• Support National Team

Vladimir Gaidamașciuc, la 50 de ani!

11 iun 2021 de Reporter FMF

Fostul internațional și unul dintre cei buni fotbaliști moldoveni din anii 90 ai secolului trecut, Vladimir Gaidamașciuc serbează astăzi a 50-a aniversare!

 

Cu ocazia jubileului, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese în activitățile personale. 

 

La Mulți Ani!

 

Vladimir Gaidamașciuc și-a început activitatea fotbalistică la Școala de fotbal din Bălţi sub îndrumarea antrenorului Leonid Gubaricov. A jucat la echipele de juniori, ca la 17 ani să debuteze la formaţia Zarea Bălţi, care evolua în liga a treia a Campionatului URSS. Pentru prima dată a intrat pe teren la Vitebsk, în meciul cu echipa Vityaz din localitate. La 18 ani devine titular al formaţiei, fiind unul dintre cei mai buni tineri mijlocaşi din republică.


În 1991 îşi exercită serviciul militar, jucând fotbal la clubul militar din Odesa. Dar odată cu destrămarea URSS revine în Moldova şi în primul sezon intră în posesia Cupei Moldovei cu echipa Bugeac Comrat. A debutat în Campionatul Moldovei la 15 martie 1992 pe terenul din satul Congaz, unde formația Bugeac a trecut de Constructorul Chișinău cu scorul de 3-0. Primul gol în Superliga Moldovei l-a înscris în următorul meci, în etapa a treia, în poarta formaţiei Speranța Nisporeni, când la 29 martie, Bugeac a învins cu scorul de 5-1.

 

Îşi încearcă norocul în Ucraina la formaţiile Niva Vinița şi Bucovina Cernăuţi. La 16 aprilie 1992 a jucat unicul meci la Niva, cel cu Tavria Simferopol, scor 0-1. În toamnă, la 21 octombrie îmbracă tricoul Bucovinei în meciul cu Temp Şepetovka. Atunci a marcat şi primul gol în campionatul ucrainean.

 

Părăsește Ucraina ca să opteze pentru Tiligul Tiraspol, formaţie la care a jucat șapte ani, devenind multiplu medaliat cu această formaţie în campionatul intern al Republicii Moldova. La Tiligul a debutat în prima etapă a ediției de campionat 1992-1993, când a fost titular în meciul cu Cristalul Fălești, fiind schimbat în minutul 56. Primul gol pentru formaţia tiraspoleană l-a marcat la 26 septembrie 1992, în meciul cu Nistru Ciobruciu, scor 4-0. În următorii ani numărul golurilor marcate în poarta adversarilor creşte. În topul marcatorilor formaţiei tiraspolene, în 1993-1994, s-a clasat al treilea, cu opt goluri la activ. În 1994-1995 a fost din nou al treilea, cu nouă goluri. În 1997-1998, cu zece reușite, devine golgheterul formației.

 

A fost ofertat de concitadina Sheriff Tiraspol. În 1998 a fost desemnat fotbalistul anului. Este invitat la cluburile Krâlia Sovetov Kuibyshev, Uralan Elista, Lokomotiv, dar transferurile nu au avut loc de fiecare dată. Nici transferul la Cerrnomoreț Novorosisk nu a avut loc. Este împrumutat de Sheriff la FC Agro.

 

În sezonul 2002 evoluează la Spatak Nijnii Novgorod. La 28 aprilie 2002 joacă primele 90 de minute în divizia a treia rusă: Spartak – Dinamo-Mashinostroiteli Kirov, 0-1. Primul gol la această formaţie l-a marcat la 25 mai în poarta celor de la Zenit Celyabinsk. În 2004 se transferă la această echipă și la 23 aprilie 1994 este titular în prima partidă pentru Zenit Celyabinsk în meciul pierdut, 2-0, cu Zenit Lada Toliati, ca la 22 iunie să înscrie şi primul gol, împotriva Volgăi Ulianovsk.

 

Ajunje la Lukoil Celyabinsk, în divizia a treia a fotbalului rus. Se stabileşte până la urmă în acest oraş, unde a şi terminat cariera de fotbalist profesionist, jucând la amatori, la formaţia din orăşelul Pervomaisk, în competițiile regiunii Celyabinsk.

 

În cariera sa de fotbalist a jucat în campionatele URSS, Moldovei şi Rusiei aproximativ 473 de meciuri oficiale. Pentru Zarea Bălţi a bifat 51 de meciuri, înscriind un gol. La Tiligul a jucat 168 de meciuri şi a înscris 44 de goluri. La Lukoil Celyabinsk a jucat 60 partide, înscriind de opt ori în poarta adversarilor. Pentru Zenit Celyabinsk a intrat pe teren de 91 de ori, marcând de patru ori între buturile echipelor adverse.

 

La mijlocul sezonului 2011 î-şi începe cariera de antrenor la formaţia Celyabinsk-METAR. 

 

Un capitol aparte îl constitue evoluţia la naţionala Moldovei, la care a fost selectat să joace începând cu anul 1992. A debutat la selecționata Moldovei în meciul cu Lituania de la Chişinău. Apoi a urmat turneul din Iordania, de unde echipa noastră a revenit cu locul trei. Unicul gol la naţională l-a marcat formaţiei Irlandei de Nord, în deplasare, unde echipa noastră a smuls un egal 2-2.