• Support National Team

Fotbal în școli

Fotbal în Școli - Clase Specializate. Inaugurarea terenului de fotbal de la Liceul „Mihai Viteazul"

31 mai 2021 de Reporter FMF
GALERIE

Primăria capitalei, în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal, continuă implementarea programului municipal privind dezvoltarea sportului prin crearea claselor specializate la fotbal în instituțiile de învățământ, ciclul gimnazial. 

 

În acest sens, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul" astăzi a fost o adevărată sărbătoare. Cu ocazia încheierii anului școlar, în prezența elevilor, profesorilor, părinților, a fost inaugurat terenul de fotbal, renovat cu eforturile comune depuse de FMF și Primăria municipiului Chișinău. Astfel, elevii claselor specializate se vor bucura de cele mai bune facilități pentru procesul educațional și sportiv, care presupune 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei "Fotbal". 

 

Conform unui proiect inițiat de primarul capitalei, Ion Cebanu, mai multe instituții de învățământ din Chișinău urmează să beneficieze de finanțare de la primărie pentru construcția platformei necesare la instalarea suprafețelor sintetice de dimensiuni mari.

 

Federația, la rândul său, va asigura acest proiect cu gazoane artificiale de cea mai bună calitate. Mai mult decât atât, FMF își asumă inclusiv reabilitarea ulterioară a acestor gazoane, oferind gratuit echipament tehnic și specialiști, care au o vastă experiență în domeniu.  


La festivitatea solemnă au participat primarul general, Ion Ceban, directorul instituției de învățământ,  Nelly Berezovschi, secretarul general FMF, Nicolae Cebotari, directorul tehnic FMF, Serghei Butelschi, coordonatorul proiectului Fotbal în Școli, Diana Bulgaru, reprezenanții Direcția Generală de Învățământ Tineret și Sport, Viorica Negrei, Andrei Pavaloi.

 

Ulterior, vor fi deschise clase specializate de fotbal la Liceul Teoretic „Gaudeamus", Liceul Teoretic „Mihai Viteazul", Liceul Teoretic  „Nicolae Iorga", Liceul Teoretic „George Călinescu", Liceul Teoretic „Nicolae Gogol" și Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”. De asemenea, au fost identificate soluții pentru îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului și antrenamentelor gratuit, salarizarea și instruirea antrenorilor. 


Pentru anul 2021 sunt preconizate lucrări de amplasare a terenurilor de fotbal cu gazon artificial în 25 de instituții preuniversitare din municipiul Chișinău.

 

Toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MECC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate au la bază curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal, care a fost aprobat și votat unanim anul trecut de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

 

Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-26 de copii.

 

În prezent, clase specializate de fotbal au fost deschise la Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași și Liceul Teoretic ”V.Moșcov” din orașul Ceadîr-Lunga.