• Поддержи национальную сборную

OFFS. Seminar la Vadul lui Vodă pentru liderii și antrenorii proiectului

06 aug 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

La Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei din Vadul lui Vodă a avut loc în perioada 1-5 august un seminar pentru liderii și antrenorii proiectului Școli Deschise ale Fotbalului Distractiv.

La instruire au participat peste 80 de lideri, antrenori și voluntari din 12 regiuni ale Moldovei: s. Volintiri (r. Ștefan Vodă), s. Roșcani, s. Calfa (ambele, r. Anenii Noi), s. Tvardița, Albota de Jos (ambele, r. Taraclia), s. Mândrești (r. Telenești), s. Copceac, s. Beșghioz (ambele, UTA Găgăuzia), s. Zubrești (r. Strășeni), s. Coșnița (r. Dubăsari), or. Ceadâr–Lunga, s. Mândrești (r. Telenești), or. Camenca.

În prima zi a seminarului, cu un cuvânt de salut către antrenori și lideri au venit Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului CCPA / OFFS Moldova, Dorel Nistor, șef adjunct al INSP al IGP și Neli Lelenco, șef al Direcției Ordine Publică a INSP al IGP. Oficialii au subliniat importanța colaborării în cadrul proiectului, în special a programului Sport + Școală + Poliție, care contribuie la prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și victimizării copiilor.

Timp de 5 zile, participanții au avut parte de un vast program de instruire ce a inclus lecții teoretice și practice bazate pe metodologia antrenamentelor, psihologia și protecția copilului în sport, acordarea primului ajutor medical și egalitatea de gen.

"În anul 2022 am revizuit formatul Școlii Deschise de Fotbal Distractiv și a am elaborat un material metodic  pentru antrenori. Cu toate acestea, vom continua lucrul nostru cu recomandări conform cerințelor UEFA Grassroots Coach Education Programme. Proiectul va continua să acționeze în mod responsabil și corespunzător astfel încât activitățile noastre să asigure că toți antrenorii sunt bine informați pentru acordarea primului ajutor pentru copii, dar și pentru a interveni în anumite situații de risc. Siguranța în sport se referă la prevenirea oricărei forme prin care copilul poate fi afectat negativ emoțional, verbal, fizic sau sexual – în cadrul spațiilor în care face sport de performanță sau recreațional",  

a declarat pentru site-ul fmf.md coordonatorul proiectului OFFS Moldova,  Svetlana Patraș.

Buna organizare a evenimentului a fost asigurată de coordonatorul proiectului CCPA / OFFS Moldova, Svetlana Patraș, asistenții coordonatori, Victor Mardari și Iuliana Romanenco, inspector federal fotbal feminin, Natalia Ceban, instructori CCPA/OFFS, Iana Pogarevici, Dănuța Chicu, Tatiana Cunceva și Oxana Spătaru, ofițer programe în cadrul UN Women, Anatolii Oprea, șef serviciul instruire paramedici al Centrului Republican de Instruire al IGSU, Igor Mocanu, ofițer al serviciului de instruire paramedicilor al Centrului Republican de Instruire al IGSU, Inga Mîrza, psiholog și manager la serviciul Telefonul Copilului 116111, Gabriela Tudureanu, psiholog și consilier la serviciul Telefonul Copilului 116111, Nadiana Roșca și consultant principal direcția politici de protecție a drepturilor copilului și a familiilor cu copii din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale,  Maria Gatman.

Obiectivul general al proiectului este contribuirea la promovarea relațiilor inter și intracomunitare și a inițiativelor ascendente ale societății civile care contribuie la coexistența pașnică, incluziunea socială, egalitatea de gen, protecția copilului, buna guvernare, valorile democratice și drepturile omului.

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țară noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca şi Federația Moldovenească de Fotbal din anul 2006. Începând cu anul 2009, CCPA / OFFS este susținut de Agenția Internaționala Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău. De-a lungul anilor, în proiectul OFFS au participat peste 90.000 de copii și 2.500 de antrenori din toate regiunile de pe ambele maluri ale Nistrului.