• Support National Team

Istoria. Anul 1949, victoria provinciei

04 mar 2020 de Sandu Grecu

Miercuri, cu Andrei Prodan

 

Primul campionat al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM) s-a disputat în anul 1945. În decurs de patru ani, titlul de campioană a fost câştigat de formaţia Dinamo Chişinău. Însă, în 1949, echipa Burevestnik (în traducere din limba rusă - Petrel) Bender a întrerup hegemonia capitalei. Mai mul decât atât, pe podiumul de premiere au urcat doar reprezentantele provinciei.

 

La startul ediţiei a V-a a campionatului RSSM s-au aliniat 15 formaţii (cu 7 mai multe decât în anul precedent). Cele mai multe reprezentante le-a avut Asociaţia sportivă benevolă „Spartak” – 7 (Chişinău, Tiraspol, Bălţi, Cahul, Orhei, Dubăsari şi Călăraşi). Cu 3 echipe a evoluat „Dinamo” (Chişinău, Bender şi Soroca). Celelalte participante au fost: Lokomotiv, Bolşevik şi Stroitel (toate din Chişinău), Burevestnik Bender şi Casa Ofiţerilor Bălţi. De menţionat că pe parcus întrecerea a fost abandonată de Spartak Cahul, dinamoviştii din Chişinău şi Soroca. S-a jucat într-un singur tur, iar competiţia a durat ceva mai mult de trei luni.

 

Primele meciuri s-au disputat pe 22 mai 1949. Dinamo Bender a întrecut echipa Bolşevik cu 5-0, Spartak Tiraspol a jucat cu Stroitel la egalitate, 6-6. Tot nedecis s-a încheiat şi derby-ul oraşului Bălţi dintre Spartak şi Casa Ofiţerilor.

 

După cinci etape pe primele locuri se situau Burevestnik şi Lokomotiv, care au obţinut victorii în toate partidele jucate. A impresionat în special formaţia din Bender, învingătoare în meciurile cu Spartak Orhei (5-3), Spartak Chişinău (10-0), Spartak Bălţi (4-0), Dinamo Chişinău (2-0) şi Bolşevik Chişinău (7-0).

 

Abia pe 10 iulie arbitrul Marcenko a consemnat primul şi unicul semi-eşec al Burevestnik-ului, în partida cu Lokomotiv, 1-1. Petru Turjinschi a deschis scorul în minutul 38, dar în repriza secundă chişinăuienii au egalat din penalty.

 

Pe 21 august formaţia din Bender a devenit oficial campioană după ce a învins în deplasare pe un timp ploios principala urmăritoare, echipa Spartak Tiraspol, cu scorul de 4-1.

 

Burevestnik a încheiat competiţia cu următoarea linie de clasament: 12 meciuri (+11=1–0), golaveraj 58-11, puncte – 23. În şapte partide ei au obţinut victorii la scor. În afara rezultatelor menţionate anterior, au fost surclasate: medaliata cu bronz, Dinamo Bender, 6-1, Stroitel Chişinău, 5-1, Spartak Dubăsari, 7-1.

 

Conform regulamentului campionatului URSS din acel an cea mai slab clasată formaţie a fiecărei republici unionale urma să dispute meciuri de baraj pentru a-şi menţine locul în campionatul sovietic contra campioanei republicane.

 

Unica reprezentantă a fotbalului moldovenesc în competiţia unională pe atunci era Dinamo Chişinău. Astfel, în prima partidă, disptată pe 7 septembrie 1949, Burevestnik a învins pe teren propriu cu scorul de 1-0. Returul s-a disputat pe 12 octombrie, pe stadionul „Dinamo” din Chişinău. Şi de această dată formaţia din Bender a fost mai bună, câştigând cu 6-3 şi obţinând dreptul să participe în campionatul URSS, începând cu sezonul 1950.

 

Iată şi lotul campioanei: portari – Anatoli Delibalt (antrenor-jucător), Constantin Cuşnir şi Petru Azarenko, jucători de câmp – Constantin Antoniuk, Nicolae Armencea, Ivan Balduk, Semion Goldinski, Iacob Karamâşev, Nicolae Kloceanov, Filip Kuzmin, Dmitri Kuşnarenko, Gheorghe Pogorelov, Ivan Pogudin, Vasile Safronov, Nicolae Stasiunas, Dumitru Taşev, Petru Turjinschi (căpitanul echipei), Alexei Hodorovski, Mihail Şişkin, Victor Şcerbacenko.

 

Patru dintre aceştia (Delibalt, Turjinschi, Hodorovski şi Armencea) au evoluat pentru Traian în campionatul României. 

 

Revenind la competiţia din 1949 să menţionăm că pe locul secund s-a clasat formaţia Spartak Tiraspol, care a acumulat 20 de puncte, iar singura înfrângere a suferit-o în meciul cu campioana. 

 

Pe 24 iulie, tiraspolenii au câştigat şi Cupa ASB „Spartak”, întrecând în finala dispută la Bender echipa din Chişinău cu scorul de 2-1 (2-0). Golurile învingătorilor au fost marcate de Nicolai Muşcinin (min. 10) şi Fiodor Vdovicenko (min. 35).

 

Pe treapta a treia a podiumului de premiere a urcat încă o formaţie din Bender, Dinamo, care a acumulat 19 puncte. Două înfrângeri suferite la rând în a doua jumătate a lunii iunie în faţa campioanei (1-6) şi a echipei militare din Bălţi (2-3) nu le-au permis dinamoviştilor să obţină medaliile de argint.

 

Astfel, campionatul RSSM din 1949 s-a încheiat cu victoria clară a formaţiilor din provincie.

Burevestnik Bender, campioana RSSM din 1949 (de la stânga la dreapta): Vinogradski (şeful echipei), Pogudin, Delibalt, Taşev, Balduk, Pogorelov, Kuzmin, Armencea, Şcerbacenko, Kuşnarenko, Şişkin, Kloceanov.