• Support National Team

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. VALEOLOGIA CHIȘINĂU

06 iun 2021 de Andrei Prodan

Echipa Valeologia Chișinău a avut o existență scurtă, dar rodnică. În decurs de doi ani și jumătate a reușit să participe la campionatul unional de mini-fotbal (futsal), a fost finalista Cupei URSS la mini-fotbal, iar în 1992, când s-a disputat primul campionat al Moldovei independente, a devenit vicecampioana Diviziei A, obținând calificarea în Divizia Națională.

 

La sfârșitul anilor ’80, omul de afaceri Vitalie Usturoi a înființat concernul ”Valeologia”. Denumirea provine de la ”valeo”, în traducere din limba latină ”a fi sănătos” (”vale” (”să fii sănătos”) era forma de salut în Roma Antică) și ”logos”, un termen folosit în filozofia antică greacă pentru a denumi „ordinea” sau „rațiunea cosmică”.

 

În martie 1990, la Chișinău, a fost fondată echipa de mini-fotbal cu aceeași denumire. Chiar în primul an de activitate Valeologia a devenit învingătoarea mai multor turnee unionale, iar în 1991, alături de o altă formație din capitală, Agros-Intex, a participat la prima ediție oficială a campionatului Uniunii Sovietice. La sfârșitul anului Valeologia Chișinău a fost finalista primei (și totodată ultimei) Cupe a URSS, pe care a pierdut-o doar după executarea loviturilor de departajare în fața formației Mehanizator Dnepropetrovsk.

 

În această perioadă culorile formației au fost apărate de Vitalie Galat, Serghei Filipcenco, Igor Ciubara, Vladimir, Ion și Iurie Munteanu, Valeri Loscutov, Igor Ursachi (antrenor-jucător), Sergiu Coșciug, Marin Livădaru, Alexandru Șicov, Andrei Croitor, Igor Gumeniuc, Eduard Crețu, Iurie Arcan, Ghenadie Costiuc, Alexei Crivoi, etc.

 

La începutul anului 1992, când a fost organizat campionatul național al Republicii Moldova, Valeologia a fost inclusă în locul formației Moldovahidromaș  în nou creata Divizie A (al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc).

 

Valeologia își disputa meciurile de pe teren propriu pe stadionul uzinei Mezon. În prima etapă a ediției inaugurale, cea din primăvara 1992, chișinăuienii au primit replica formației Vierul Sângerei. Meciul a avut loc pe data de 15 martie 1992 și s-a încheiat cu victoria echipei din capitală, 1-0. Unicul gol al partidei a fost marcat în minutul 75, când atacantul gazdelor Sergiu Coșciug (ulterior și-a făcut un nume în mini-fotbal, evoluând la Dina Moscova și selecționata Rusiei) șutează de la aproximativ 16 metri direct în vinclul porții.

 

Din ”11”-le învingătorilor au făcut parte: Salcuțan, Semionov, Doibani, Iu. Munteanu, Ciubara, Calistru (V. Munteanu, 80), I. Munteanu, Costiuc, Loscutov, Ursachi, Trofăilă (Coșciug, 40).

 

Lupta pentru titlul de campioană a Diviziei A, ediția 1992, s-a dat practic între Nistru Otaci și Valeologia Chișinău.

Pe 29 martie (etapa a 3-a) echipa din capitală a obținut cea mai categorică victorie în acel sezon, 7-0, cu Spicul Florești. În etapa a 7-a Valeologia pentru prima dată a urcat pe locul întâi în clasament (acumulând câte 9 puncte, adversarele erau despărțite de golaveraj).

După meciurile jucate în tur situația în fruntea clasamentului era următoarea: Nistru Otaci – 16 puncte, Valeologia – 14 p., Tricon Cahul – 13 p.

Cele două înfrângeri (ambele în deplasare) din acel sezon chișinăuienii le-au suferit tot în tur: 1-2 cu Nistru Cioburciu (22 martie) și 0-1 cu Nistru Otaci (10 mai).

 

În cele 10 partide disputate în retur Valeologia a reușit 8 victorii și 2 remize. Nistru Cioburciu a fost singura formație care a reușit să obțină 3 puncte (din 4) în confruntarea cu chișinăuienii.

În pofida unui retur de excepție formația din capitală a încheiat întrecerea doar pe locul 2 cu 32 de puncte la activ (+14=4-2, golaveraj 49-15), fiind întrecută de Nistru Otaci (33 puncte).

 

În ultima etapă, disputată pe 28 iunie 1992, s-au întâlnit liderele. Valeologia a învins cu 3-2, prin reușitele lui Ursachi (min. 43, 53) și Coșciug (min. 74). Pentru oaspeți au marcat Șablevschi (min. 18) și Maliuta (min. 47).

 

În acel sezon pentru Valeologia au evoluat următorii jucători: portari – Andrei Batin, Ștefan Esinescu, Ivan Salcuțan; fundași – Veaceslav Semionov, Victor Doibani, Iurie Munteanu, Igor Ciubara, Ghenadie Costiuc, Iurie Bodiu, Sergiu Tarlapan, Alexandru Șicov; mijlocași – Sergiu Calistru, Vladimir Munteanu, Ion Munteanu, Valeri Loscutov; atacanți – Igor Ursachi, Nicolae Trofăilă, Sergiu Coșciug. Antrenor principal – Igor Ursachi. Șeful echipei – Sergiu Tarlapan, administrator – Victor Cașcaval.

 

Cu toate că a obținut promovarea în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc, clubului nu și-a mai reluat activitatea. Majoritatea jucătorilor au plecat la echipele Moldovahidromaș și Sinteza Căușeni.

 

VALEOLOGIA Chișinău: Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vitalie Galat, Sergiu Tarlapan (șeful echipei), Victor Cascaval (administrator), Ștefan Esinencu, Iurie Munteanu, Vladimir Munteanu,Valeri Loscutov. Rândul de jos: Ghenadie Costiuc, Alexei Crivoi, Ion Muntean, Sergiu Coșciuc, Iurie Arcan, Igor Ursachi.