• Fii alături de Echipa Țării

Moldova Summit UEFA GROW. Ziua 3. Totalizare

15 sep 2021 de Ion Buga
GALERIE

A treia zi a Summitului UEFA GROW de la Chișinău a început cu o prezentare făcută de estonianul Veiko Soo despre proiectul CDO și impactul acestuia în campionatul Estoniei. Vă reamintim că, de un an de zile, proiectul Community Development Officer este implementat cu succes și în Moldova de câteva cluburi: Zimbru, Petrocub, Codru, Dacia Buiucani, Sfîntul Gheorghe și Sheriff. 

 

Rolul managerilor CDO este atragerea suporterilor la stadion, precum și identificarea soluțiilor în scopul promovării evenimentelor fotbalistice și implicarea echipelor ca factori de imagine pentru comunitățile locale. Responsabili de proiectul CDO în țara noastră s-au împărtășit cu experiența acumulată pe parcursul activității în cadrul cluburilor enumerate mai sus. 

 

Momentul culminant al forumului sportiv de la Chișinău a fost prezentarea noului format de desfășurare a campionatului Moldovei la fotbal, pe care UEFA îl propune a fi implementat în competițiile de fotbal interne, primele 3 divizii valorice. Formatul, unul potrivit pentru Moldova, a fost alcătuit în premieră de un grup de experți ai UEFA și a fost prezentat de Stephane-Xavier Anselmo, manager dezvoltare strategică UEFA. Oficialul francez a subliniat importanța unor reforme cu privire la competițiile fotbalistice, făcând o paralelă și cu schimbările care urmează să aibă loc în cupele europene începând cu sezonul 2024. Acest format ar putea fi implementat deja din sezonul următor, în cazul în care va fi acceptat de comunitatea fotbalistică din Moldova și votat de Comitetul Executiv FMF, membrii căruia au fost prezenți la ședința forumului de astăzi.

 

"Să nu vă fie frică de schimbări. Este foarte important să creăm noi emoții pentru fani, prin dinamismul unei competiții, calitatea și echilibrul sportiv al acesteia", a conchis Stephane-Xavier Anselmo.


"Campionatul trebuie să fie cât mai atractiv pentru toți. Trebuie să creăm un produs, care va interesant pentru suporteri, parteneri media sau sponsori", a spus la rândul său președintele FMF, Leonid Oleinicenco.

 

"Odată cu această propunere din partea UEFA, cred că putem vorbi despre un prim pas spre crearea Ligii Profesioniste din țara noastră. Cu suportul forului european și FMF, prin acest proiect putem impulsiona dezvoltarea cluburilor și a fotbalului în general", a menționat prim-vicepreședintele FMF, Mihai Anghel.

 

"Este un pas important pentru a crește competitivitatea cluburilor noastre, ca să aibă succese în cupele europene și să cunoască noi etape de dezvoltare", a declarat Veaveslav Maximov, membru al Comitetului Executiv FMF și președinte al clubului Real Succes.

 

În partea a doua a seminarului, Mario Leo, mentorul proiectului UEFA GROW, a vorbit despre rolul ligii naționale, dezvoltarea acesteia printr-o strategie digitală, beneficiile platformelor media și efectele implicării tot mai active în mediul online.

 

Vă reamintim, că timp de 3 zile Federația Moldovenească de Fotbal împreună cu UEFA au organizat cel mai mare forum sportiv desfășurat vreodată în Moldova - Summitul UEFA GROW, în cadrul căruia au fost puse în discuție aspecte care vizează asigurarea asistenței pentru implementarea Strategiei FMF în regiunile țării, precum și noi inițiative pentru dezvoltarea competițiilor interne. La eveniment, alături de echipa FMF, au participat experți UEFA și conducători ai asociațiilor de fotbal din Ucraina, Estonia, Azerbaidjan, Lituania, Kazahstan și România. 


Vedeți mai jos totalurile celorlate zile de lucru din cadrul forumului:

Summit UEFA GROW în Moldova. Ziua 1

Moldova Summit UEFA GROW. Ziua 2