• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Juniori. Povestea golgheterului Diviziei Naționale U17, Lucian Radu

18 iun 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE
Lucian Radu

Pagina FMF vă invită să-l cunoașteți pe Lucian Radu, atacantul echipei Zimbru U17, care a devenit golgheterul Diviziei Naționale U17, marcând 27 de goluri în 27 de partide. Fotbalistul are o poveste de viață interesantă, pe care vă invit să o aflați în continuare. 

 

Tangența cu familia Epureanu

Lucian Radu s-a născut  pe 1 noiembrie 2005, în satul Cîrpești, raionul Cantemir. Fotbalul a devenit sportul preferat pentru Lucian încă de la o vârstă fragedă. În timp ce semenii lui alegeau să se joace de-a ”v-ați ascunselea”, Lucian a preferat de la 6 ani mingea de fotbal.

El provine dintr-o familie care nu are tangență cu sportul. Tatăl, Valeriu Radu, este antreprenor, iar mama, Lucia Radu activează în domeniul protecției sociale. Ei susțin că sunt foarte fericiți pentru performațele feciorului. În pofida grijilor care apar în urma accidentărilor, părinții îl încurajează în ceea ce face, îi sunt alături mereu când acesta are nevoie și au un vis comun, ca Lucian să ajungă un fotbalist de elită.

Lucian are o soră de 11 ani și un frate de 4 ani, pe care în curând vrea să îl vadă pe terenul de fotbal și să îi fie un exemplu bun în viață.

Primul antrenor al jucătorului a fost o persoană marcantă, care a crescut și a educat nume mari în fotbalul moldovenesc. Ion Epureanu, tatăl lui Sergiu și Alexandru Epureanu, sportivi de performanță al căror nume au răsunat în Europa, a fost primul dascăl al lui Lucian la echipa de fotbal din satul Cîrpești. Anume acolo el a început pentru prima dată să practice sportul rege. Jucătorul își amintește cu mult entuziasm despre personalitatea lui Ion Epureanu, care astăzi îi este un exemplu de viață.
 

Debutul la Națională


În 2011 el a pășit pentru prima dată pragul Școlii sportive din Cantemir, unde a început un nou capitol în viața sa. Ion Țurcanu și Veceslav Cazacu au fost antrenorii care au pus bazele drumului pe care îl parcurge la moment.

La vârsta de 14 ani, Lucian deja își dorea o schimbare. Fiind dotat cu calități sportive și exigență față de sine, jucătorul a părăsit satul natal și a plecat la Chișinău, unde nivelul fotbalului este mai dezvoltat, iar oportunitățile sunt mai mari. Astfel, Lucian a devenit jucătorul Academiei de fotbal Zimbru. Datorită faptului că Zimbru este unu dintre cele mai titrate cluburi, cu propria academie, condiții bune de antrenament și antrenori de calitate, el nu a stat mult la dubii și în scurt timp a îmbrăcat echipamentul galben-verzilor. Lucian recunoaște că este o onoare să joace pentru această echipă, care de-a lungul anilor a scris istorie în sportul rege din Republica Moldova.


Tot în 2019, grație străduinței și caracterului a fost observat de antrenorii selecționatei Moldovei U15, Vitalie Mardari și Igor Negrescu. Convocările nu întârzie să apară și mijlocașul ofensiv al echipei Zimbru devine jucător de bază la naționala de juniori. Nici primul gol nu s-a lăsat mult așteptat. În amicalul cu Lituania, Lucian a marcat singurul gol. Lucian spune că acel gol i-a oferit o mai mare încredere în forțele sale și l-a motivat să depună mai mult efort la antrenamente și mecuri.

Golgheterul Moldovei la U17

 

O altă personalitate care l-a marcat pe sportiv și devine o sursă continuă de motivație este actualul antrenor al selecționatei U17, Valeriu Andronic, care l-a ghidat în momentele dificile pe terenul de fotbal.

Lucian Radu a avut un sezon de excepție în Divizia Națională. Pe lângă titlul de campion, el a devenit și cel mai bun golgheter al competiției. În cele 27 de partide jucate, el a punctat de 27 de ori. La întrebarea cum a reușit o astfel de performanță, Lucian a relatat că mereu se gândește la faptul că dacă astăzi a marcat un gol, mâine poate marca altele două. Este optimist și are o dorință enormă de a juca și mai bine, fapt ce i-a asigurat o ascensiune pe plan profesional. 

Lucian este un jucător care demonstrează un fotbal creativ, dar mai impresionează și prin faptul că este multilateral dezvoltat. Pe lângă fotbal, el a ales să facă muzică, absolvind Școala de Arte din orașul Cantemir. Fotbalistul se descurcă de minune la instrumente muzicale precum acordeon și pian. 

Lucian este sigur că datorită concurenței pe terenul de fotbal, devotamentului față de ceea ce faci și perseverenței, în foarte scurt timp poți ajunge într-un campionat de elită din Europa, un vis pentru protagosnitul nostru. De asemenea, el visează să joace la Campionatul Mondial, în Liga Campionilor și să fie printre cei mai buni jucători din lume.

Lucian Radu a debutat la Naționala U15 în 2019, iar acum, reprezintă Moldova la competițiile internaționale de juniori. Pentru Naționala U17 micul tricolor a jucat 6 meciuri.