• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

Lansarea Platformei Naționale de Integritate în Sport

28 sep 2022 de Reporter FMF

La sediul Agenției Naționale Antidoping a avut loc ședința de lansare a Platformei Naționale de Integritate în Sport (PNIS). Printre organizațiile fondatoare se numără și Federația Moldovenească de Fotbal, care a fost reprezentată la ședință de directorul Departamentului Integritate, Eugen Zubic și de membrul Comitetului de Monitorizare a Convenției Macolin, Natalia Chiriac.

 

Din cadrul PNIS fac parte reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Agenției Naționale Antidoping, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, Inspectoratului Național de Investigații, Serviciului de Informație și Securitate, Serviciului Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor, Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Federației Moldovenești de Fotbal.

 

Reprezentanții acestor instituții s-au întrunit pentru a da start colaborării în procesul de combatere a manipulării competițiilor sportive, așa cum e prevăzut de Convenția privind manipularea în competițiile sportive (Convenția Macolin).

 

Găzduirea PNIS va fi asigurată de Agenția Națională Antidoping cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării.

PNIS are drept scop elaborarea și coordonarea politicilor și acțiunilor de combatere a manipulării competițiilor sportive, evaluarea riscurilor și încurajarea creșterii gradului de conștientizare și de educație pentru a consolida lupta împotriva manipulării competițiilor sportive.

 

Reprezentanții structurilor desemnate în PNIS vor asigura cooperarea națională și internațională atât cu autoritățile publice, cât și cu organizațiile sportive internaționale, agențiile de reglementare și operatorii de pariuri sportive, având scopul comun de a asigura integritatea competițiilor sportive.