La doar 25 de ani, Andrei Trifan este unul dintre antrenorii Academiei de fotbal Zimbru. Recent, pentru o mai bună însușire a acestei meserii a luat o decizie curajoasă și anume cea de a urma cursurile de instruire pentru antrenori în cadrul Academiei titratei formații spaniole Barcelona. Într-un interviu pentru site-ul nostru nostru, Andrei ne-a povestit despre această provocare, cunoștințele acumulate alături de experții clubului catalan, alte particularități ale relației antrenor - copii, precum și despre scurta sa carieră de fotbalist. El a reușit să evolueze la așa echipe ca Zimbru Chișinău, FC Petrocub Hîncești sau Speranța Nisporeni, precum și la Naționala Moldovei U21.
- La doar 25 de ani ai ajuns deja antrenor. De ce ai încheiat atât de devreme cariera de fotbalist?
- În anul 2018, fiind în perioada de pregătire pentru noul sezon cu Speranța Nisporeni, am suferit o accidentare la genunchi. Chiar dacă a fost nevoie de o intervenție chirurgicală, simțeam mereu discomfort, respectiv nu puteam să dau randament maxim. Deja nici eu nu eram sigur că voi putea juca la un nivel înalt. Atunci a fost momentul când am decis să mă reprofilez în antrenorat.
- La nivel internațional sunt foarte multe academii care oferă cursuri pentru antrenori. Cum ai aflat de cursurile de la Academia Barcelonei?
- În general, din cauza pandemiei tot ceea ce puteai învăța cu prezență fizică a trecut la distanță. Astfel, în perioada când antrenamentele erau sistate, petreceam mai mult timp în căutarea cursurilor de antrenorat. La început erau mai multe oferte, dar cineva m-a sfătuit să aplic la Academia Barcelonei. M-am interesat ce este necesar pentru a te înscrie, care este prețul acestui curs și după ce am acumulat toată informația am făcut un rezumat și m-am apropiat de conducerea clubului. I-am întrebat dacă au posibilitatea de a contribui financiar, iar răspunsul lor a fost unul pozitiv.
- Obținerea unui certificat de la Academia Barcelonei într-adevăr este o realizare și te felicit cu această ocazie. Care sunt avantajele acestei academii și prin ce se deosebește?
- La început am fost un pic sceptic, deoarece mă gândeam, dacă cursurile se vor desfășura în format online, atunci cei de la Academia Barcelonei nu vor arăta în totalitate ce fac și cum fac la antrenamente. După prima oră cu oficialii academiei am rămas foarte impresionat de terminologia folosită, metoda de predare, etc. Toate antrenamentele erau prezentate cu video și se explica de ce trebuie de făcut acest exercițiu așa și nu altfel. Exemple de exerciții se dădeau la fiecare categorie de vârstă în parte. O persoană foarte importantă în acest curs a fost Paco Seriul-lo, directorul departamentului de metodologie la FC Barcelona, acesta activează de mai mult de 15 ani în Academia Barcelonei, împărtășindu-și experiența sa alături de Pep Guardiola, Leo Messi și alți oameni importanți ai catalanilor. Am primit foarte multe răspunsuri la întrebări care pentru mine erau de neexplicat.
- Pe rețelele de socializare ai mai multe filmulețe în care explici unele boli care pot apărea la fotbaliști și cum ar putea fi tratate, fapt ce demonstrează că îți pasă de discipolii tăi. Care este relația ta cu viitorii campioni pe care îi antrenezi, dar și cu părinții acestora?
- Relația mea cu copiii în teren și în afara acestuia diferă, deoarece în teren trebuie să îți impui statutul de antrenor, iar copiii trebuie să realizeze că tu în primul rând ești antrenor, apoi prieten. Astfel, ei te vor asculta și se vor impune la maxim. În afara terenului, deja le arăți că ești prietenul lor. Asta este un avantaj, deoarece ei deja se pot apropia să discute problemele personale cu care se întâlnesc, ceea ce eu pe teren nu pot observa întotdeauna, discuțiile individuale ajută foarte mult jucătorii. Ce ține de părinți, ei sunt prezenți doar la meciuri, unde observă că echipa este unită și disciplinată, astfel noi câștigăm încrederea lor, prin rezultate.
- Ești un antrenor destul de tânăr. Care sunt viziunile tale în procesul de pregătire a echipei?
- Vreau și încerc să cresc din acești copii fotbaliști inteligenți, fără frică. Le dăm voie să greșească de câte ori au nevoie, ca ulterior ei să înțeleagă cum este corect. Încerc mult să educ jucătorii să devină individualități și într-un final să poată face diferența la nivel internațional.
- Ce mesaj ai pentru copiii care se ocupă cu fotbalul?
- La fiecare antrenament să se implice la maxim, pentru că fiecare zi este importantă. Dacă o zi de antrenament sau de meci a trecut în zadar, înseamnă că noi ceva am scăpat. Mulți copii cred că în Republica Moldova este greu să ajungi la un nivel mare în fotbal, eu cred că asta e doar o iluzie. Avem mai mulți reprezentanți care joacă în campionatele de top din lume. Ei au ajuns acolo datorită dăruirii de sine și responsabilității. Totul este posibil dacă cu adevărat vrei asta, dacă trăiești prin fotbal. Totodată trebuie să aibă o responsabilitate și o implicare la procesul școlar, pentru că fotbaliștii inteligenți se crează în primul rând pe terenul de fotbal și citind o carte acasă.
Text de Vlad DUMITRAȘCU
Andrei Trifan, tânărul antrenor moldovean cu studii la Academia Barcelonei