• Support National Team

Istoria turneului „Chişinăul de seară” (partea I)

14 ian 2022 de Andrei Prodan

La începutul acestui an în calendarul competițional a apărut un turneu de fotbal cu denumirea Cupa de iarnă „Chișinăul de seară”, prima ediție în care s-a revenit la denumirea pe care a purtat-o în perioada anilor 1974-1995. Pentru prima dată la competiție participă atât echipe de seniori (16 la număr), cât și de copii și juniori (în total 66). Site-ul FMF vă prezintă primul episod al istoriei legendarului turneu.


La 12 ianuarie 1974 și-a luat startul turneul Cupa de iarnă „Chișinăul de seară”. Prima ediție a fost de fapt... a doua. Un an în urmă, Comitetul sportiv orășenesc a organizat de sine stătător un turneu asemănător. Atunci în finală au acces Politehnica-2 și Metallist, care în semifinale au întrecut formațile Cristall (1-0 și 1-0), respectiv Politehnica-1 (2-3 și 2-0). În meciul decisiv, disputat la 4 martie 1973, echipa secundă a Politehnicii (antrenor – Vladimir Himciuc) a obținut victoria cu scorul de 2-1.

 

Începând cu anul 1974 competiția, care inițial a primit denumirea „Turneul de mini-fotbal dotat cu premiile ziarului «Chișinăul de seară»”, era organizată de Comitetul sportiv orășenesc, Federația de fotbal a capitalei și redacția celui mai îndrăgit ziar al republicii „Chișinăul de seară”. Unul din principalii organizatori ai competiției a fost un mare pasionat al sportului Ivan Josul, redactorul-șef al publicației amintite, primul moldovean care a fost prezent la un Campionat Mondial de fotbal (în 1958) și cel care încă în martie 1959 în colaborare cu Uniunea asociaţiilor şi oraganizaţiilor sportive din capitală a organizat un turneul-fulger dotat cu Cupa ziarului „Chișinăul de seară”.

 

Logo-ul primelor ediții ale turneului „Chișinăul de seară” (1974-1976)

Primele turnee s-au disputat la Complexul sportiv „Volna” din sectorul Râșcani. Conform regulamentului echipele erau compuse din 8 jucători, se juca în două reprize a câte 30 de minute cu o pauză de 10 minute. Se permiteau câte două înlocuiri. Competitoarele jucau în sistem eliminatoriu câte două meciuri. În caz de egalitate se executau câte 5 lovituri de departajare de la 9 metri. Pentru participare erau admise doar echipele colectivelor de cultură fizică care evoluau în prima grupă valorică a campionatului Chișinăului.


La ediția inaugurală s-au înscris 13 formații: Dinamo, a întreprinderilor Elektrotocipribor (Volna) și Moldovahidromaș, a uzinelor Vibropribor, Etalon, mecanică (Metallist), de tractoare (Traktor), de sticlă (Cristall), a mașinilor de calcul „50 de ani de la înființarea URSS” (Sciotmaș), a stației de telefonie a orașului (GTS), Avtomobilist și două echipe a Institutului Politehnic.

În turul preliminar au fost înregistrate următoarele rezultate: Dinamo – Volna 1-0 și 1-0; Traktor –GTS 2-0 și 1-2; Etalon – Cristall 2-3 și 0-4; Moldovahidromaș – Sciotmaș 7-3 și 2-1; Politehnica-2 – Metallist 1-4 și 1-2; Vibropribor – Politehnica-1 3-5 și 0-0.

În „sferturi” s-au întâlnit: Dinamo – Traktor 4-1 și 6-1; Avtomobilist – Cristall 0-2 și 0-1; Metallist – Politehnica-1 1-2 și 1-3.

Ivan Josul (în stânga), unul din iniţiatorii organizării Cupei de iarnă „Chișinăul de seară”

În semifinale Dinamo a trecut de Cristall doar după executarea loviturilor de departajare (0-0 și 2-2, 4-3, la lov. de dep.), iar prima echipă a Politehnicii a învins Moldovahidromaș 0-1 și 3-1.

Finala dintre Dinamo și Politehnica-1 a avut loc într-o zi de sâmbătă, 2 marte 1974. După un meci viu disputat scorul a rămas neschimbat, 0-0, iar loviturile de departajare mai bine le-au executat dinamoviștii, 3-2. Pentru învingători au înscris Untilov, Dubrovin și Culiev, pentru învinși –Todorașco și Răducan.


Pe teren au evoluat următorii jucători:
Dinamo: V. Sobcovschi, V. Stucalo, S. Untilov, A. Sclearuc, S. Dubrovin, A. Culiev, G. Zolotariov, B. Pedcenco (V. Rusnac). Antrenor – Veaceslav Chiricenco.

Politehnica-1: V. Modâlevschi, S. Tarpovițchi, E. Tișcenco, F. Todorașco, V. Răducan, A. Meteliov, V. Golenișcev, V. Pusicov. Antrenor – Gheorghe Mocan.

Participanții și spectatorii, în unanimitate, au rămas satisfăcuți de nivelul de organizare al ediției inaugurale, turneul constituind un bun prilej de pregătire către competițiile orășenești și republicane din acel an.

Astfel, Cupa de iarnă „Chișinăul de seară” a devenit tradițională și una dintre cele mai îndrăgite de microbiștii din capitală.

Dinamo, prima câștigătoare a turneului dotat cu premiile ziarului „Chișinăul de seară”

Va urma...