• Fii alături de Echipa Țării

Moldova Summit UEFA GROW. Ziua 2

14 sep 2021 de Sandu Grecu
GALERIE

 

Lucrările celui mai mare Sport business forum organizat vreodată în Moldova s-au desfășurat astăzi în sala de conferințe a unui hotel din Chișinău. Summitul UEFA GROW organizat de către Federația Moldovenească de Fotbal împreună cu Uniunea Europeană de Fotbal Asociație a adunat reprezentanți din 7 țări: Ucraina, Estonia, Azerbaidjan, Lituania, Kazahstan, Rusia și Moldova. Ziua a doua a culminat cu o prezentare a formulelor de dezvoltare a sportului în țările baltice și în Germania, un adevărat model de conlucrare a societății civile cu asociațiile sportive și cu Statul, care joacă un rol determinant în practicarea modului sănătos de viață a cetățenilor. 

 

Astăzi, la Summit au fost prezenți reprezentanți ai programului de dezvoltare UEFA GROW, experți în domeniul dezvoltării și promovării produsului fotbalistic, dar și alți oaspeți, personalități din lumea sportului moldovenesc și de peste hotare, cum ar fi președintele Federației de lupte, Ion Gheorghiu, președintele Federației de badminton Marian Stan, ex-ministrul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, moldoveanul Valeriu Catânsus, fost capitan al echipei Naționale, manager de dezvoltare la Federația de rugby din Rusia. Toți cei prezenți au ținut să menționeze importanța organizării unor astfel de întâlniri de lucru, care ajută la dezvoltarea sportului prin exemple concrete și prin crearea unor programe comune, bazate pe experiența statelor dezvoltate. 

 

”De ce avem nevoie de Strategie? Pentru că dacă lucrul este organizat, munca de 100 de ore o poți face într-o singură oră...”, a declarat britanicul Adam Walker, mentorul UEFA GROW.

 

Cei prezenți și-au împărtășit experiența acumulată de-a lungul anilor în implementarea programelor UEFA. Astfel, Federația ucraineană pune accentul pe dezvoltare fotbalului de mase. 

 

”În Ucraina, cluburile din prima divizie valorică sunt obligate să aibă echipe de fete. Din anul următor aceeași obligație o vor avea și echipele din liga a doua valorică, iar peste 2 ani – cele din liga a 3-a valorică vor fi obligate să aibă și echipă feminină”, a spus Evghen Dykyi, director executiv al Premier Ligii ucrainene.

 

Despre Strategia FMF a vorbit Serghei Butelschi, director tehnic al forului de la Chișinău și președintele Leonid Oleinicenco. 

 

Mario Leo, mentor UEFA GROW: ”Vreau să fac o paralelă cu Germania. În 2006 am organizat Campionatul Mondial. Avem 5 regiuni și 21 de federații regionale. 25.500 de cluburi, decentralizat, la nivel de federații regionale. Toți jucătorii sunt înregistrați, iar informația merge la Guvern. Apoi Statul alocă bani cluburilor în funcție de numărul de jucători înregistrați. Un club poate avea mai multe echipe, inclusiv de amatori. E o structură complexă, greu de gestionat centralizat, de aceea în fiecare regiune federația locală adună aceste date. O dată la 12 ani, terenurile de fotbal sunt renovate de stat. Dar și voluntariatul e foarte important. În Germania 75% din lucru, îngrijirea terenurilor, etc. este îndeplinit de voluntari. Ei au un rol esențial în menținerea terenurilor de fotbal.”

 

Managerul UEFA al Departamentului Dezvoltare a Asociatiilor Naționale, Yuri Svyrydov: ”Părinții plătesc în Germania pentru educarea fotbalistică a unui copil, dar totodată plătește și statul. În Estonia cluburile sunt finanțate de autoritățile publice locale. La fel și școlile de fotbal. Autoritățile Publice Locale achită circa 20 de euro lunar pentru fiecare copil care se ocupă cu fotbalul. Pentru juniorii de 18 ani statul alocă 300 de euro anual pentru fiecare copil ca suport pentru că face sport. Suma poate varia în funcție de localitate. Părinții trebuie să confirme până în luna octombrie ce sport face copilul lor, astfel încât autoritățile să poată alcătui bugetul pentru anul următor.”

 

Cei prezenți la Summitul de astăzi au fost de acord că Statul și Autoritățile publice locale joacă un rol esențial în dezvoltarea sportului. FMF este singura federație sportivă din Moldova care nu primește finanțare de la stat. Mai mult decât atât, prin programele UEFA și FIFA, Federația Moldovenească de Fotbal a preluat practic rolul statului, contribuind esențial la construcția a peste 500 de terenuri sportive în toată țara, câteva dintre acestea fiind de importanță națională, cum ar fi Centrul echipelor naționale de fotbal din Vadul lui Vodă, Futsal Arena din Ciorescu sau Arena de plajă de la Chișinău.