• Support National Team

Grassroots week. Interviu cu Alexei Gheorghiu, manager de dezvoltare, oficiul regional Sud FMF

30 sep 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

În toată Europa, sub patronajul UEFA, se desfășoară evenimente dedicate Săptămânii UEFA Grassroots. Federația Moldovenească de Fotbal organizează în aceste zile mai multe evenimente dedicate fotbalului pentru toți, iar site-ul FMF vă prezintă un interviu cu managerul de dezvoltare al Oficiului regional Sud FMF, Alexei Gheorghiu.

- Ce rol joacă UEFA Grassroots Week în Moldova?
- Fotbalul de mase joacă un rol uriaș în viețile a miilor de oameni de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. De la fotbalul școlar și cluburile locale până la programele comunitare. Fotbalul de mase oferă un amestec divers de oportunități pentru oameni din toate păturile sociale. Săptămâna Grassroots constituie o ocazie ideală de a reflecta rolul şi nivelul activității fotbalistice în ţară la nivel de amatori. În această perioadă sunt organizate un şir de activităţi fotbalistice cum ar fi: turnee, festivaluri, diverse concursuri, campionate etc., pentru toate categoriile de vârstă, gen şi formă fizică, în diferite tipuri de fotbal (fotbal clasic, minifotbal, fotbal şcolar, fotbal pentru veterani, fotbal pentru persoane cu necesități speciale, etc.)

- De cât timp promovați acest eveniment în regiunea Sud?
- În regiunea sudică a țării promovez acest eveniment din anul 2015, din momentul când am fost angajat în cadrul FMF și odată cu apariția Oficiului Regional de Dezvoltare Sud.

- Ce v-ați propus pentru această săptămână?
- În săptămâna UEFA Grassroots în regiunea Sud am pus un mare accent pe instituțiile de învățământ care sunt înscrise în Proiectului FMF „Fotbal în şcoli” și am propus un șir de evenimente și concursuri tradiţionale precum „Grassroots Week Moldova” ce presupune:
• Lecţii demonstrative de educaţie fizică prin fotbal (clasele I-IV);
• Festivaluri Grassroots în cadrul instituţiilor de învățământ (casele I-IV);
• Turneu la minifotbal în cadrul instituţiilor de învățământ (clasele I-IV, mixt: băieţi + fete);
• Turneu la minifotbal în cadrul instituţiilor de învățământ (clasele gimnaziale, băieţi și fete);
• Turneu la minifotbal în cadrul instituţiilor de învățământ (clasele liceale, băieți și fete);
• Turneu la minifotbal în cadrul instituţiilor de învățământ între profesori;
• Concursuri intelectuale, victorine pe tematică fotbalistică;
• Starturi vesele cu elemente din fotbal;
• Starturi vesele “Mama, tata, eu – jucăm fotbal mereu”;
• Concursuri individuale cu elemente tehnice din fotbal (cel mai bun portar, jonglor, ţintaş).

De asemenea la nivel regional organizăm turneul „Liga Veteranilor”, pentru veteranii din fotbal cu vârsta 50+, iar finala acestui turneu se va desfăşura în ultima zi a săptămânii. Tot în această săptămână vom demara Turneul Republican „Respect Liga” cu participarea copiilor de până la 10 ani; 

Totodată, acordăm ajutor logistic, metodic şi practic Asociaţiilor Raionale de Fotbal din regiunea Sud, care la rândul său au planificate diferite activităţi dedicate săptămânii Grassroots. Toate evenimentele desfăşurate sunt mediatizate pe rețelele de socializare ale Oficiului regional Sud FMF.

- Ce rol are Federația Moldovenească de Fotbal în UEFA Grassroots Week?
- În primul rând, organizarea UEFA Grassroots Week de către FMF trezește dorinţa oamenilor să practice sportul în aer liber, alături de prieteni, colegi, etc., având în vedere restricţiile anterioare legate de situaţia pandemică. Suportul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal la organizarea acestui eveniment este major. Noi avem oportunitatea să motivăm fiecare participant, club sau instituție de învățământ de a practica sportul rege şi să-i premiem cu diferite diplome și cadouri pentru eforturile depuse. De menționat că activitățile din cadrul UEFA Grassroots Week sunt foarte bine organizate de către Federația Moldovenească de Fotbal, care interacţionează operativ şi productiv cu autorităţile publice locale, instituţiile publice de învăţământ şi structurile fotbalistice din regiuni.

- Ce impact a avut Covid-19 asupra UEFA Grassroots Week în anii precedenți și care este numărul participanților anul acesta, când nu mai sunt impuse restricțiile?
- Din nefericire şi cu mare regret, în legătură cu situaţia pandemică în anii 2020 şi 2021 participarea cu prezenţa fizică a oamenilor la evenimentele Grassroots Week a fost diminuată practic la 0. În legătura cu deciziile CNESP, care au aprobat mai multe măsuri de restricție, în contextul situației epidemiologice pe parcursul anilor 2020 - 2021, Oficiile Regionale de Dezvoltare şi Asociaţiile Raionale de Fotbal au sistat desfăşurarea mai multor acţiuni, evenimente şi competiţii, atât la nivel raional cât şi la nivel regional cum ar fi: realizarea Proiectului „Şcoala Voluntarilor PRO Fotbal”, organizarea şi desfăşurarea Turneelor Republicane Şcolare, organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şi evenimentelor rationale şi desigur organizarea evenimentelor de amploare precum: „Fotbal - sărbătoarea pentru copii”, dedicat Zilei Internaţionale a Copilului și Săptămâna „UEFA Grassroots”. Acest factor a influențat semnificativ la descreșterea numărului de participanți în anul 2021. Dacă în anii 2016 - 2019 la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Fotbalului de Mase, au participat în mediu 15 mii participanţi la circa 350 de evenimente desfăşurate la nivel de ţară anual, anul acesta sperăm să atragem cel puţin acelaş număr de participanţi datorită proiectului “Fotbal în şcoli”.

- Ce obiective ați stabilit anul acesta în cadrul UEFA Grassroots Week?
- Obiectivul principal al evenimentului este promovarea modului sănătos de viaţă, practicarea fotbalului în rândul oamenilor din Republica Moldova, atragerea şi implicarea societăţii la organizarea evenimentelor şi desfăşurarea activităţiilor în aer liber. Fotbalul este mult mai mult ca un joc, este un mecanism bun la predarea lecțiilor de viață, motiv pentru care este bine ca tinerii să obțină experiență în fotbal. Fotbalul ajută la dezvoltarea viitoarelor generaţii de tineri, oferind lecții de lucru în echipă, disciplină, respect și sănătatea fizică și psihică.