• Поддержи национальную сборную

OFFS Moldova. Sărbătoare fotbalistică în satul Inești

10 mai 2022 de Ion Buga
GALERIE

Echipa proiectului CCPA/OFFS Moldova a vizitat satul Inești, raionul Telenești, care a fost gazda unui festival fotbalistic cu participarea a circa 100 de copiii (6-11 ani), inclusiv cu cerințe educaționale speciale.

 

Într-o atmosferă plăcută, micuții au avut parte de jocuri interactive cu elemente de fotbal și multă voie bună. De asemenea, în cadrul activității au fost aplicate și direcțiile programului special Sport - Școală - Poliție, inițiativă care promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalității juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenţi prin implicarea acestora în activități cultural-sportive.

 

La eveniment au mai participat Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului CCPA/OFFS, Iuliana Romanenco, Victor Mardari, asistenți ai coordonatorului, Iana Pogarevici, Dănuța Chicu, instructori CCPA/OFFS. Buna desfășurare a activității a fost asigurată de Dumitru Sîrbu, lider CCPA/OFFS și directorul gimnaziului din s. Inești, Alexandru Pasat, ofițer principal al SIC al SSP al Inspectoratului de Poliție Telenești, Renata Meruța, Natalia Sîrbu, Anastasia Talpă, Nadejda Dudnic, Inga Platon, Olga Ciconi, Vladimir Păcălău, Vasile Ursu, Vitalie Mirciu, Pavel Pruteanu, Sergiu Varvarici, Ion Arnăut, antrenori-voluntari CCPA/OFFS Inești.

 

O școală distractivă de fotbal va avea loc în raionul Telenești și în perioada 20 – 22 mai în satul Sărătenii-Vechi.

 

Inițiativa Școlii Deschise de Fotbal Distractiv (OFFS) contribuie la promovarea:

- co-existenței pașnice prin aproprierea oamenilor din diferite medii, facilitând astfel interacțiunea, dialogul, încrederea și cooperarea între comunitățile;

- egalității de gen, combaterea stereotipurilor bazate pe gen și, încurajării bunăstării femeilor și participarea comunității prin sporirea și consolidarea participării active a fetelor și femeilor la fotbalul de mase/grassroots și în societatea civilă în general;

- protecția copilului prin colaborare intersectorială, de asigura un mediu protectiv și sigur pentru toți copiii care practică fotbalul în Moldova.

 

Programul special Sport + Școală + Poliție face parte din proiectul internațional Open Fun Football Schools pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 11 ani, prin care sunt consolidate eforturile comune de promovare și protecție a drepturilor fundamentale ale copilului, prevenirea criminalității juvenile, combaterea tuturor formelor de violență, neglijență, exploatare și trafic față de copii, fiind și un instrument efectiv pentru implementarea incluziunii sociale a copiilor cu necesități speciale din țară.

 

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țară noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca şi FMF din anul 2006. Începând cu anul 2009, CCPA / OFFS este susținut de Agenția Internațională Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău. De-a lungul anilor, în proiectul OFFS au participat peste 90.000 de copii și 2.500 de antrenori din toate regiunile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Foto: Aurelia Ciobanu