• Поддержи национальную сборную

Deciziile Comitetului Executiv UEFA de la Chișinău

23 sep 2021 de Ion Buga

În cadrul ședinței de la Chișinău, Comitetul Executiv UEFA a aprobat un nou model de plăți de solidaritate pentru competițiile intercluburi masculine. Astfel, forul european își reafirmă angajamentul financiar puternic față de întregul fotbal european și asigură un suport financiar unui număr mai mare de cluburi care nu participă în cupele europene în ciclul 2021-2024.

 

Modificările cheie în noul model de plată sunt:

- creșterea acțiunilor pentru toate cele cinci asociații care nu sunt de top și acțiuni limitate pentru primele cinci asociații (Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța);

- reducerea decalajului dintre asociațiile cu și fără cluburi care participă în faza grupelor UEFA Champions League;

- ponderea redusă a cotelor de piață și a distribuțieisunt făcute mai mult pe principiile sportive corecte.

 

Solidaritatea de 4% pentru cluburile neparticipante (140 milioane EUR pe baza unui venit total estimat la 3,5 miliarde EUR) va fi completată cu 30% din veniturile generate de competițiile cluburilor peste 3,5 miliarde EUR până la maximum 35 milioane EUR.

 

În consecință, se așteaptă să fie disponibil un total de 175 milioane EUR din veniturile din competiții pentru cluburile neparticipante, comparativ cu 130 milioane EUR în ciclul 2018-21, iar cota rezervată celor cinci asociații care nu sunt de top va crește la 132,5 milioane EUR (cu aproximativ 50 milioane EUR mai mult decât cu schema anterioară, reprezentând o creștere de peste 60%).

 

Tot ieri, executivul UEFA a aprobat o creștere substanțială a sumei distribuite echipelor participante la turneul final al Campionatului European feminin din Anglia, în vara anului 2022. 

Cele 16 echipe calificate vor împărți un total de 16 milioane de euro, dublu față de suma totală distribuită la ediția 2017 din Olanda. Distribuția financiară va include sume garantate sporite și bonusuri bazate pe performanță pentru etapa grupelor.

 

În plus, Comitetul Executiv UEFA a aprobat introducerea unui program de beneficii pentru cluburi, pentru prima dată, punând la dispoziție o sumă totală semnificativă de 4,5 milioane EUR pentru a recompensa cluburile europene care au eliberat jucători pentru turneul final feminin UEFA Euro pentru contribuția lor la succes a evenimentului.

 

Creșterile în distribuția financiară și introducerea unui program de beneficii pentru cluburi sunt inițiative strategice cheie ale strategiei UEFA pentru fotbal feminin - TimeForAction, asigurându-se că mai mulți bani decât oricând sunt distribuiți în jocul feminin.

 

Următoarea ședință a Comitetului executiv UEFA va avea loc la Montreux, Elveția, la 16 decembrie 2021, în ziua tragerii la sorți pentru UEFA Nations League, ediția 2022/23.