• Support National Team

ISTORIA CAMPIONATULUI MOLDOVEI, EDIȚIA 1996/97 (partea I)

29 mai 2022 de Andrei Prodan

Începând cu sezonul 1996/97 primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc a primit denumirea Divizia Națională. Înaintea campionatului Tighina Bender şi-a schimbat numele în Dinamo, iar Sportul Studenţesc Chişinău a fuzionat cu Universul Truşeni din Divizia A, primind numele Unisport Chişinău.

 

2 noiembrie 1996. Secvență din meciul Unisport Chișinău – Dinamo Bender, 0-1. Autorul golului Oleg Tverdohlebov (în dreapta) în luptă pentru balon cu Ghenadie Costiuc.

Până la debutul celei de-a VI-a ediții a campionatului două formații din Republica Moldova au jucat în turul întâi preliminar al Cupei UEFA. A fost un eșec total. Pe 17 și 24 iulie 1996 Zimbru Chișinău a pierdut în fața croaților de la Hajduk Split, 0-4 (acasă) și 1-2 (în deplasare), iar Tiligul Tiraspol a fost eliminată de Dinamo-93 Minsk, 1-3 (în deplasare) și 1-1 (acasă).

 

Conform programului aceste echipe s-au întâlnit chiar în prima etapă a campionatului care a început pe 3 august. Tiraspolenii au învins destul de ușor, 3-1. Oaspeții au deschis scorul prin Alexandru Curtianu în min. 22. „Dubla” lui Alexandru Popovici (min. 30 și 51) și golul lui Sergiu Secu (min. 70) au adus victoria gazdelor. Întru-un alt meci s-au întâlnit încă două pretendente la medaliile campionatului, Constructorul-93 Chișinău și Nistru Otaci. Și aici a fost consemnat scorul de 3-1 în favoarea gazdelor. Au înscris Ghenadi Skidan (min. 3), Igor Cuciuc (min. 60, din lovitură de la 11 metru), Alexandru Scrupschi (min. 70), respectiv Lilian Popescu (min. 89).

 

În runda următoare Zimbru a surclasat Attila cu un neverosimil 13-0 (Dinu Caras a reușit un poker, iar Radu Rebeja un hat-trick). Spre regret, unghenenii pe parcursul campionatului încă nu o dată ne-au uimit cu asemenea scoruri „astronomice”, încasând în final 141 de goluri (recordul campionatelor Moldovei).

 

Foarte bine au început competiția Olimpia Bălți și debutanta Ciuhur. Formația din comuna Ocnița a suferit prima înfrângere abia în etapa a 8-a, când a pierdut pe teren străin în fața Constructorului-93, 0-1, prin golul marcat de Oleg Șișchin în min. 34 din penalty.

 

17 noiembrie 1996. Secvență din meciul Constructorul-93 Chișinău – Attila Ungheni, 4-0.Mijlocașul gazdelor Iulian Bursuc încearcă să treacă de Igor Vatulea.

În etapa a 5-a (7 septembrie) pe stadionul Republican din Chișinău s-au întâlnit liderele, Constructorul-93 și Tiligul. Partida s-a încheiat nedecis, 0-0, iar vârful clasamentului se prezenta în felul următor: 1. Tiligul – 13 puncte, 2-4. Constructorul-93, Nistru și Olimpia – câte 10 p. (chișinăuienii și bălțenii după doar 4 meciuri disputate). La polul opus se situau MHM-93 Chișinău și Attila, ambele formații cu „zero” puncte la activ.

 

În etapa a 7-a primele înfrângeri au suferit Constructorul-93 și Olimpia. „Zidarii” au pierdut în fața Zimbrului, 1-2. Goluri: Oleg Șișchin (min. 59, din penalty), respectiv Marin Spînu (min. 40) și Alexandru Suharev (min. 55). Bălțenii au fost învinși în deplasare de Tiligul, 0-2. Ambele goluri și-a înscris în cont Serghei Belous (min. 43 și 77). Tot în această etapă primele puncte le-au obținut Attila și MHM-93. Unghenenii au jucat la egalitate acasă cu Ciuhur, 2-2, iar chișinăuienii cu Unisport, 1-1.

 

După ce Constructorul-93 a învins într-un meci restanță („alb-verzii” au avut o evoluție foarte bună în Cupa Cupelor) Victoria, 3-0, ei au urcat în fruntea clasamentului (19 puncte). Principalele urmăritoare erau: Zimbru și Tiligul – câte 18 p., Nistru – 17 p.

 

La 11 octombrie, deplasîndu-se la meciul cu Olimpia Bălţi autocarul în care se aflau jucătorii și staff-ul tehnic al echipei Victoria Cahul a nimerit într-un grav accident rutier. Au fost spitalizate 9 persoane printre care și antrenorul principal Valeri Jmurco. Conform deciziei Biroului federal (în prezent – Comitetul executiv) al FMF clubul a primit ajutor material în sumă de 10.000 de dolari, a fost detaşat antrenorul selecţionatei olimpice Serghei Dubrovin cu un grup de jucători (cu permisiunea conducerii echipelor Zimbru, Tiligul și Constructorul-93) pentru a continua participarea echipei la campionat până la însănătoşirea sportivilor şi antrenorilor care au nimerit în accident. De asemenea, Biroul federal al FMF a luat decizia ca, indiferent de poziția ocupată în clasament, Victoria să-și păstreze locul în primul eșalon valoric.

 

15 martie 1997. Secvență din meciul Zimbru Chișinău – Tiligul Tiraspol, 3-0. Atacantul „galben-verzilor” Alexandru Suharev (în dreapta) n-a avut probleme în fața fundașului tiraspolean Sergiu Stroenco.

Tot în cadrul etapei a 9-a Attila nu s-a prezentat la meciul din deplasare cu Tiligul, anunțându-și practic falimentul. Încă o neprezentare a fost înregistrată în ultima etapă a turului când Dinamo Bender nu a făcut deplasarea la Otaci în semn de protest pentru neachitarea salariilor.

 

După tur situația în clasament era următoarea: 1. Constructorul-93 – 38 puncte, 2. Tiligul – 37 p., 3. Zimbru – 33 p., 4. Nistru – 32 p., 5. Olimpia – 29 p., 6. Dinamo – 22 p., 7. Codru – 20 p., 8. Speranța – 20 p., 9. Unisport – 18 p., 10. Ciuhur – 18 p., 11. Agro – 17 p., 12. Locomotiva – 16 p., 13. Victoria – 12 p., 14. Spumante – 12 p., 15. MHM-93 – 10 p., 16. Attila – 1 p.

 

În clasamentul golgheterilor lider era Sergiu Rogaciov de la Olimpia cu 12 reușite la activ. El era urmat de patru fotbaliști care au marcat câte 10 goluri: Igor Gheorghieș (Spumante), Ghenadi Skidan (Constructorul-93), Vladimir Kosse (Tiligul) și Mihail Pavlov (Dinamo).

 

Returul a început pe 15 martie 1997. În această zi Zimbru a învins-o cu un scor de forfait pe Tiligul. Au marcat: Alexandru Suharev (min. 28), Marin Spînu (min. 40) și Iurie Miterev (min. 51). A fost prima înfrângere a tiraspolenilor din acea ediție a campionatului. În același timp Constructorul-93 o învingea în deplasare pe Nistru datorită singurului gol marcat de Alexandru Scrupschi în minutul 28.

 

15 iunie 1997. Secvență din meciul Constructorul-93 Chișinău – Olimpia Bălți, 3-1. Fundașul „zidarilor” Vasile Apachiței (în stânga) n-a permis să marcheze lui Sergiu Rogaciov, cel mai bun golghheter al campionatului.

Odată cu începutul returului, în afară de Attila, necazurile finaciare au lovit încă o serie de echipe: Ciuhur, Spumante și MHM-93. Ultima oficial a fost abandonată de uzina Moldovahidromaș pe 26 martie. În aceste condiții formația a fost preluată de Tebas Chișinău care evolua în Divizia A. Toți jucătorii de la Tebas, echipa Liceului internat republican cu profil sportiv (LIRPS), fiind transferați la MHM-93.

 

După ce în etapa a 19-a Zimbru a fost întrecută pe teren propriu de Olimpia, 1-0 (gol marcat de Alexandru Grab în min. 49), iar în etapa a 20-a Constructorul-93 tot pe teren străin a învins-o pe Tiligul, 1-0 (a înscris Oleg Șișchin în min. 61, din penalty), a devenit practic clar că vom avea o nouă campioană. „Alb-verzii” aveau 53 de puncte, fiind urmați de Zimbru – 45 p., Tiligul – 44 p., Nistru – 42 p., Olimpia – 41 p. Echipa clasată pe locul 6, Codru Călărași, avea doar 30 de puncte.

 

După etapa a 20-a s-a retras din campionat Spumante care a pierdut celelalte meciuri la “masa verde”, inclusiv și pe cel cu Attila din etapa a 21-a. Aceasta a fost singura „victorie” a unghenenilor din campionat.

 

În etapa a 22-a s-au întâlnit echipele din fruntea clasamentului: Constructorul-93 – Zimbru și Olimpia – Tiligul. Ambele întâlniri s-au încheiat la egalitate, 0-0. Pe data de 1 iunie 1997 Constructorul-93 a devenit matematic campioană. În cadrul etapei a 27-a „zidarii” au învins Locomotiva cu 8-0 (câte un hat-trick au ralizat Victor Comlionoc și Victor Colomieţ). Zimbru, deja în calitate de câștigătoare a Cupei Moldovei, s-a întâlnit iarăși pe „Republican” cu adversara din finală, Nistru. De această dată otăcenii au învins cu 2-1. Au înscris Igor Șumilo (min. 32, din penalty) și Alexandru Guzun (min. 47), respectiv Vladislav Gavriliuk (min. 29).

 

Această victorie a permis echipei din nordul republicii să urce pe trepata a treia a podiumului de premiere: 1. Constructorul-93 – 72 p., 2. Zimbru – 61 p., 3. Nistru – 60 p., 4. Tiligul – 59 p., 5. Olimpia – 56 p.

 

Dar deja în etapa următoare, disputată pe 11 iunie, tiraspolenii au întrecut Nistru pe teren propriu cu scorul de 1-0 (a marcat Serghei Stroenco în min. 26) și până la final n-au mai cedat locul trei. Finalul campionatului s-a soldat cu o luptă „acerbă” pentru titlul de golgheter. Atacantul Zimbrului Iurie Miterev după 27 de etape avea 16 goluri marcate. În ultimele 3 partide el a înscris de 18 ori (5 goluri – cu Unisport, 4 – cu Speranța și 9 – cu Ciuhur). Cu toate acestea Miterev n-a obținut mult râvnitul titlu. În ultima etapă Olimpia a jucat la egalitate cu Locomotiva, 6-6, iar toate golurile bălțenilor au fost marcate de Sergiu Rogaciov. Astfel, atacantul Olimpiei cu 35 de reușite a devenit golgheterul ediției 1996/97. El a fost urmat de Iurie Miterev (Zimbru) – 34 g., Victor Berco (Olimpia) și Ruslan Barburoș (Agro) – câte 14 g., Victor Comlionoc (Constructorul-93), Mihail Pavlov (Tiligul), Igor Gheorghieș (MHM-93) și Gheorghe Harea (Nistru) – câte 12 g.

 

În campionat s-au înregistrat 20 de hat-trick-uri și 7 pokere. Victor Berco (Olimpia), Iurie Miterev (Zimbru) și Aurel Druţă (Constructorul-93) au reușit să marcheze câte 5 goluri. Sergiu Rogaciov (Olimpia) a înscris câte 6 goluri în partidele cu Ciuhur (9-1) și Locomotiva (6-6). Iurie Miterev a stabilit recordul campionatelor Moldovei, marcând 9 goluri în întâlnirea cu Ciuhur (15-1), disputată pe 19 iunie 1997.

 

După încheierea întrecerii ziarul „Fotbal Hebdo” a efectuat tradiționalului sondaj în rândul antrenorilor și reprezentanților cluburilor participante în Divizia Națională pentru a desemna cel mai bun jucător al campionatului. Acesta a devenit mijlocașul echipei-campioană, Oleg Șișchin, care a acumulat 16 puncte (de 3 ori locul I, de 3 ori locul II și o dată locul III). El a fost urmat de coechipierul Sergiu Dinov (13 puncte) și Sergiu Rogaciov (12 puncte).

 

Conform notelor acordate de corespondenții ziarului „Sport Curier” în „11”-le campionatului au fost incluși: portarul Evgheni Ivanov (Tiligul), fundașii Sergiu Secu, Sergiu Stroenco (ambii – Tiligul), Ivan Testemiţanu (Zimbru), Vasile Apachiței (Constructorul-93), mijlocașii Oleg Șișchin, Victor Comlionoc (ambii – Constructorul-93), Vladimir Gaidamașciuc (Tiligul), atacanții Iurie Miterev (Zimbru), Vladimir Kosse (Tiligul) și Sergiu Rogaciov (Olimpia).

Au retrogradat direct MHM-93, Ciuhur, Spumante şi Attila, iar în urma barajului de menținere/promovare Codru. Au promovat direct Sindicat Moldova-Gaz Chişinău şi Roma Bălţi, iar în urma barajului Stimold-MIF Chişinău.

 

Loturile premiantelor campionatului,

CONSTRUCTORUL-93: I. Filip (27 jocuri/0 goluri), S. Dinov (26/0), V. Comlionoc (26/12), V. Apachiţei (24/3), Iu. Bursuc (23/2), Iu. Platon (23/0), O. Şişchin (22/10), I. Cuciuc (22/2), G. Skidan (21/10), I. Tabanov (16/3), Iu. Martîniuk (16/3), V. Dovghii (15/2), S. Prohorov (11/1), E. Ococo (11/4), E. Boicenco (10/0), A. Tarabrin (10/1), A. Scrupschi (10/5), Iu. Fenin (10/2), G. Puşca (9/0), V. Pocotilo (9/2), V. Bugneac (8/2), A. Druţă (8/8), V. Tabaciuc (8/2), I. Zabolotnîi (7/0), V. Colomieţ (6/6), A. Bogdan (5/0), O. Tverdohlebov (4/0), S. Rogaciov (4/2), S. Savcenco (4/1), A. Zubarev (3/0), V. Coşelev (2/0), A. Martin (1/0), A. Mocanov (1/0).

 

ZIMBRU: M. Spînu (28/8), V. Boreţ (27/10), V. Culibaba (25/1), V. Toloconnicov (25/0), I. Testemiţanu (25/4), R. Rebeja (25/8), A. Suharev (23/8), D. Caras (23/7), Iu. Miterev (23/34), O. Fistican (22/0), B. Cebotari (21/4), D. Romanenco (20/0), S. Epureanu (19/8), A. Curtianu (13/6), V. Gavriliuk (12/11), V. Lebedev (10/0), A. Sosnovschi (10/1), A. Tîmbur (9/1), E. Caras (8/0), I. Oprea (8/0), G. Tudorache (8/0), S. Botnăraş (3/1), S. Condrea (2/0), O. Ciupac (1/0), R. Roic (1/0), S. Butelschi (1/0).

 

TILIGUL: V. Gaidamaşciuc (29/4), A. Popovici (29/10), E. Ivanov (28/0), S. Parhomenco (27/0), M. Ohrimenco (26/0), S. Belous (25/9), V. Kosse (25/12), S. Secu (24/7), A. Stroenco (24/10), S. Stroenco (22/4), N. Mincev (20/1), A. Cotlear (15/2), V. Barîşev jr. (15/4), A. Granovschi (14/1), V. Pogorelov (13/1), A. Melnicov (12/1), A. Covalenco (9/0), A. Spiridon (7/6), Iu. Priganiuc (6/0), M. Pavlov (6/0), A. Stefanov (5/1), M. Konopelko (4/0), V. Chilienco (3/0), S. Cuzneţov (2/0), E. Hmaruc (2/0), V. Truhanov (1/0), V. Carmac (1/0), R. Hodos (1/0), A. Lisakovski (1/0).

CONSTRUCTORUL-93 Chişinău, campioana Moldovei din sezonul 1996/97. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Iuri Martîniuk, Vasile Apachiţei, Veaceslav Bugneac, Ivan Zabolotnîi, Eric Ococo, Alexandr Scrupschi, Ghenadie Puşca, Nicolae Cebotari (antrenor). Rândul de mijloc: Alexandru Maţiura (antrenor), Gheorghe Tegleaţov (antrenor), Serghei Dinov, Igor Filip, Victor Colomieţ, Evgheni Boicenco, Ivan Tabanov, Igor Cuciuc, Andrian Bogdan, Felix Veranean (antrenor). Rândul de jos: Vladislav Pocotilo, Andrei Donici, Iurie Platon, Victor Comlionoc, Oleg Şişchin, Iulian Bursuc, Vadim Tabaciuc, Aurel Druţă. Jos: Valeriu Rotari.