• Support National Team

Masculin (Competiții)

Super Liga. “Sfinții”, cu gândul la noi performanțe

26 iul 2022 de Victor Daghi

Câștigarea Cupei și Supercupei Moldovei în anul 2021 și trecerea de Șahtior Soligorsk în Liga Europei un an mai devreme sunt cele mai mari realizări ale clubului din Suruceni din întreaga sa istorie de 19 ani. Clubul visează la noi performanțe în noul sezon, care bate la ușă.  

 

În sezonul trecut, “sfinții” au terminat campionatul pe locul 4 și au acces în finala Cupei Moldovei Moldtelecom, unde s-au înclinat în fața campioanei Sheriff, datorită unui gol marcat în ultimul minut de joc. A fost a 4-a finală consecutivă a echipei Sfîntul Gheorghe.

 

Sfîntul Gheorghe a început ezitant campionatul trecut și conducerea clubului a schimbat antrenorul după etapa a 12-a, în locul lui Serghei Cebotari la cârma echipei fiind instalați Stanislav Luca și Nicolai Mandrîcenco.

 

4 jucători au plecat de la echipă în acest intersezon:

Fundașul Alexandr Belousov s-a transferat la Milsami Orhei;

Atacantul Mihail Ghecev s-a întors din arendă la Veres Rivne, Ucraina;

Atacantul Nicolai Solodovnicov și portarul Maxim Railean sunt deocamdată fără echipă.

 

Pe 31 mai, FCSG a anunțat că a ajuns la un acord comun privind rezilirea amiabilă a contractului cu antrenorul secund Alexei Savinov, care peste puțin timp a devenit tehnicianul echipei Petrocub Hîncești.

 

„Sfinții” au profitat de schimbările majore de la Dinamo-Auto și au semnat 3 jucători de la clubul din Tiraspol: portarul Maxim Bardîș (25 ani), mijlocașul Andrei Cojocari (35 ani) și atacantul Marin Căruntu (24 ani).

Bardîș a fost rezerva lui Nicolai Calancea în „dubla” cu slovenii de la Mura, dar probabil nu-și va putea ajuta noua sa echipă în Super Ligă. Și asta deoarece, pe 18 iulie, Comitetul de Etică l-a suspendat din activitatea fotbalistică pentru o perioadă de 1 an, pentru că “a încălcat dispoziția relevantă din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor”. Goalkepeerul a contestat această decizie la Comitetul de Apel, fiind în așteptarea verdictului final.

 

Echipa din Suruceni n-a avut noroc la tragerea la sorți în Europa Conference League. A primit cel mai puternic adversar dintre toate echipele moldovenești, NK Mura din Slovenia. Deși au luptat curajos în ambele meciuri, “sfinții” au cedat cu 1-2 și 1-2, fiind nevoiți să părăsească competiția europeană.

 

Echipa antrenată de Stanislav Luca și Nicolai Mandrîcenco a susținut 4 partide amicale în acest intersezon. Bilanț: o victorie, 1-0 cu Milsami Orhei (gol Daniel Lisu), o remiză, 2-2 cu Petrocub Hîncești (au punctat Calin Calaidjoglu și noua achiziție Marin Căruntu) și 2 înfrângeri, 0-6 cu FCSB București, România, și 0-1 cu CSF Bălți.

 

Echipa din Suruceni a prezentat, în luna iulie, doi parteneri noi. Este vorba despre un magazin on-line, Yolo, și o companie de transport, Mirtrans Express.

 

Frumoasă este și colaborarea dintre FCSG și Armata Națională. Astfel, 100 de soldați de la Brigada 2 infanterie motorizată, Batalionul 22 de menținere a păcii, Academia militară “Ștefan cel Mare” și Regimentul de stat major “General Petrică” al Armatei Naționale au asistat la meciul de acasă al "sfinților" cu Mura, de pe stadionul Zimbru.

 

FC Sfîntul Gheorghe a fost fondat pe 11 iulie 2003 de către doi entuziaști stabiliți cu traiul la Suruceni – jurnalistul Valeriu Reniță și fostul jucător al echipei Spumante Cricova, Sergiu Caraman (ambii originari din satul Horjești, raionul Hîncești). Primul a devenit președintele clubului, iar cel de-al doilea – antrenorul echipei. Clubul a fost denumit în cinstea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, numele căruia îl poartă și Mănăstirea din localitate. Imaginea cum Sf. Gheorghe ucide balaurul este prezentă pe logotipul clubului din Suruceni.  

 

Până în anul 2008 clubul a fost reprezentat doar de echipe de copii și juniori în campionatul național sau la diferite turnee.  

 

În anul 2007 echipa de juniori U18, Sf.Gheorghe a devenit campioană națională, devansându-le pe Sheriff Tiraspol și Olimpia Bălți! Printre juniorii care au luat titlul în acel an se numărau viitorii internaționali Veaceslav Posmac, Alexandru Vremea, Mihai Plătică sau Maxim Potîrniche.  

 

În sezonul 2008-09 “sfințiii” s-au înscris în Divizia A, conform prevederii din Regulamentul campionatului, care permite școlilor de fotbal să evolueze automat în Divizia A, în cazul în care doresc acest lucru. Sfîntul Gheorghe, antrenată de Victor Botezatu, s-a clasat pe locul 11 printre 16 echipe în Divizia A. Surprinzător, echipa a promovat în Divizia Națională, după ce a susținut licențierea, spre deosebire de alte echipe din topul eșalonului secund, care au refuzat promovarea.  

 

În primele două sezoane în elita fotbalului moldovenesc, echipa antrenată de același Sergiu Caraman a reușit să evite retrogradarea - locul 11 printre 12 echipe în ediția 2009-10 și locul 12 din 14 formații (2010-11).

 

Însă inevitabilul s-a produs în ediția 2011-12, când Sfîntul Gheorghe, antrenată de Veaceslav Bugneac și apoi de Iurie Groșev, s-a clasat pe locul 10 printre 12 echipe, dar nu a reușit să obțină Licența Națională și a fost retrogradată în Divizia A.

 

În anul 2016 Valeriu Reniță a dat clubul unui grup de finanțatori. Astfel, după 5 sezoane în Divizia A, Suruceni reușește să se întoarcă în prima divizie în anul 2017, sub comanda antrenorului Vadim Boreț.  

 

În primele două sezoane de la revenirea în Divizia Națională, echipa s-a clasat pe locul 7 (în edițiile 2017 și 2018).  

 

Anul 2019 a fost unul dintre cei mai buni din istoria clubului Sfîntul Gheorghe Suruceni. Echipa a devenit în premieră vicecampioană națională, a jucat în finala Cupei Moldovei și a obținut dreptul să reprezinte Republica Moldova în Liga Europei. În Ancheta FMF făcută printre experți și antrenori de fotbal, clubul din Suruceni a fost desemnat cea mai bună echipă a anului 2019 (echipa cu cel mai mare progres) din Republica Moldova, iar Nicolae Cebotari și Alexandru Suvorov au fost aleși cel mai bun portar și cel mai bun mijlocaș ai Campionatului. „Sfinții” au mai primit trofeul „Puterea de a reveni în joc”, datorită victoriilor obținute în două meciuri din ediția 2019, în care adversarii au punctat primii.  

 

Echipa din Suruceni a început cu brio și anul 2020. În februarie, cu puțin timp înainte de începerea pandemiei, Sfîntul Gheorghe a devenit câștigătoarea primei ediții a turneului național „Cupa Federației”, după 2-0 în finală cu Petrocub-Hîncești.

 

“Sfinții” au debutat cu dreptul în cupele europene, ediția 2020/21, eliminând formația belarusă Shakhtyor Soligorsk în primul tur preliminar al Ligii Europei. În timpul regulamentar scorul a fost 0-0, iar Sfîntul Gheorghe s-a impus în urma executării loviturilor de departajare, 4-1. În etapa următoare a competiției echipa din Suruceni a fost învinsă de formația sârbă Partizan Belgrad cu 1-0, doar în timpul suplimentar.

 

Sf.Gheorghe a ajuns a treia oară consecutiv în finala Cupei Moldovei, în anul 2021. Adversar - același Sheriff. De această dată echipa din pitorescul sat situat la 10 km sud-vest de Chișinău a reușit să se impună, după 0-0 și 3-2 la lovituri de departajare, câștigând în premieră Cupa Moldovei! Așadar, ziua de 30 mai 2021 a rămas în istoria echipei din Suruceni ca ziua în care s-a câștigat primul mare trofeu național.

 

Al doilea trofeu ca importanță, Supercupa Moldovei, ”sfinții” și l-au adjudecat o lună mai târziu. Pe 26 iunie 2021, la Bălți, formația din Suruceni a învins din nou campioana Sheriff, după 2-2 în timpul regulamentar și 4-2 la lovituri de departajare. 

 

Foto: FC Sfîntul Gheorghe