• Поддержи национальную сборную

Valentin Covaci, la 60 de ani!

25 iul 2021 de Reporter FMF

Legenda fotbalului moldovenesc, jucătorul care deţine recordul de meciuri jucate (189) în prima divizie valorică a campionatului URSS între discipolii şcolii moldoveneşti de fotbal, Valentin Covaci, serbează astăzi a 60-a aniversare!

 

În numele întregii comunități fotbalistice, Federația Moldovenească de Fotbal vine cu cele mai sincere urări de bine și de sănătate, îi urează omagiatului bucurii de la cei dragi, precum şi mult succes în toate activitățile pe care le întreprinde pentru dezvoltarea fotbalului nostru.  

 

La mulți ani!

Cu toate că nu a jucat multe meciuri pentru echipele moldoveneşti, a fost unul dintre cei mai buni discipoli ai fotbalului moldovenesc. Tatăl – Dizerie Covaci, a fost şi el pe timpuri fotbalist la Moldova Chişinău, pentru care a jucat 90 de meciuri. A învăţat arta fotbalului chiar de la el.

 

În 1978 a jucat un meci pentru selecționata de juniori a URSS, contra Turciei.

 

Este invitat la echipa de juniori a Moldovei în diferite turnee unionale. În 1980 ajunge în probe la Spartak Moscova, dar revine la Chişinău. Îmbracă tricoul formației chișinăuene la 9 septembrie 1980 la meciul cu SKA Odesa, 2-0. În miutul 70 l-a înlocuit pe Serghei Dubrovin. La ucraineni  se afirmă ca un jucător de valoare, multe echipe dorindu-l în lot.

 

Peste doi ani este chemat să-şi exercite serviciul militar. Este dus la SKA Odesa, unde a jucat în turneul de Cupă, dar ȚSKA îl transferă la Moscova până la începutul campionatului şi debutează la militari în anul când Nistru a reuşit promovarea în Liga Superioară. La 30 martie 1982, la Lvov, pe stadionul SKA, în minutul 61, a intrat pe teren în locul lui Kolyadko.

 

După terminarea serviciului militar joacă la Cernomoreţ Odesa, ca apoi să se reîntoarcă la Moscova, unde a jucat până în 1990.

 

În 1986 debutează la Torpedo Moscova, echipă pentru care a jucat cele mai multe meciuri în prima divizie sovietică. La 9 martie, la Baku, Neftchy a învins Torpedo cu 2-0. La echipa uzinei ZiL a jucat  4 ani.

 

Se întoarce la Chişinău. Însă în vara lui 1991 îi reuşeşte un transfer în Elveţia şi pleacă. După 3 ani petrecuţi peste hotare revine la Moscova, unde în anii 80 s-a trensferat toată familia Covaci.  

 

Mai  joacă în diviziile inferioare ale Rusiei, ca apoi să-și înceapă cariera de antrenor, lucrând cu echipe din divizia secundă a fotbalului rusesc.