• Support National Team

ȘERPENENII, PRINTRE CEI MAI BUNI ÎN UNIUNE

01 iun 2021 de Andrei Prodan

Astăzi sărbătorim Ziua internațională a copilului. Cu această ocazie aflați despre o performanță deosebită obținută de o echipă de copii (Under-11) din mediul rural din Moldova, care a ocupat locul 13 la prestigiosul turneu unional „Кожаный мяч” („Mingea de piele”), un fel de campionat al URSS rezervat formațiilor de copii și juniori. Se întâmpla în anul 1977, iar echipa se numea Valul Șerpeni din raionul Anenii Noi. Detalii aflăm din cartea ”Istoria satului Șerpeni” scrisă de profesorul de geografie la liceul ”Spiru Haret” din Chișinău, Alexandru CERGA.

 

Întotdeauna la Şerpeni a existat o continuitate între echipele de seniori şi tânăra generaţie – rezerva pentru completarea componenţei de bază. Echipei de copii i se acorda în permanenţă o atenţie deosebită privind antrenamentele, participarea la diverse meciuri amicale sau turnee. Este unul din factorii importanţi ai faptului că echipa din Şerpeni, pe parcursul a mai multor ani, a fost şi este una din cele mai puternice din raionul Anenii Noi.

Echipa de copii Valul Şerpeni, câştigătoarea turneului republican „Portarul” şi participanta laturneul unional „Кожаный мяч” („Mingea de piele”) din 1977.

Anul 1977 a fost unul de succes şi cel mai memorabil pentru fotbalul de juniori din Șerpeni. În acest an, echipa de copii (vârsta 10-11 ani) a devenit învingătoare la turneul republican „Portarul” şi a reprezentat Moldova la etapa finală a prestigiosului turneu din URSS, „Кожаный мяч” („Mingea de piele”). Dar să vedem cum au ajuns şerpenenii la acest turneu.

 

Antrenorul Constantin Luca dă indicaţii în pauza meciului

Ediţia din anul 1977 a Turneului republican „Portarul” s-a desfăşurat în trei etape. Prima a fost raională, a doua – zonală republicană şi a treia – finală republicană. Jocurile de fotbal din prima etapă s-au desfăşurat în funcţie de categoriile de vârstă pe terenurile de fotbal din Şerpeni, Chetrosu şi Anenii Noi. În prima grupă (vârsta 10-11 ani), învingători au devenit tinerii fotbalişti din Şerpeni; în a doua (12-13 ani) – fotbaliştii de la şcoala medie din Bulboaca; în a treia (14-15 ani) – tot elevii de la şcoala din Şerpeni. Vedem că echipele de copii din Şerpeni au avut o evoluţie bună, clasându-se pe primul loc la două categorii de vârstă. Aceste echipe, împreună cu cea din Bulboaca, au reprezentat raionul la etapa zonală republicană.

 

La zonala republicană, cei mai mici (vârsta – 10-11 ani) fac un joc bun, având adversari puternici. În grupă se plasează pe primul loc, câştigând de la semenii lor din oraşul Tiraspol – 7:0. În al doilea meci i-au bătut pe cei din raionul Căuşeni – 4:0. În a doua grupă, şerpenenii au învins echipa din Chişinău. Jocul dintre aceste două echipe urma să decidă cine va continua lupta la competiţiile republicane. La începutul meciului, cel mai bun înaintaş din Şerpeni, Andrei Nicolaev, a încercat de câteva ori să-şi facă drum spre poarta chişinăunienilor, însă aceştia îndeplineau cu stricteţe indicaţiile antrenorului.

Echipa Valul Șerpeni (în stânga arbitrului) înaintea unui meci din cadrul turneul „Mingea de piele”din 1977. De la dreapta la stânga: Constantin Botnari (căpitanul echipei), Alexei Stratulat, Nicolai Ceban, Ion Samson, Mihail Nicolaev, Andrei Nicolaev, Tudor Samson, Iacob Creciun, Nicolai Cerga. Foto din arhiva lui Ion Pleşcan

Antrenorul echipei, Constantin Dionisie Luca, îi face observaţie să nu joace individual. Ţinând cont de indicaţiile antrenorului, în una din faze, acesta pasează lui Vasile Grosu, care marchează primul gol, apoi Ivan Samson măreşte avantajul. Cu câteva minute până la finalul jocului, chişinăuienii marchează şi ei un gol. Scor final – 2:1. Atât echipa, cât şi suporterii veniţi din Şerpeni săreau în sus de bucurie. Doar au bătut nu o oarecare echipă, ci puternica echipă care reprezenta Chişinăul!

 

Etapa finală are loc între 19 şi 25 iulie la Criuleni. Până atunci, băieţii au efectuat mai multe antrenamente. Doar aveau de întâlnit echipe mult mai puternice şi mai valoroase. Primele două meciuri echipa noastră le joacă cu semenii lor din Ungheni şi Criuleni şi obţin victorii în ambele meciuri cu scorul de 2:0. În al treilea meci i-au avut ca adversari pe puternica echipă din raionul (sectorul) Octombrie (azi – Râşcani) al Chişinăului, care, de asemenea, avea două victorii. Putem spune că era un meci decisiv, deoarece învingătorul avea şanse reale de a câştiga turneul. A fost un meci încordat.

O secvență de joc cu participarea echipei Valul Șerpeni. Fotbalistul în tricou de culoare închisă: Iacob Creciun. Foto din arhiva lui Ion Pleşcan

Momente clare de gol au existat atât la o poartă, cât şi la alta. În sfârşit, Andrei Nicolaev îi driblează pe câţiva jucători şi şutează direct în poartă. Spre finalul partidei, arbitrul vede un fault în careul şerpenenilor, indicând lovitură de la 11 metri. Cei din Chişinău marchează, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 1:1. În meciurile următoare, băieţii noştri au câştigat în faţa echipei din Donduşeni cu scorul de 2:0 şi a celei din Râbniţa – 1:0. Aveau la activ patru victorii şi o egalitate. Exact aceleaşi cifre le avea şi echipa din Chişinău. Datorită unui golaveraj mai bun – 9:1, echipa din Şerpeni a câştigat Turneul Republican „Portarul”!

 

A fost un mare succes. Bucuria băieţilor n-avea hotare, doar vor reprezenta cinstea republicii la întrecerile finale unionale, care urmau să înceapă pe 12 august, în oraşul Reazan. Asemenea succes nu au avut nici echipele de seniori din raion, totodată reprezentând pentru prima dată şi raionul. Bineînţeles, acest rezultat a fost, în mare măsură, şi meritul antrenorului Constantin Luca. Pe locul al doilea s-au clasat tinerii fotbalişti din Chişinău, iar pe trei – sportivii din Ungheni. Jucătorul nostru, Constantin Botnari, a fost desemnat cel mai bun fundaş.

Componenții echipei Valul Șerpeni la turneul „Mingea de piele” din 1977 (de la stânga la dreapta): Ion Samson, Mihail Nicolaev, Constantin Botnari (căpitanul echipei), Tudor Samson, Alexei Stratulat (portarul formației). Foto din arhiva lui Ion Pleşcan

La prestigiosul turneu „Кожаный мяч” („Mingea de piele”), desfăşurat în oraşul Reazan, şi-au dat concursul 24 de echipe, printre care şi echipa „Volna” din Şerpeni. Echipele au fost împărţite în patru grupe, iar şerpenenii au jucat în grupa a patra. Adversari au fost echipele: „Temp” (or. Blagoveşcensk), regiunea Amur; „Riga” (or. Circik), RSS Uzbecă; „Sputnik” (or. Nalcik), RSS Kabardino-Balcară; „Fortuna” (regiunea Aşhabad), RSS Turkmenia şi „Smena” (or.Rogaciovsk), RSS Belorusă.

 

La asemenea turnee, echipe slabe nu există, de aceea băieţii noştri au avut de înfruntat echipe cu adevărat puternice. Din toate echipele participante doar „Volna” din Şerpeni şi „Volna” din satul Şali, RSS Ceceno-Inguşetia au fost echipe rurale.

Concursul căpitanilor, al 8-lea din stânga (cel care privește spre fotograf): Constantin Botnari. Foto din arhiva lui Ion Pleşcan

În prima partidă, echipa noastră a cedat celei din Turkmenia, cu scorul de 4:0. De asemenea, a pierdut în faţa echipelor „Riga” şi „Sputnik”. Două victorii a obţinut asupra sportivilor de la „Temp” şi „Smena”, cu scorul de 1:0 şi 3:0. Apoi, în meciurile de joncţiune, şerpenenii au învins echipa „Kometa” din oraşul Reazan – 5:3 şi „Temp” din oraşul Petrozavodsk (RSS Karelia) – 1:0.

 

În clasamentul general, echipa „Volna” din Şerpeni s-a clasat pe locul 13 din 24. Poate nu e cel mai onorabil loc, însă, ţinând cont de faptul că au participat printre cele mai puternice echipe de copii din fosta URSS, vorbeşte despre multe. Şi, mai întâi de toate, trebuie de spus că, la şcoala din Şerpeni, educaţiei fizice i-a fost acordată încă de la începuturi atenţia cuvenită. A fost şi meritul profesorilor de educaţie fizică, dar, în primul rând, al profesorului Constanin Dionisie Luca, care pe atunci mai era şi instructor-metodist în localitate. În afara meciurilor de fotbal, băieţii au efectuat excursii prin oraş, au vizitat muzeul poetului Serghei Esenin, s-au întâlnit cu V.A. Suşkov, preşedintele clubului unional „Mingea de piele”, cu portarii naţionalei URSS, Alexei Homici şi Anatolii Akimov. Desigur, la careul festiv de la 1 septembrie 1977, ei au fost în centrul atenţiei, fiind lăudaţi de toată lumea.

 

Atacantul echipei Valul Șerpeni, Andrei Nicolaev, marchează un gol din penalty. Foto din arhiva lui IonPleşcan

Alexandru CERGA