• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Finalista Cupei Moldovei Moldtelecom. Sfîntul Gheorghe Suruceni

19 mai 2022 de Reporter FMF

Cupa Moldovei Moldtelecom

Finala

21 mai 2022. Stadionul din Nisporeni. Ora 20.00

Sfîntul Gheorghe Suruceni - Sheriff Tiraspol

 

FC Sfîntul Gheorghe a fost fondat pe 11 iulie 2003 de către doi entuziaști stabiliți cu traiul la Suruceni – jurnalistul Valeriu Reniță și fostul jucător al echipei Spumante Cricova, Sergiu Caraman (ambii originari din satul Horjești, raionul Hîncești). Primul a devenit președintele clubului, iar cel de-al doilea – antrenorul echipei. Clubul a fost denumit în cinstea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, numele căruia îl poartă și Mănăstirea din localitate. Imaginea cum Sf. Gheorghe ucide balaurul este prezentă pe logotipul clubului din Suruceni.  

 

Până la fondarea echipei Sfîntul Gheorghe, Valeriu Reniță a mai avut o tentativă de a investi în fotbal, după ce în calitate de primar al satului Suruceni, împreună cu un localnic, Victor Suruceanu, au creat echipa Victoraș (anul 1999). Aceasta a jucat mai întâi în Divizia B, apoi a promovat în Divizia A, dar s-a desființat în 2003, an în care ”s-a născut” clubul Sf.Gheorghe.

 

De menționat, că în perioada sovietică, apoi în anii 90, primii de după independență, Suruceniul a avut mereu echipă în turneele republicane. Denumirea acesteia era ”Tinerețea”.  

 

Revenim la Sfîntul Gheorghe. Până în anul 2008 clubul a fost reprezentat doar de echipe de copii și juniori în campionatul național sau la diferite turnee.  

 

În anul 2007 echipa de juniori U18, Sf.Gheorghe a devenit campioană națională, devansându-le pe Sheriff Tiraspol și Olimpia Bălți! Printre juniorii care au luat titlul în acel an se numărau viitorii internaționali Veaceslav Posmac, Alexandru Vremea, Mihai Plătică sau Maxim Potîrniche.  

 

În sezonul 2008-09 “sfințiii” s-au înscris în Divizia A, conform prevederii din Regulamentul campionatului, care permite școlilor de fotbal să evolueze automat în Divizia A, în cazul în care doresc acest lucru. Sfîntul Gheorghe, antrenată de Victor Botezatu, s-a clasat pe locul 11 printre 16 echipe în Divizia A. Surprinzător, echipa a promovat în Divizia Națională, după ce a susținut licențierea, spre deosebire de alte echipe din topul eșalonului secund, care au refuzat promovarea.  

 

În primele două sezoane în elita fotbalului moldovenesc, echipa antrenată de același Sergiu Caraman a reușit să evite retrogradarea - locul 11 printre 12 echipe în ediția 2009-10 și locul 12 din 14 formații (2010-11).

 

Însă inevitabilul s-a produs în ediția 2011-12, când Sfîntul Gheorghe, antrenată de Veaceslav Bugneac și apoi de Iurie Groșev, s-a clasat pe locul 10 printre 12 echipe, dar nu a reușit să obțină Licența Națională și a fost retrogradată în Divizia A.

 

În anul 2016 Valeriu Reniță a dat clubul în arendă unui grup de finanțatori. Astfel, după 5 sezoane în Divizia A, Suruceni reușește să se întoarcă în prima divizie în anul 2017, sub comanda antrenorului Vadim Boreț.  

 

În primele două sezoane de la revenirea în Divizia Națională, echipa s-a clasat pe locul 7 (în edițiile 2017 și 2018).  

 

Anul 2019 a fost unul dintre cei mai buni din istoria clubului Sfîntul Gheorghe Suruceni.  

Echipa a devenit în premieră vicecampioană națională, a jucat în finala Cupei Moldovei și a obținut dreptul să reprezinte Republica Moldova în Liga Europei.  

 

Toate aceste succese se leagă de antrenorul Serghei Cebotari. Anume după instalarea lui Cebotari în postul de antrenor principal la Suruceni (până atunci el activase în calitate de antrenor secund la Sf.Gheorghe), formația care s-a bătut mereu pentru evitarea retrogradării a ajuns una dintre liderele fotbalului nostru.  

În consecință, Serghei Cebotari a fost ales de către membrii afiliați FMF drept cel mai bun antrenor moldovean al anului 2019.

 

În Ancheta FMF făcută printre experți și antrenori de fotbal, clubul din Suruceni a fost desemnat cea mai bună echipă a anului 2019 (echipa cu cel mai mare progres) din Republica Moldova, iar Nicolae Cebotari și Alexandru Suvorov au fost aleși cel mai bun portar și cel mai bun mijlocaș ai Campionatului.  

 

„Sfinții” au mai primit trofeul „Puterea de a reveni în joc”, datorită victoriilor obținute în două meciuri din ediția 2019, în care adversarii au punctat primii.  

 

Echipa din Suruceni a început cu brio și anul 2020. În februarie, cu puțin timp înainte de începerea pandemiei, Sfîntul Gheorghe a devenit câștigătoarea primei ediții a turneului național „Cupa Federației”, după 2-0 în finală cu Petrocub-Hîncești.

 

“Sfinții” au debutat cu dreptul în cupele europene, ediția 2020/21, eliminând formația belarusă Shakhtyor Soligorsk în primul tur preliminar al Ligii Europei. În timpul regulamentar scorul a fost 0-0, iar Sfîntul Gheorghe s-a impus în urma executării loviturilor de departajare, 4-1. În etapa următoare a competiției echipa din Suruceni a fost învinsă de formația sârbă Partizan Belgrad cu 1-0, doar în timpul suplimentar.

 

Sf.Gheorghe a ajuns a treia oară consecutiv în finala Cupei Moldovei anul trecut. Adversar - același Sheriff. De această dată echipa din pitorescul sat situat la 10 km sud-vest de Chișinău a reușit să se impună, după 0-0 și 3-2 la lovituri de departajare, câștigând în premieră Cupa Moldovei! Așadar, ziua de 30 mai 2021 a rămas în istoria echipei din Suruceni ca ziua în care s-a câștigat primul mare trofeu național.

 

Al doilea trofeu ca importanță, Supercupa Moldovei, ”sfinții” și l-au adjudecat o lună mai târziu. Pe 26 iunie 2021, la Bălți, formația din Suruceni a învins din nou campioana Sheriff, după 2-2 în timpul regulamentar și 4-2 la lovituri de departajare. 

 

Finala de sâmbătă va fi a 4-a consecutivă pe care și-o trec în palmares cei de la Sf.Gheorghe. Și din nou adversar va fi Sheriff...