În lumea sportului, femeile au rolul lor important în calitate de jucătoare, antrenoare, conducătoare de club sau de organizații sportive, de suportere, consumatoare din afara terenului și, mai nou, influeceri. Treptat, prin realizările și calitățile lor, aceste femei s-au dovedit a fi surse de motivație pentru mulți. Ele au avut și au un impact simțitor asupra dezvoltării sportului rege din Moldova.
Astfel, Maria Teeșanu, ofițerul de presă al echipelor naționale de fotbal feminin, vă prezintă un top al celor mai influente femei din fotbalul moldovenesc, în opinia ei.
DIANA BULGARU este membră a Comitetului Executiv al FMF, Președintele Ligii Feminine de Fotbal din Moldova, coordonatorul proiectului social-sportiv "Fotbal în școli" și Delegat UEFA. Diana Bulgaru a devenit prima femeie membră a Comitetului Executiv al FMF. Evenimentul istoric a fost consemnat la Congresul al XIX-lea din 22 ianuarie 2021. Diana s-a alăturat echipei FMF în primăvara anului 2018. Mai întâi ca voluntară la diverse proiecte ale federației, iar după scurt timp datorită calităților organizatorice și ideilor inovative, ea a pornit cel mai mare proiect social-sportiv din țara noastră - Fotbal în școli, fiind coordonatorul acestuia. În 2020 Diana Bulgaru a fost aleasă în funcție de președinte al Ligii Feminine de Fotbal din Moldova pentru următorii patru ani. Ea a fost votată cu unanimitate de voturi în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Ligii Feminine de Fotbal. De asemenea, Diana Bulgaru a devenit și delegat UEFA. Pe 29 iulie 2021, Diana a debutat pe arena internațională la meciul dintre BK Häcken (Suedia) și Aberdeen (Scoția), din cadrul UEFA Conference League. Totodată a mai activat în funcție de delegat la meciurile din cadrul Ligii Campionilor pentru tineret, dintre FC Zenit (Rusia) și Malmo FF (Suedia), Trabzonspor (Turcia) - Midtjylland (Danemarca), Belarus și Liechtenstein și la meciul Armenia - Norvegia, din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial la fotbal feminin 2023.
NATALIA CEBAN în prezent este Inspector Federal de fotbal feminin, coordonatorul proiectului UEFA Playmakers și arbitrul FIFA. Natalia este o persoană marcantă a fotbalulului feminin moldovenesc, grație perseverenței, profesionalismului și dorinței de a evolua și de a dezvolta fotbalul feminin în Republica Moldova. Fiind coordonatorul a mai multor proiecte destinate copiilor, prin seriozitate și experiență, aceasta dezoltă și implimentează noi practici în fotbalul feminin, fiind sigură că acesta are un viitor prosper la noi în țară. De asemenea Natalia a intrat în istoria fotbalului moldovenesc și ca prima reprezentantă a sexului frumos care a arbitrat un meci din Divizia Națională. S-a întâmplat în aprilie 2016, când Natalia a făcut parte în calitate de asistent din brigada de arbitri care a condus partida Academia - Dacia 0-3. Totodată, Natalia arbitrează și pe arena internațională. Recent, Natalia a arbitrat alături de centralul Dumitru Muntean și colegul Denis Oală, meciul Zenit (Rusia) – Chelsea (Anglia), din cadrul cupelor europene. Natalia Ceban mai are o soră, Svetlana, care la fel a fost arbitru de centru FIFA. Despre rolul ei în lumea fotbalului moldovenesc, vă relatăm mai jos.
SVETLANA CEBAN PATRAȘ este o altă persoană influentă din fotbalul feminin moldovenesc. A dedicat mulți ani fotbalului juvenil, în special proiectelor care oferă un mediu sigur celor mai mici în lumea sportului rege. În prezent Svetlana este coordonatorul a mai multor proiecte precum, OFFS în Moldova (The best grassroots project in 2009), „Fotbal sigur pentru copiii din Moldova” și autorul primei cărti – “Politica de protecție a copilului” în Republica Moldova. Din anul 2017 până în 2020 a fost coordonatorul proiectului “Prin fotbal să creștem sănătoși”. Acesta este primul proiect dedicat fotbalului în grădinițe, care a fost creat după inițiativa Svetlanei. Cu atât mai mult Svetlana Patraș este fosta jucătoare a echipei Naționale și arbitrul FIFA din 2011. În 2008, Svetlana a fost desemnată cea mai bună jucătoare la fotbal feminin din Moldova. În 2012 a avut funcția de manager al programului de dezvoltare a fotbalului feminin. Tot în acest an a primit licența de antrenor - A UEFA. Din 2015 participă în Programul UEFA Women in Football Leadership, ediția a 3-a. Proiect conceput pentru femei din lumea fotbalului care au potențial și motivația de a progresa în posturi de conducere superioară în cadrul unor organizații sau sunt deja în astfel de roluri. Din 2020 Svetlana este observator de arbitri.
ALINA CAPAȚÎNA este actualmente director al stadionului Zimbru, secretarul Comitetului de competiții FMF și delegat UEFA din 2019. Alina și-a început activitatea la Federația Moldovenească de Fotbal în 2016, în Departramentul tehnic. Din 2017 este director al stadionului Zimbru, iar din 2019 - Delegat UEFA. Alina Capațîna a reușit o ascensiune fulminantă în fotbal. De-a lungul anilor, datorită cunoștintelor acumulate, Alina se bucură de încredere deplină din partea forului european, fiind delegaț la meciurile din cadrul competițiilor desfășurate sub egida UEFA. Alina verifică dacă meciul este organizat în conformitate cu regulamentele și cerințele prescrise de forul european. Într-un interviu oferit paginei FMF, Alina a relatat despre cum a reușit să cucerească lumea fotbalului moldovenesc.
Vezi interviul AICI.
NATALIA MUNTEANU este cea mai titrată jucătoare din Republica Moldova, care a înregistrat rezultate remarcabile. Este cea mai bună fotbalistă moldoveancă din ultimii 3 ani, titlu decernat în urma Anchetei FMF.
Capitanul Naționalei feminine evoluează în Belarus, la echipa Dinamo-BGUFK Minsk. În acest an sportiva și-a trecut în palmares al doilea trofeu individual în campionatul din Belarus. Ea a fost desemnată cel mai bun portar al acestei țări, datorită evoluțiilor sigure la echipa sa de club. Natalia a câștigat titlul de campioană și Cupa Belarusului. În 9 meciuri jucate în campionat, Natalia a incasat doar 2 goluri. Natalia Munteanu (28 ani) evoluează la a treia echipă din Belarus, după ce anterior a mai activat 5 ani la Dnepr Mogilev și Neman Grodno. Cu Dnepr ea a câștigat de două ori medaliile de bronz a campionatului din Belarus. Trei ani la rând, Natalia a fost desemnată cea mai bună jucătoare din Moldova. În palmares, Natalia are și alte premii importante cucerite în Belarus: trofeul pentru cel mai bun portar, două Cupe, o Supercupă și două titluri de campioană a acestei țări, toate în componența echipei Dinamo-BGUFK Minsk. De asemenea, Natalia are în cartea de vizită 30 de partide și 4 goluri pentru echipa Națională.
(Acesta este un material de autor. Poziția FMF nu coincide neapărat cu opinia autorului).
Top cele mai influente femei din fotbalul moldovenesc