• Поддержи национальную сборную

40 de ani de la ultima promovare a echipei Nistru

05 noi 2022 de Andrei Prodan

Astăzi, 5 noiembrie, se împlinesc 40 de ani de la promovarea formației Nistru (actuala Zimbru) Chișinău în Liga Superioară a campionatului Uniunii Sovietice.

 

5 noiembrie 1982. Atacantul Grigori Batici a fost desemnat cel mai bun jucător al echipei Nistru în 1982. Cu 25 de goluri marcate el a ocupat locul 2 în clasamnetul golgheterilor Ligii întâi. Foto: Mihail Potîrniche. Poză din arhiva lui Alexandru Tomșa.

Ediția 1982 (se juca într-un an calendaristic) a diviziei secunde a fotbalului sovietic a fost, probabil, cel mai interesant din toată istoria competiției. Înaintea ultimei etape 5 (!) echipe aveau șanse să promoveze în Liga Superioară, printre acestea numărându-se și formația din capitala Moldovei.

 

Este interesant faptul că înaintea sezonului foarte puțini microbiști din republică sperau la un asemenea succes. În ultimele trei ediții de campionat Nistru de fiecare dată a ocupat locul 8, în 1978 s-a clasat pe locul 10, iar în 1977 chiar pe locul 11. Mai mult, în locul experimentatului antrenor Victor Korolkov, sub bagheta căruia în 1973 Nistru a promovat în Liga Superioară, pe banca tehnică a fost instalat Leonid Șevcenko, care până atunci n-a condus nicio echipă.

 

Concurența în Liga întâi era acerbă. Pentru două foi de calificare luptau 22 de echipe. Printre acestea se numărau, printre altele, SKA Rostov pe Don (deținătoarea Cupei URSS din 1981, liderul căreia, Serghei Andreev, în vara anului 1982 în componența naționalei URSS a participat la Campionatul Mondial din Spania), Zarea Voroșilovgrad (în prezent – Lugansk) (campioana URSS din 1972), Lokomotiv Moscova, Žalgiris Vilnius și Daugava Riga (cele mai bune echipe din Lituania și Letonia) sau Kolos Nikopol.

 

Înaintea campionatului în lotul chișinăuienilor au fost cooptați 5 fotbaliști de la Karpatî Lvov: fundașii Vasili Șcerbei, Victor Kopîl, mijlocașul Iuri Dubrovnîi, atacanții Grigori Batici și Igor Mosora. Erau jucători foarte buni, dar pentru a închega un colectiv puternic cu fotbaliștii autohtoni (Pavel Cebanu, Gheorghe Tegleațov, Ion Caras, Anatol Rîbac, Serghei Dubrovin, Alexandru Mațiura) era nevoie de timp.

 

Cu toate acestea Nistru a avut un start bun. În primele două meciuri disputate în deplasare cu Iskra Smolensk și Spartak Kostroma chișinăuienii au jucat la egalitate, 0-0. Au urmat două victorii pe teren propriu: 2-1 cu Fakel Voronej și 2-0 cu Rotor Volgograd.

 

Abia în etapa a 6-a Nistru a suferit prima înfrângere: 1-2, în deplasare, cu Dinamo Kirov (după prima repriză ai noștri câștigau 1-0 prin golul reușit de Hlopotnov).

 

Gheorghe Tegleațov, „fundașul de fier” din componența Nistrului în sezonul 1982. Foto: Mihail Potîrniche. Poză din arhiva lui Alexandru Tomșa.

Dar deja în runda următoare moldovenii au surclasat cu 4-0 deținătoarea en-titre a Cupei URSS, SKA Rostov pe Don. Toate golurile au fost marcate după pauză. S-au evidențiat Batici (de 2 ori), Mosora și Caras.

 

După ce în etapa a 8-a chișinăuienii i-au învins pe gruzinii de la Guria Lancihuti (2-0, au marcat V. Proțenco și Batici) pentru prima dată ei au urcat în fruntea clasamentului.

 

Spre regret au urmat două înfrângeri la rând în fața reprezentantelor Țărilor Baltice: 0-3 cu Žalgiris și 0-1 cu Daugava. Se părea că va urma o cădere psihologică, însă n-a fost să fie. După tur Nistru ocupa locul trei cu 27 de puncte la activ, fiind întrecută doar de Kolos (29 p.) și Žalgiris (28 p.).

 

Returul a început cu 3 remize la rând în compania formațiilor Fakel, Rotor și Șinnik Iaroslavl. În schimb după aceasta au urmat două victorii la scor: 5-1 cu Dinamo Kirov și 4-1 (în deplasare!) cu SKA Rostov pe Don. În această ultimă partidă Pavel Cebanu a reușit un hat-trick.

 

În etapa a 29-a (28 august 1982) Nistru și-a luat revanșa în fața lui Žalgiris, 3-0 (a deschis scorul Hlopotnov, după care o „dublă” a marcat Batici). Partida cu Daugava din runda următoare a fost de un dramatism aparte. După prima repriză letonii câștigau cu 2-0. Gazdele au reșit să egaleze prin golurile lui Zelionkin și Hlopotnov, iar cu 3 minute înainte de final același Hlopotnov a marcat golul victoriei.

 

După etapa a 35-a pe primele două locuri se situau Žalgiris și Nistru cu câte 45 de puncte la activ, iar după ce în etapa a 40-a chișinăuienii au fost întrecuți la Moscova de Locomotiv, 0-2, în fruntea clasamentului se aflau deja 3 echipe Žalgiris, Nistru și Fakel, toate cu câte 50 de puncte acumulate.

 

Înaintea ultimei etape, disputată pe 5 noiembrie 1982, situația în clasament era următoarea: Žalgiris – 55 puncte, Nistru, Lokomotiv și Fakel – câte 54 p., Kolos – 53 p.

 

Mijlocașul Pavel Cebanu a realizat un hat-trick în meciul cu SKA Rostov pe Don disputat pe 17 august 1982. Foto: Mihail Potîrniche. Poză din arhiva lui Alexandru Tomșa.

Žalgiris a jucat la egalitate cu Metallurg Zaporojie, Lokomotiv și Fakel au remizat între ele, dar n-au acumulat niciun punct (conform regulamentului din acea perioadă pentru depășirea unui anumit numări de meciuri egale nu se mai acordau puncte), iar Nistru și Kolos au obținut victorii.

 

Chișinăuienii i-au învins pe cei de la Spartak Kostroma cu 3-0 (Batici a marcat o „dublă”, iar ultimul gol al campionatului pentru Nistru l-a înscris Dubrovnîi). De menționat că în ultimele trei meciuri moldovenii au obținut tot atâtea victorii: 1-0 cu SKA-Karpatî Lvov, 3-1 cu Iskra și 3-0 cu Spartak.

 

Astfel, în partea de sus a clasamentului final situația a fost următoarea: 1-2. Žalgiris și Nistru – câte 56 puncte (ambele calificate în Liga Superioară), 3. Kolos – 55 p., 4-5. Lokomotiv și Fakel – câte 54 p., 6. Zarea Voroșilovgrad – 47 p.

 

Pentru a desemna campioana Ligii întâi, pe 16 noiembrie, la Simferopol, s-a disputat „meciul de aur” în care reprezentanta Lituaniei a obținut victoria cu scorul de 1-0 (a marcat Iakubauskas în minutul 70).

 

De medaliile de argint și dreptul de participare în elita fotbalului sovietic s-au învrednicit: Serghei Dubrovin (43 meciuri/0 goluri), Ion Caras (43/7), Victor Kurocikin (43/0, portar), Pavel Cebanu (42/5), Grigori Batici (41/25), Anatol Rîbac (41/1), Gheorghe Tegleațov (41/1), Vasili Șcerbei (40/1), Iuri Dubrovnîi (39/6), Igor Mosora (39/5), Iuri Hlopotnov (38/9), Alexandr Zelionkin (35/3), Igor Tiunicov (26/1), Veaceslav Proțenco (21/2), Alexandru Mațiura (17/1), Alexandr Șicov (12/0), Veaceslav Maxim (9/0), Victor Russu (8/0), Victor Kopîl (1/0). Din lotul echipei au mai făcut parte, dar n-au disputat niciun meci Iurie Burlaca, Vitalie Galat, Alexandr Golocolosov, Eduard Crețu, Anatoli Miguli (portar), Iurie Milicenco, Oleg Flentea și Alexandru Țurcan.

 

Din staful tehnic au făcut parte: Leonid Șevcenko (antrenor principal), Alexandru Proțenco (șeful echipei), Anatoli Polosin și Vladimir Gosperschi (antrenori), Ivan Macari (administrator), Ian Molceanski (medic), Serghei Storoja (maseur).

 

5 noiembrie 1982. Nistru Chișinău a obținut promovarea în Liga Superioară a campionatului URSS. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): I. Macari (administrator), I. Molceanschi (medic), A. Polosin (antrenor), V. Kurocikin, Iu. Dubrovnîi, S. Dubrovin, L. Șevcenko (antrenor principal), P. Cebanu, A. Mațiura, Iu. Hlopotnov, V. Gosperschi (antrenor), A. Proțenco (șeful echipei). Rândul de jos: V. Șcerbei, V. Proțenco, I. Mosora, A. Șicov, Gh. Tegleațov, I. Tiunicov, I. Caras, A. Zelionkin, A. Rîbac. Poză din arhiva Larisei Tegleațova.