelui stadionului, au fost luate în calcul numărul de containere folosite și prefixul internațional al statului Qatar, 974.

Inedita construcție duce și la un moment istoric, pentru că, la finalul Cupei Mondiale, componentele stadionului vor fi demontate și containerele și celelalte materiale folosite vor fi reutilizate în țări în curs de dezvoltare.

Este pentru prima dată când la Cupa Mondială se va juca pe un stadion temporar.

Stadionul 974 

Stadionul Al Thumama din Doha a fost inaugurat în 2021, iar capacitatea acestuia constituie 40.000 de locuri. După Cupa Mondială 2022, jumătate din locurile stadionului vor fi scoase, urmând să fie donate altor țări. Designul arhitectural își are inspirația din tradiționala pălărie taqiyah, o șapcă tradițională care este purtată de bărbați și băieți din Orientul Mijlociu. Acesta va fi gazda a cinci meciuri din grupe, unul din optimi și unul din sferturi.

Stadionul Al Thumama

Stadionul Lusail din orașul Lusail va găzdui finala competiției și are capacitatea de 80.000 de locuri. Stadionul a fost inaugurat în 2022. Acesta va mai găzdui cinci meciuri din grupe, unul din optimi, unul din sferturi și unul din semifinale.

Stadionul Lusail