• Поддержи национальную сборную

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. CONSTRUCTORUL-93 CHIȘINĂU

29 aug 2021 de Andrei Prodan

Constructorul-93 a fost una dintre cele mai populare formații din Chișinău în a doua jumătate a anilor ’90. Anume această echipă a întrerupt hegemonia Zimbrului Chișinău și a Tiligulului Tiraspol în campionatul și Cupa Moldovei din acea perioadă. În 1996 „zidarii” au câștigat Cupa Moldovei în dauna tiraspolenilor, iar peste un an au obținut și titlul de campioană după o dominare de 5 sezoane a „zimbrilor”.

 

La începutul anilor ’90 în capitală activa echipa de fotbal a Uzinei de beton armat Nr. 4. În primăvara anului 1993 ea a fost preluată de Valeriu Rotari și a primit denumirea Constructorul-93 (a nu se confunda cu formația Constructorul Chișinău, care în acea perioadă a fost rebotezată în FC Agro).

 

În sezonul 1993/94, „alb-verzii” (anume aceste culori au fost adoptate de noua echipă) au debutat în campionatul Moldovei. Chiar din start chișinăuienii au demonstrat că în viitorul apropiat vor fi o nucă tare pentru orice adversar. Evoluând în Seria Centru a Diviziei B, Constructorul-93 a obținut 20 de victorii în tot atâtea meciuri cu un golaveraj de invidiat 79-11. Pe locul secund s-a clasat Flacăra Carahasani, care a acumulat cu 12 puncte mai puțin (atunci pentru victorie se acordau 2 puncte).

CONSTRUCTORUL-93 Chișinău, campioana Diviziei A, ediția 1994/95

Din echipa condusă de pe banca tehnică de Gheorghe Tegleațov au făcut parte și o serie de jucători cunoscuți, cum ar fi O. Ivanov, V. Flentea, E. Munteanu, A. Scrupschi, V. Botezatu, V. Ceban, A. Zubarev, V. Coșciug, A. Sorochin, Iu. Platon, A. Vâblov, V. Antonov, V. Jigailov și alții.

 

În sezonul următor, după o luptă strânsă cu Speranța Nisporeni și Spumante Cricova, Constructorul-93 a devenit campioana Diviziei A cu următoarea linie de clasament: 36 meciuri, +28=4-4, golaveraj 103-20, puncte 88. În componența echipei au apărut și alți jucători reprezentativi: experimentații Nicolai Vasiliev și Victor Kuznețov (foști jucători la Nistru Chișinău la sfârșitul anilor ’80, primul – campion al Spartachiadei popoarelor URSS din 1979, cel de-al doilea – campion al URSS din 1983), Iulian Bursuc, Ivan Pasecinic, Igor Cuciuc, Vladislav Pocotilo, Ivan Tabanov, Eric Ococo, Ruslan Erohin, Valeriu Căpățină, Oleg Tverdohlebov, Oleg Sirotiuc etc. În tur echipa a fost antrenată de Gheorghe Tegleațov, iar în retur de cunoscutul specialist din Armenia Felix Veranean (în anii ’80 a condus cu succes formația Kotaik Abovian în campionatul URSS).

 

În acești ani „zidarii” destul de reușit au evoluat și în Cupa Moldovei. În ediția 1993/94 au ajuns în „optimi”, unde au cedat în fața formației CSS Amocom Chișinău doar datorită regulii golului din deplasare, iar în 1994/95 s-au calificat în „sferturi”, unde au fost învinși de viitoarea câștigătoare a trofeului, Tiligul Tiraspol.

 

În următorii 5 ani Constructorul-93 de fiecare dată a încheiat campionatul pe podiumul de premiere. În 1997 a fost campioană, în 1999 – vice-campioană, iar în 1996, 1998 și 2000 a obținut medaliile de bronz. De asemenea, de patru ori a jucat în finala Cupei Moldovei, câștigând trofeul în două rânduri (1996 și 2000).

CONSTRUCTORUL-93 Chișinău, câștigătoarea Cupei Moldovei, ediția 1995/96

În sezonul 1995/96, „alb-verzii” au avut un parcurs aproape perfect în Cupa Moldovei: 3-1 cu Tiras Criuleni, în „șaisprezecimi”; 1-0 și 2-1 cu Speranța Nisporeni, în „optimi”; 1-0 și 0-1 (3-2, la loviturile de departajare) cu Nistru Otaci, în „sferturi”; 4-1 și 1-2 cu Locomotiva Basarabeasca, în „semifinale”.

 

Partida decisivă dintre Constructorul-93 și Tiligul Tiraspol s-a disputat la 12 mai 1996 pe „Republicanul” din Chișinău în prezența a 3.000 de spectatori. Chișinăuienii au deschis scorul în minutul 24, prin Oleg Tverdohlebov. În minutul 65, Igor Cuciuc a dublat avantajul gazdelor. Abia cu 3 minute înainte de fluierul final al arbitrului bălțean Tudor Cepoi, Alexandru Melnicov a redus din diferență.

Antrenorul „alb-verzilor” Alexandru Maţiura a utilizat în acel meci următorii jucători: Serghei Dinov, Igor Filip, Ivan Tabanov (cpt.), Iurie Platon, Oleg Tverdohlebov, Igor Cuciuc, Oleg Şişchin (77, Alexandr Zubarev), Constantin Tiron, Iulian Busuc, Alexandr Scrupschi (46, Mihail Pavlov), Iurie Martîniuk (70, Ghenadie Puşca).

 

Ediția 1996/97 a fost cea mai bună din istoria formației din capitală. Debutând în cupele europene, Constructorul-93 a trecut în turul preliminar al Cupei Cupelor de Hapoel-Ironi (Rishon LeZion, Israel) cu 1-0 și 2-3 (calificare datorită golului din deplasare), iar în turul întâi a întâlnit-o pe Galatasaray (Istanbul, Turcia) cu celebrii Gheorghe Hagi și Hakan Şükür în formație. La Chișinău a fost 0-1, iar la Istanbul gazdele au învins cu 4-0, cu toate că după prima repriză scorul era egal, 0-0.

CONSTRUCTORUL-93 Chişinău, campioana Moldovei din sezonul 1996/97. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Iuri Martîniuk, Vasile Apachiţei, Veaceslav Bugneac, Ivan Zabolotnîi, Eric Ococo, Alexandr Scrupschi, Ghenadie Puşca, Nicolae Cebotari (antrenor). Rândul de mijloc: Alexandru Maţiura (antrenor), Gheorghe Tegleaţov (antrenor), Serghei Dinov, Igor Filip, Victor Colomieţ, Evgheni Boicenco, Ivan Tabanov, Igor Cuciuc, Andrian Bogdan, Felix Veranean (antrenor). Rândul de jos: Vladislav Pocotilo, Andrei Donici, Iurie Platon, Victor Comlionoc, Oleg Şişchin, Iulian Bursuc, Vadim Tabaciuc, Aurel Druţă. Jos: Valeriu Rotari

În Cupa Moldovei „zidarii” au cedat surprinzător chiar în primul meci, cel din „șaisprezecimi”, contra formației Roma Bălți, 0-1. Dar și-au luat revanșa în campionat, câștigând medaliile de aur. În clasamentul final Constructorul-93 a acumulat 81 de puncte (30 meciuri, +26=3-1, golaveraj 82-10). Pe locurile doi și trei s-au situat Zimbru (70 p.) și Tiligul (68 p.).

 

Campioni au devenit: poratrii Serghei Dinov, Andrian Bogdan, Vasile Coșelev; jucătorii de câmp – Igor Filip, Victor Comlionoc, Vasile Apachiței, Iulian Bursuc, Iurie Platon, Igor Cuciuc, Oleg Șișchin, Ghenadi Skidan, Ivan Tabanov, Iuri Martîniuk, Vladimir Dovghii, Eric Ococo, Serghei Prohorov, Evgheni Boicenco, Alexandr Scrupschi, Alexandr Tarabrin, Iuri Fenin, Vladislav Pocotilo, Ghenadie Pușca, Veaceslav Bugneac, Aurel Druță, Vadim Tabaciuc, Ivan Zabolotnîi, Victor Colomieț, Serghei Rogaciov, Serghei Savcenco, Oleg Tverdohlebov, Alexandr Zubarev, Andrei Martin, Anatoli Mocanov. Antrenor principal – Alexandru Maţiura. Antrenori secunzi – Gheorghe Tegleațov și Nicolae Cebotari.

 

În următorii doi ani Constructorul-93 a încheiat campionatul pe locurile trei (1998) și doi (1999) și de fiecare dată a pierdut în finala Cupei Moldovei: 0-1 cu Zimbru (1998) și 1-2 (după prelungiri) cu Sheriff Tiraspol (1999).

 

La începutul anului 2000 a murit patronul echipei, Valeriu Rotari. În Cupa Moldovei „zidarii” după ce au trecut de Intersport Chișinău (9-1 și 1-0), Olimpia Bălți (3-0 și 0-2) și Moldova-Gaz Chișinău (2-1 și 4-0) s-au calificat în finală.

Meciul decisiv s-a jucat la 24 mai 2000 și a fost arbitrat de chișinăuianul Vladimir Antonov. În tribunele stadionului Republican au fost prezenți circa 7.000 de spectatori. Partida a fost tensionată, iar singurul gol a fost marcat de Evgheni Boicenco chiar în ultimul minut de joc al timpului regulamentar. Această victorie „alb-verzii” au dedicat-o memoriei lui Valeriu Rotari.

 

Ion Caras, antrenorul Constructorului-93, a trimis în teren următorii jucători: Serghei Dinov, Valeri Pogorelov, Ivan Tabanov, Ghenadie Puşca, Nicolai Mincev, Evgheni Boicenco, Iurie Mârza, Iurie Osipenco (cpt.), Victor Comlionoc, Vladimir Pustovit (72, Aurel Druţă), Vladimir Dovghii (86, Iurie Platon).

 

Sezonul 2000/01 a fost ultimul din istoria clubului chișinăuiean. Echipa a încheiat campionatul pe locul 4, iar în Cupa Moldovei a fost întrecută în semifinale de Nistru Otaci. În vara anului 2001 urmașii lui Valeriu Rotari, soția Larisa și fiica Elvira, au vândut echipa unor întreprinzători din Tiraspol.

CONSTRUCTORUL-93 Chișinău, câștigătoarea Cupei Moldovei, ediția 1999/2000