• Поддержи национальную сборную

Selecționerul Roberto Bordin, în vizorul presei italiene

29 aug 2021 de Ion Buga

Antrenorul selecționatei Moldovei, Roberto Bordin a fost abordat de presa italiană. Zilele trecute, selecționerul nostru a răspuns în direct la întrebările jurnaliștilor de la postul de televiziune Sportitalia, precum și a oferit un interviu ziaristului Stefano Scacchi, de la cotidianul Avvenire, despre perioada petrecută în Europa Est. Vă prezentăm materialul publicat în Avvenire.

 

Emoționantul campionat european de fotbal jucat de Ungaria l-a adus în centrul atenției internaționale pe Marco Rossi, antrenorul italian al echipei naționale a Ungariei. Dar există antrenori italieni chiar mai la est, geografic vorbind. Unul dintre aceștia este Roberto Bordin, antrenorul naționalei Moldovei de fotbal din februarie curent, după cinci ani petrecuți la echipele Sheriff Tiraspsol, tot în Moldova, și Neftchi Baku, în Azerbaidjan. Fostul mijlocaș în vârstă de 56 de ani de la Cesena, Napoli și Atalanta avea țările străine în ADN de la naștere, în Zawiya, în Libia, unde s-a născut și locuia familia sa din anii 1930. După ce Gaddafi a venit la putere și pentru italieni climatul devenise dificil, s-a mutat în Italia. „Dar nu asta m-a adus în străinătate. Am lucrat deja în România ca secundul lui Andrea Mandorlini la Cluj, apoi după experiența mea la Verona în stafful lui Mandorlini, am acceptat invitația Sherifului".

 

- Cum este fotbalul în Moldova?
- Sheriff Tiraspol are un centru sportiv spectaculos: 20 de terenuri de fotbal cu iarbă naturală și artificială, două stadioane interioare, unul cu 12.000 de locuri și unul cu 6.000 de locuri. O piscină olimpică, terenuri de tenis, restaurante, clinică privată. Există fotografii ale lui Michel Platini care, în calitate de președinte UEFA, a premiat clubul drept cel mai bun centru sportiv privat din Europa. Și, de asemenea, baza de la Vadul lui Vodă a nationalei Moldovei este foarte frumoasă. Sunt toate condițiile posibile.
 

- Cum au fost aceste prime luni la conducerea echipei naționale?
- Era important să ne întoarcem la victorie după doi ani fără câștiguri pentru Moldova. Succesul a venit în iunie împotriva Azerbaidjanului, națională antrenată de un alt italian, Gianni De Biasi. Cunosc mulți jucători din această națională, jucători pe care i-am antrenat la Neftchi Baku. Am remizat cu Insulele Feroe și am avut un joc bun cu Israel, unde am pierdut nemeritat. Victoria contra Azerbaidjanului a fost o injecție de încredere pentru întregul mediu fotbalistic, deoarece fanii au devenit nemulțumiți după ultimele rezultate negative. Echipa națională fusese cam abandonată. Acum fanii încep să se intereseze din nou.
 

- Sunt jucători de valoare?
- Da, începând cu Ioniță pe care îl cunosc din zilele de la Verona. Reabciuk a fost cumpărat de Olympiakos Pireu. Damașcan, care a marcat golul victoriei împotriva Azerbaidjanului, a jucat pentru Torino un sezon. Dumbrăvanu s-a format la Genoa, iar Akhalaia în primavera lui Inter. Nu lipsesc jucătorii buni. Problema a fost poate lipsa entuziasmului, care acum începe să revină. Există perspective bune. Aproape fiecare club are stadioane moderne.
 

- Care sunt primele corecții pe care trebuie să le aplice un antrenor străin în aceste situații?
- Trebuie să te adaptezi la obiceiuri. Am avut întâlniri cu toți antrenorii din Divizia Națională din Moldova pentru a cunoaște mai bine mediul. Există marea faimă de respectat a școlii italiene de fotbal în străinătate. Munca lui Roberto Mancini la Campionatul European confirmă acest lucru. Mulți m-au sunat să mă felicite după triumful Italiei de pe Wembley, din toate țările în care am lucrat.
 

- Care au fost cele mai bune momente din acești ani în Moldova și Azerbaidjan?
Am câștigat campionatul și Cupa națională cu Sheriff în 2016-17. Așa că am primit un premiu dedicat antrenorilor străini de peste hotare, împreună cu ceilalți antrenori italieni care au avut performanțe în acel sezon: Conte cu Chelsea, Ancelotti cu Bayern München, Carrera cu Spartak Moscova și Marco Rossi cu Honved Budapesta. Mai mult, în acel an ne-am calificat în faza grupelor Ligii Europa, câștigând la Moscova cu Lokomotiv. A fost o mare satisfactie. Și, de asemenea, am câștigat cu Neftchi Baku în Rusia contra lui Arsenal Tula în calificările Ligii Europa. Campionatul nu l-am câștigat în Azerbaidjan, ci doar loculu 2. Qarabagul era o forță superioară.
 

- Și întoarcerea în Italia?
- Îmi dau seama că, atunci când începi să antrenezi în Europa de Est, îți faci un nume în acest context geografic. Când Neftchi m-a sunat, mi-am dat seama că conducerea clubului din Azerbaidjan știa totul despre aspectele mele tactice pe care le-am implementat la Sheriff. Am jucat împotriva echipelor rusești și știu că mă urmăresc. La fel și în Kazahstan. În Italia, în ultimii ani, am avut unele contacte cu cluburile din Serie B, împreună cu agenții mei Edoardo Revello și Marco Tieghi, dar sunt mulțumit de experiențele pe care le-am avut. Acum trebuie să mă gândesc să aducem rezultate cu echipa națională a Moldovei.