• Fii alături de Echipa Țării

Alexandru Guzun, la 55 de ani!

29 sep 2021 de Ion Buga

Cunoscutul antrenor și fostul internațional moldovean, Alexandru Guzun serbează astăzi a 55-a aniversare!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, liniște sufletească, bucurii, viață lungă alături de cei dragi și cât mai mulți ani înainte dedicați fotbalului!!!

 

La mulți ani!

 

Satul Drăsliceni, situat nu departe de Chișinău, este cunoscut prin tradițiile sale fotbalistice. Aici, în anul 1967 a fost fondată echipa satului care participă cu regularitate în competițiile rationale și republicane.

 

Printre cei mai cunoscuți fotbaliști care au început activitatea în acest sat este Alexandru Guzun. A început a juca fotbal la vârsta de 10 ani, iar la 16 ani evolua pentru echipa localității în diferite competiții. Pe timpul studiilor a jucat la echipa Universității Pedagogice "Ion Creangă" din Chișinău, de unde în 1989 a fost invitat să joace la Tighina Bender. S-a integrat foarte bine în lotul echipei de la malul Nistrului, devenind titular pe parcursul celor trei ani petrecuți la formația de lângă cetate. A debutat la Tighina la 23 aprilie 1989, la Stepanakert, contra echipei Artsakh, unde Tighina a cedat cu scorul de 3-0. Peste două luni a marcat și primul gol în campionatul sovietic.

 

Debutează în Divizia Națională la 15 martie 1992, în prima etapă, când Tighina a reușit să învingă la Bălți, echipa locală Olimpia, cu scorul de 1-0. Se transferă la clubul ucrainean Niva Vinița, unde a debutat la 16 aprilie 1992, bifând toate cele 90 de minute în partida pierdută cu viitoarea campioană Tavria Simferopol. Niva a retrogradat şi sezonul următor, 1992-1993 joacă în divizia secundă, unde Alexandru înscrie şi primul gol pentru formaţia ucraineană. La 14 august 1992, în meciul cu Avtomobilist Sumy, Guzun deschide scorul în minutul 59, scor final 2-0. Cel de-al doilea gol la Niva, l-a înscris echipei SK Odesa, la 30 septembrie 1992. 

 

În 1993 este transferat la cunoscuta formație românească Rapid București, cu care a jucat în cupele europene, intrând în teren la meciurile cu renumita formație italiană Inter Milano.

 

Revine în Moldova, unde este legitimat la Nistru Otaci. La echipa din nordul țării a debutat în returul sezonului. La 1 martie 1996 a întrat pe teren în partida cu fosta sa echipă – Tighina Bender, câştigată de Nistru cu 2-0. Primul gol pentru formaţia din Otaci l-a marcat la 29 aprilie în poarta celor de la Nistru Ciobruciu, în victoria cu 4-0 a fotbaliştilor din orăşelul de pe malul Nistrului.

 

A revenit în Ucraina la Niva în 1996, când a evoluat în trei partide, fiind eliminat în minutul 69 al meciului cu Metallurg Zaporozhie și nu a mai jucat nici un meci de campionat în acel sezon. La 8 şi 22 august a intrat pe teren în două meciuri din Cupa Cupelor UEFA cu Sadam din Estonia.

 

Îmbracă tricoul echipei naționale a Republicii Moldova în 27 de partide și rămâne în istorie cu golul din 1998 reușit Germaniei în preliminariile Campionatului European. Primul său meci a fost la 2 lulie 1991 când echipa noastră a cedat cu 4-2 în fața selecționatei Georgiei, pe Stadionul Republican.

 

În 1999 pleacă din nou în Ucraina, evoluând pe rând la Zaporozhie, Dnepropetrovsk și Nikolaev. La 4 aprilie al acelui an a îmbrăcat pentru prima dată tricoul formaţiei Torpedo. Se transferă la Dnepr în același an, unde evoluează în primele două etape, cu Vorskla Poltava şi Metallurg Zaporozhie, şi părăsete unul din cele mai titrate cluburi ucrainene, urmând să mai bifeze trei partide în Ucraina în anul 2000 pentru Nikolaev.

 

Se întoarce acasă în 2000 și își termină cariera în fotbalul de performanță în tricoul formației Agro Chișinău.

 

În scurt timp, își începe activitatea de antrenor la echipa Victoraș Suruceni (2001), apoi a preluat naționala de tineret a Republicii Moldova (2002), dar ajunge și pe banca tehnică la formații pentru copii la Școala Tânărului Fotbalist Zimbru Chișinău și la selecționatele Moldovei U15, U16 și U17.

 

În toamna anului 2020, a preluat din nou, de această dată pentru o scurtă perioadă, selecționata U-21, cu care a obținut o victorie de excepție cu Belgia (1-0), în preliminariile Campionatului European de tineret 2021. 

 

Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Chișinău, fiind licențiat în Dreptul Public. Paralel a absolvit și Școala de antrenori de la București (2003).

 

La 24 martie 2004 intră în posesia licenței de impresar FIFA și se ocupă cu transferul jucătorilor între cluburi. Printre cei pe care îi transferă la cluburi importante este și Serghei Covalciuc, de la Karpaty Lvov la Spartak Moscova.

 

În ultimii ani joacă pentru selecționata de veterani a orașului Chișinău și a Republicii Moldova.