• Support National Team

Open Fun Football Schools

Grassroots. Proiectul OPEN FUN FOOTBALL SCHOOLS pentru 2400 de copii din țară

20 sep 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal a organizat în perioada 5-20 septembrie o mega-acțiune socială din cadrul proiectului Open Fun Football Schools, în care au fost implicați aproape 3000 de participanți din 15 localități ale țării. Activitățile fotbalistice au fost dedicate săptămânii Grassroots a fotbalului european, atribuită simbolic de UEFA ultimei săptămâni a lunii septembrie.

În cadrul activităților au fost aplicate și direcțiile programului special Sport - Școală - Poliție, inițiativă care promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalității juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenţi prin implicarea acestora în activități cultural-sportive.

Proiectul Cross Cultures Project Association s-a desfășurat în următoarele localități: Roșcani, Calfa (ambele, raionul Anenii Noi), Tvardița, Albota de Jos (ambele, raionul Taraclia), Mândrești, Frăsinești (ambele, raionul Ungheni), Ciulucani, Mândrești (ambele, raionul Telenești), Copceac, Beșghioz (ambele, UTA Găgăuzia), Zubrești (raionul Strășeni), Coșnița (raionul Dubăsari), Ceadâr-Lunga, Camenca, Hrustovaia (Transnistria).

La evenimente au participat circa 2400 de copii (1250 fete și 1150 băieți), dintre care 48 de copii cu cerințe educaționale speciale și copii cu dizabilități. De asemenea, au fost implicați 180 antrenori (104 femei și 76 bărbați), 144 voluntari, 50 reprezentanți ai poliției și 12 asistenți sociali comunitari.

Buna organizare a evenimentului a fost asigurată de coordonatorul proiectului CCPA/OFFS Moldova, Svetlana Patraș, asistenții CCPA/OFFS Moldova, Victor Mardari și Iuliana Romanenco, inspectorul federal la fotbal feminin, Natalia Ceban, instructorii OFFS Moldova, Iana Pogarevici și Dănuța Chicu și ofițerul superior al SIC, Tatiana Cunceva.

Cross Cultures Project Association s-a bazat pe activitățile din cadrul proiectului internațional Open Fun Football Schools (Școala deschisă de fotbal distractiv), care este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.

Proiectul umanitar presupune practicarea jocurilor vesele și implementarea conceptului pedagogic al fotbalului distractiv „Fun – Football - Concept”, fiind drept un mijloc eficient de promovare al procesului democratic, păcii, stabilității, coeziunii sociale, stabilirii relațiilor de prietenie și a colaborării sportive.

Conceptul „Fun – Football - Concept” este un mijloc de promovare a fotbalului și a principiilor fundamentale ale „sportului pentru toți”.

OBIECTIVELE proiectului Open Fun Football Schools: Utilizarea inițiativei Școlii Deschise de Fotbal Distractiv (OFFS) drept catalizator pentru a contribui la promovarea:

- Co-existenței pașnice prin aproprierea oamenilor din diferite medii, facilitând astfel interacțiunea, dialogul, încrederea și cooperarea între comunitățile locale din Moldova;
- Egalității de gen, combaterea stereotipurilor bazate pe gen și, încurajării bunăstării femeilor și participarea comunității prin sporirea și consolidarea participării active a fetelor și femeilor la fotbalul de mase/grassroots și în societatea civilă în general;
- Protecția copilului prin colaborare intersectorială, de asigura un mediu protectiv și sigur pentru toți copiii care practică fotbalul în Moldova.

Programul special Sport - Școală - Poliție face parte din cadrul Proiectului Open Fun Football Schools și este implementat în țara noastră de către Federația Moldovenească în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliție din 2015, sub conducerea organizației neguvernamentale Cross Culture Project Association, din orașul Copenhaga, Danemarca.

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țară noastră din anul 2006. Începând cu anul 2009, CCPA / Open Fun Football Schools Moldova este susținut de Agenția Internaționala Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău.