• Поддержи национальную сборную

Fotbal feminin. Evoluția stranierelor în sezonul 2020/21

29 iun 2021 de Maria Teeşanu
GALERIE

Jucătoarele naționalei feminine a Moldovei, care evoluează în afara țării, au avut o prestație excelentă în acest sezon pentru cluburile lor. Carolina Țabur și Cristina Cerescu s-au remarcat în România, devenind campioane cu echipa “U” Olimpia Cluj și totodată cucerind Cupa. De asemenea, moldoveanca Anastasia Toma a triumfat în Cipru, câștigând pentru prima dată Cupa cu echipa Omonia Nicosia. 

 

În continuare vă prezentăm informațiile și datele statistice ale evoluției fetelor noastre în ligile superioare ale campionatelor din străinătate:

 

Natalia Munteanu

Belarus
Portarul echipei Naționale, Natalia Munteanu, evoluează pentru formația Dinamo-BGUFK Minsk. Ea a avut o prestație deosebită în sezonul trecut. În 2020, dinamovistele și-au trecut în palmares: titlu de campioană, Cupa și Supercupa Belarusului. De menționat că sportiva a mai fost desemnată și cel mai bun portar al anului.

Prestația Nataliei este una spectaculoasă și în actuala stagiune. Moldoveanca a jucat 4 meciuri la “zero”, fapt ce i-a permis să fie cel mai bun goalkeeper în prima parte a campionatului. În acest sezon, Dinamo-BGUFK va juca și în Liga Campionilor la fotbal feminin.

 

Ucraina
Mijlocașele Naționalei, Violeta Mițul și Veronica Cojuhari au avut o evoluție frumoasă la FC Voshod. În liga superioară, echipa s-a clasat pe treapta a treia a podiumului de premiere. Ambele jucătoare s-au transferat în Ucraina în anul 2021 și au reușit șă joace în a doua parte a campionatului. Stranierele au debutat în etapa a 12-a și au jucat în toate partidele rămase. Veronica Cojuhari a înscris pentru Voshod 2 goluri în 10 meciuri.

Violeta Mițul

În prima parte a sezonului 2020/21, Mițul a evoluat în campionatul României pentru echipa Banat Girls Reșița și a reușit să marcheze 1 gol în 11 meciuri. De partea cealaltă, Cojuhari a avut o prestație superbă în campionatul Moldovei la FC Nistru-GTC Ciobruciu, pentru care a înscris 7 goluri în 7 meciuri.

 

Cipru
Anastasia Toma și Claudia Chiper sunt singurele sportive care au continuat să evolueze în campionatul Ciprului. În ediția 2020/21, Chiper a devenit vicecampioană cu echipa NEA Salamina, reușind în 9 meciuri să înscrie 5 goluri.

Anastasia Toma a triumfat în această stagiune câștigând Cupa Ciprului cu Omonia Nicosia, după o finală cu campioana țării - Apollon Limassol. Din cauza accedintării, Anastasia a jucat doar 5 meciuri pentru Omonia. În pofida acestui fapt, jucătoarea a marcat de 8 ori în poarta adversarelor.

 

Portugalia
Anastasia Sivolobova este prima jucătoare din Moldova care a evoluat în campionatul Portugaliei în liga superioară. Sportiva a jucat pentru echipa GDC A-Dos-Francos în 17 din cele 19 meciuri disputate. Formația Anastasiei s-a clasat pe locul 6. Pentru Anastasia, debutul în campionatul portughez este o experiența enormă în cariera de jucătoare.

 

Carolina Țabur

România
În România evoluează majoritatea moldovencelor care, prin profesionalismul lor, au impresionat antrenorii români.

 

Carolina Țabur și Cristina Cerescu sunt cele mai titrate jucătoare. Anul trecut, ele s-au transferat la „U” Olimpia Cluj și au cucerit titlul de campioană și Cupa acestei țări.

Carolina a avut o prestație impecabilă, reușind să înscrie 15 goluri în 20 de meciuri, iar Cristina a marcat 4 goluri în cele 18 partide jucate. De menționat că fetele noastre au înscris în meciul decisiv cu Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, scor 2-1, victorie care a adus titlul naţional pentru formaţia clujeană cu patru etape până la finalul campionatului. Ţabur a punctat în minutul 75, în timp ce Cerescu a înscris golul decisiv în primul minut al prelungirilor.

 

Nadejda Colesnicenco evoluează pentru Fortuna Becichirecu Mic, alături de care a devenit vicecampioana României la fotbal feminin. În 21 de meciuri, Nadejda a marcat 4 goluri.

 

Dumitrița Prisăcari este medaliată cu bronz la formația Piroș Security Arad. Sportiva, transferată la Arad în 2020, s-a evedențiat la capitolul pase decisive - 10 în 18 meciuri jucate. De asemenea, apărătoarea echipei Piroș a reușit să marcheze și un gol în campionat.

 

Cele mai multe moldovence joacă în echipa AFC Universitatea Galați, Irina Topal, Nadejda Petrovscaia și Daniela Mardari. Irina Topal, fiind și căpitanul formației gălățene, a jucat 21 meciuri în care a reușit să marcheze 4 goluri, iar Nadejda Petrovscaia a punctat doar o dată în 20 de meciuri. Daniela Mardari s-a transferat la Galați în a doua parte a sezonului de la echipa Vașaș Femina. Tânăra a înscris 3 goluri în 11 meciuri disputate.

Daniela Mardari, Nadejda Petrovscaia și Irina Topal

Margarita Panova este unica jucătoare care în campionatul României a evoluat nu doar în calitate de portar, dar și în postură de atacant. În 20 de meciuri, portărița a înscris 6 goluri. De menționat că în 2020, Margarita a fost desemnată cel mai bun portar al anului în România, titlu oferit pentru prestația sa exemplară.

 

Cea mai tânără jucătoare care evoluează în campionatul Romaniei este Francesca Covali, legitimată pentru echipa ACS Selena SN Constanța. Ea a jucat în 17 meciuri, chiar pe diverse poziții în teren. În vârstă de numai 17 ani, Francesca a făcut pasul și la reprezentativa Moldovei în meciurile oficiale.