• Support National Team

O nouă tehnologie de detectare a ofsaidurilor va fi utilizată la Campionatul Mondial din Qatar

01 iul 2022 de Ion Buga

FIFA a anunțat utilizarea unei tehnologii semi-automatizate de offside la Campionatul Mondial 2022 din Qatar începând cu 21 noiembrie. Va fi un instrument de asistență pentru arbitrii video și pentru arbitrii din teren, pentru a-i ajuta să ia decizii mai rapide și mai precise, se arată în comunicatul de presă al forului mondial. 

 

În urma utilizării cu succes a tehnologiei VAR la mondialul din 2018, președintele FIFA Gianni Infantino a declarat că FIFA se va strădui să valorifice întregul potențial al tehnologiei în fotbal și să îmbunătățească și mai mult VAR. În următorii trei ani, FIFA a continuat lucrul în această direcție cu diverși parteneri. În cadrul unui grup pentru excelență în inovare și tehnologie, FIFA a petrecut ultimii ani îmbunătățind sistemul VAR, inclusiv utilizarea tehnologiei de offside semi-automatizate.

 

Noua tehnologie folosește 12 camere de urmărire montate sub acoperișul stadionului pentru a urmări mingea și până la 29 de puncte de date ale fiecărui jucător în parte, de 50 de ori pe secundă, calculând poziția exactă a acestora pe teren. Cele 29 de puncte de date colectate includ toate membrele și extremitățile care sunt relevante pentru efectuarea de apeluri de offside. Al Rihla, mingea oficială pentru competiția din Qatar, va oferi un alt element vital pentru detectarea incidentelor de ofsaid - un senzor de unitate de măsură inerțială (IMU) va fi plasat în centrul mingii. Acesta va trimite datele mingii către sala de operații video de 500 de ori pe secundă, permițând o detectare foarte precisă a punctului de lovire.

Foto: FIFA

Prin combinarea datelor de urmărire a membrelor și a mingii și prin aplicarea inteligenței artificiale, noua tehnologie oferă o alertă automată de ofsaid arbitrilor de meci video ori de câte ori mingea este primită de un atacant care se afla în poziție de offside în acest moment. 

 

Fluxul de lucru al tehnologiei offside semi-automatizată și al tehnologiei cu minge conectată au fost testate cu succes la numeroase evenimente și turnee FIFA, inclusiv Arab Cup 2021 sau Campionatul Mondial al cluburilor 2021. În timpul acestor meciuri, noua tehnologie a putut să-i sprijine pe oficialii meciurilor video, ajutându-i să ia decizii de offsaid mai precise și mai reproductibile într-o perioadă mai scurtă de timp.

 

În următoarele luni vor fi efectuate mai multe teste pentru a ajusta sistemul înainte ca un standard global să fie implementat pentru a se asigura că noua tehnologie poate fi utilizată în lumea fotbalului. Toate detaliile despre configurarea tehnologiei semi-automatizate de offside și tehnologia mingii conectate vor fi prezentate echipelor care s-au calificat la Cupa Mondială FIFA 2022 la un seminar comun din Doha în 4 și 5 iulie.

 

„La Cupa Mondială din 2018, FIFA a făcut pasul curajos de a folosi tehnologia VAR pe cea mai mare scenă din lume și s-a dovedit a fi un succes incontestabil. Tehnologia de offside semi-automatizată este o evoluție a sistemelor VAR care au fost implementate în întreaga lume. Această tehnologie este punctul culminant a trei ani de cercetare și testare pentru a oferi tot ce este mai bun echipelore, jucătorilor și fanilor care se vor deplasa în Qatar la sfârșitul acestui an. FIFA se angajează să valorifice tehnologia pentru a îmbunătăți jocul de fotbal la toate nivelurile” a declarat  președintele FIFA, Gianni Infantino.

 

Campionatului Mondial 2022 va avea loc în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie. Cele 32 de participante au fost repartizate în 8 grupe de câte patru, primele două calificându-se pentru optimile de finală.

Foto: FIFA