• Поддержи национальную сборную

EURO 2024. Moldova, în urna a 5-a la tragerea la sorți

28 sep 2022 de Sandu Grecu

Duminică, 9 octombrie, va avea loc tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului European de fotbal din 2024. Evenimentul este programat pentru ora 13:00 (ora Moldovei), la Festhalle Frankfurt, în Germania, țara gazdă a turneului final. Astăzi UEFA a dat publicității componențele urnelor valorice, care au fost formate în baza evoluției din Liga Națiunilor 2022/23. Moldova se află în urna a 5-a.

 

Conform formulei UEFA, în urma tragerii la sorți vor fi create 7 grupe de câte 5 echipe și 3 grupe de câte 6. Cele 4 câștigătoare ale grupelor din Liga A în Nations League au fost plasate într-o urnă specială și vor fi repartizate în grupe de câte 5 echipe.

 

Componența urnelor valorice:

 

Campioane Liga A (Nations League): Țările de Jos, Croația, Spania, Italia

URNA 1: Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria, Elveția, Polonia

URNA 2: Franța, Austria, Cehia, Anglia, Țara Galilor, Israel, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Scoția, Finlanda

URNA 3: Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, România, Suedia, Armenia

URNA 4: Georgia, Grecia, Turcia, Kazahstan, Luxemburg, Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe, Macedonia de Nord

URNA 5: Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru, Belarus, Lituania, Gibraltar, Estonia, Letonia, MOLDOVA, Malta

URNA 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein

 

UEFA a stabilit următoarele criterii de incompatibilitate: Armenia-Azerbaidjan, Belarus-Ucraina, Gibraltar-Spania, Kosovo-Bosnia și Herțegovina, Kosovo-Serbia. Asta înseamnă că perechile de echipe de mai sus nu vor putea face parte din aceeași grupă. Plus la asta, pe considerente de climă, nicio grupă nu va putea conține mai mult de 2 echipe din următoarele țări: Islanda, Belarus, Estonia, Insulele Feroe, Lituania, Norvegia, Finlanda, Letonia. Alte restricții ce țin de distanțele mari vor fi activate în grupele în care se vor regăsi Islanda, Kazahstan și Azerbaidjan.

 

Partidele din calificările pentru EURO 2024 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023. Primele 2 echipe din fiecare grupă se vor califica direct la Campionatul European. Alte 3 reprezentative își vor câștiga locul la turneul final în urma play-off-urilor Nations League, în martie 2024.

 

Turneul final al EURO 2024 este programat să se desfășoare între 14 iunie și 14 iulie, în Germania. Meciul de deschidere se va juca pe Munich Football Arena, iar finala mare pe Olympiastadion din Berlin.