• Support National Team

Masculin (Competiții)

Seminarul informativ Antidoping pentru cluburile din Super Liga

28 sep 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

 

În conformitate cu politicile și practicile antidoping stabilite de FIFA și UEFA, Federația Moldovenească de Fotbal în colaborare cu Agenția Națională Antidoping din Republica Moldova continuă organizarea seminarelor informative cu participarea cluburilor din Super Liga.

La stadionul Zimbru din capitală a avut loc seminarul informativ antidoping cu participarea echipei Sfîntul Gheorghe. Elena Arhip, vicedirectorul Agenției Naționale Antidoping (ANAD), a prezentat mai multe informații cu privire la fenomenul antidoping în sport.

În programul de instruire, jucătorilor le-au fost prezentate următoarele subiecte:
- Date și repere din ghidul sportivului AMAD (Agenția Mondială Antidoping)
- Codul antidoping 
- Lista substanțelor și metodelor interzise
- Localizarea sportivului
- Testarea sau Controlul Doping
- Etapele Controlului Doping
- Sancțiunile pentru încălcarea reglementărilor antidoping

De asemenea în urma seminarului, toți jucătorii, inclusiv staff-ul tehnic au primit mai multe broșure informative precum: 
- Scutirea de Uz Terapeutic
- Procedura de Control Doping
- Program de Localizare
- Lista Interzisă
- Pliant Pericolele Dopajului

Buna organizare a seminarului a fost asigurată de managerul dezvoltare competiții FMF, Anatolie Ostap, directorul general ANAD, Artiom Jucov, vicedirectorul ANAD, Elena Arhip și inspector principal, Serviciu de Prevenire a Dopajului, Carolina Percic. 

Instruirea pentru cluburile din Super Liga este organizată conform planului Departamentului de Competiții, astfel încât fotbaliștii să posede cunoștințe necesare în acest domeniu. Actualmente, 7 formații au fost deja instruite în cadrul seminarul antidoping: FC Zimbru, FC Petrocub, FC Dinamo Auto, FC Milsami, CSF Bălți, Dacia Buiucani, FC Sfîntul Gheorghe.

De menționat, că la seminarele organizate recent, a fost prezent președintele Federației de Lupte, Ion Gheorghiu și președintele Federației de Gimnastică, Victoria Federiuc.

Unul dintre obiectivele principale ale FMF este protejarea integrității fotbalului. După cum se menționează în Statutul FMF, prin aderare la Statutul FIFA si UEFA, obiectivele noastre includ „prevenirea tuturor metodelor sau practicilor, cum ar fi corupția, dopajul sau manipularea meciurilor, care ar putea pune în pericol integritatea meciurilor, competițiilor, jucătorilor, oficialilor și membrilor, sau ar permite abuzuri în adresa FMF”.

Vezi aici REGULAMENTUL ANTI-DOPING FMF din 2017

Pentru mai multe informații consultă următoarele web site-uri:
WADA (World Anti-Doping Agency)
- wada-ama.org
- info@wada-ama.org
- facebook.com/wada.ama
- twitter.com/wada_ama

ANAD (Agenția Națională Antidoping)
- www.anad.gov.md
- officeagency@anad.gov.md
- www.facebook.com/anadmoldova

Vă reamintim, că pe 22 aprilie 2022, Federația Moldovenească de Fotbal și Agenția Națională Antidoping din Republica Moldova și-au consolidat relațiile de cooperare în domeniul privind combaterea dopajului prin semnarea unui acord de colaborare.

Federaţia Moldovenească de Fotbal este împotriva dopajului în sport. Astfel în 2017, FMF a introdus controlul antidoping în fotbalul moldovenesc pentru a garanta că rezultatele meciurilor din competiţiile sale la nivel naţional reflectă în mod obiectiv raportul de forţe de pe teren. Lupta împotriva dopajului se articulează în jurul a trei obiective fundamentale : a) salvarea eticii sportive ; b) protecţia integrităţii fizice şi psihice ale jucătorilor; c) menţinerea echităţii sportive pentru toţi jucătorii.