• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. FC COSTULENI

19 sep 2021 de Andrei Prodan

Satul Costuleni este o localitate în raionul Ungheni cu o populaţie de circa 3.000 de locuitori. Situat în lunca râului Prut, Costuleni pentru prima dată este menţionat în anul 1605. Distanţa directă pâna în oraşul Ungheni este de 18 km, iar pâna la Chişinău – 106 km.

 

Clubul de fotbal din Costuleni a fost înfiinţat la 1 iunie 2008. În acelaş an FC Costuleni şi-a făcut debutul în campionatul Republicii Moldova şi imediat a câştigat titlul de campioană a Diviziei B (seria Nord). Mai mult, “leii” (porecla echipei) au reuşit performanţa să nu piardă niciun meci (în cele 22 de partide obţinând 20 de victorii şi având un golaveraj de invidiat 86-6). Echipa, condusă de pe banca tehnică de Grigore Pădurari, a totalizat 62 de puncte, cu 15 mai mult decât următoarea clasată – CS Drochia.

 

În sezonul următor „alb-albaştrii” au obţinut titlul şi în Divizia A, reuşind promovarea în eşalonul superior al fotbalului moldovenesc. FC Costuleni a devenit a patra echipă din istoria fotbalului moldovenesc (după Constructorul-93 Chişinău, Sindicat-Moldova Gaz Chişinău şi Sheriff Tiraspol), care a reuşit performanţa de a câştiga în decurs de doi ani medaliile de aur în Diviziile B şi A.

FC Costuleni, campioana Diviziei A, ediția 2009/10

Principala adversară a „alb-albaştrilor” în lupta pentru promovare în DN, formaţia RS Lilcora Chişinău, a fost surclasată cu 7-0. FC Costuleni a înregistrat în acel sezon și alte victorii la scor: 8-1 cu formaţia a doua a Academiei Chişinău, 8-2 cu Olimpiei-2 Tiligul Bălţi, 5-0 cu Podiș Inești, 5-0 cu Gagauziya Comrat.

În total FC Costuleni, antrenată de Ilie Vieru şi Grigore Pădurari, a marcat în acel sezon 90 de goluri.

 

Din lotul formației, printre alții, au făcut parte Ruslan Barburoș, Serghei Baran, Marcel Reșitca, Tudor Starciuc, Andrei Solodchi, Serghei Dubac, Andrei Vrabie, Radu Olărescu, Ion Chescu, Vladimir Levanov, etc. Aceste performanţe se datorau în mare măsură și președintelui clubului, omului de afaceri Iurie Chirinciuc, care a investit foarte mult în echipă.

 

La 25 iulie 2010 FC Costuleni a debutat în Divizia Naţională. La Orhei (meciurile de acasă echipa le disputa pe terenul Complexului Sportiv Raional din această localitate) „leii” au învins formaţia Nistru Otaci cu scorul de 2-1, prin golurile reuşite de Tudor Starciuc şi Eduard Tomaşcov. La finalul sezonului FC Costuleni a ocupat locul 10 din 14 competitoare şi se poate mândri cu faptul că a obţinut remize de prestigiu cu multipla campioană a Moldovei, Sheriff Tiraspol.

 

În sezonul următor „alb-albaștrii” au încheiat campionatul pe ultima poziție (a 12-a), dar și-au păstrat locul în Divizia Națională deoarece formația Sfântul Gheorghe Suruceni  care s-a clasat pe locul 10 n-a obținut licența de participare în DN.

 

În ediția 2012/13 FC Costuleni a ocupat locul 8 din 12, iar în sezonul 2013/14 a obținut cea mai bună clasare din istoria participării în eșalonul de elită al fotbalului moldovenesc: locul 7 (33 meciuri, +16=4-13, golaveraj 43-33, puncte – 52) din 12.

 

Cea mai bună performanță în Cupa Moldovei FC Costuleni a obținut-o în sezoanele 2010/11, 2012/13 și 2013/14, când s-a calificat în optimile de finală.

FC Costuleni, în ediția de debut în Divizia Națională, 2010/11

Un episod interesant din istoria clubului a avut loc în vara anului 2013. Pe 24 iunie omul de afaceri italian Pietro Belardelli a preluat echipa de la Iurie Chirinciuc contra sumei simbolice de un leu. Fostul patron urma să devină în continuare funcția de președinte de onoare, iar italianul trebuia să se ocupe de finanțarea și gestionarea clubului. Dar deja peste câteva luni s-a constatat că Belardelli nu mai are trebă cu echipa și FC Costuleni iarăși a trecut în proprietatea lui Chirinciuc.

 

La sfârșitul lui noiembrie 2014 FC Costuleni și-a încetat existența. Proaspătul președinte al clubului, Andrei Grigor, a motivat decizia de a se retrage din campionat prin faptul că echipa nu va reuși să-și îndeplinească obiectivul de a acede în cupele europene. Fostul patron, Iurie Chirinciuc, care în acel moment era președinte de onoare, la rândul său a declarat că echipa are probleme financiare.

 

Dintre jucătorii reprezentativi care au îmbrăcat tricourile clubului să-i menționăm pe: Vladimir Livșiț, Oleg și Maxim Şoimu, Alexandru Zislis, Denis Orbu, Serghei Ciuico, Vasile Țuguțchi, Dmitri Dolgov, Mihai Cabac, Octavian Onofrei, Victor Gonța, Iurie Romaniuc, Petru Stângă, Dumitru Berbinschi, Dan Pâslă, Alexei Savinov, Petru Hvorostianov, Vadim Cemârtan, Andrei Bugneac, Vladislav Ivanov, Alexandr Bezimov, Alexandru Cheltuială, Igor Costrov, Sergiu Sârbu, Ion Sandu, Adrian Patraș, Petru Ojog, Alexandr Cucerenco, Sergiu Mocanu și alții. 

Pe banca tehnică a clubului s-au aflat antrenori cunoscuți, precum Igor Ursachi, Sergiu Botnăraș, Marcel Reșitca, Vitalie Mostovoi, Lilian Popescu, bulgarul Velizar Popov, românii Marian Pană și Laurențiu Tudor.