• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. AIST SÂNGEREI

16 mai 2021 de Andrei Prodan

Formaţia Aist (= Barză), cu toate că nu mai există de 18 ani, rămâne cel mai titrat colectiv de fotbal din raionul Sângerei (din 1965 şi până în 1991 a purtat numele Lazovsk). Echipa Fabricii de vinuri din oraşul Sângerei a devenit campioană a raionului de 16 ori, de 11 ori a câştigat Cupa şi de 8 ori Cupa Stadionului/Prestigiului a raionului. Aceste succese în mare măsură se datorează conducătorilor întreprinderii – Ivan Ţaranu şi Vladimir Hurs, precum şi metodistului în sport Vasile Cucoş.

 

Fabrica de vinuri din Sângerei a fost înfiinţată pe data de 16 noiembrie 1956. Mişcarea sportivă la întreprindere a căpătat o amploare deosebită datorită eforturilor lui Ivan Ţaranu, maestru al sportului din URSS la lupte libere (în anii ’90 a fost patronul echipei de fotbal Agro Chișinău), care şi-a început activitatea de muncă la fabrică în 1960, iar peste şase ani a devenit director.

În acea perioadă o atenţie sporită era acordată probelor de lupte, de ridicare a greutăţilor, etc. În anul 1967 a fost fondată și echipa de fotbal a întreprinderii. Primul meci a fost disputat în compania formaţiei sovhozului „Zarea” din satul Dobrogea Veche, una dintre cele mai bune din raion. Vinificatorii au obţinut victoria cu scorul de 2-0.

Începutul anilor ’70. Fotbaliștii Fabricii de vinuri din Lazovsk cu trofeele câștigate la demonstrația de 1 Mai

Până în 1969 fotbaliştii fabricii au susţinut doar meciuri amicale, în special cu formaţiile din satele raionului Lazovsk.

Din anul 1969 echipa întreprinderii a început să evolueze în competiţiile raionale. Antrenor-organizator a fost numit Vasile Cucoş, electricianul fabricii. În 1968, după ce şi-a satisfăcut serviciul militar, el a devenit metodist-istructor în sport în satul Copăceni, echipa de fotbal a căruia a devenit imediat campioană a raionului. Din 1969 în descurs de mai bine de 40 de ani Vasile Cucoş a fost conducătorul activităţii sportive de la Fabrica de vinuri din Sângerei. În această perioadă colectivul întreprinderii a obţinut rezultate frumoase nu numai la fotbal, ci şi la alte discipline sportive, devenind multiplu câştigător al Spartachiadelor raionale şi republicane. La rândul său Vasile Cucoş a fost campion al raionului la fotbal, la alergări pe distanţa 8.000 m, la lupte, la ridicarea greutăţilor, iar în 1980 a avut onoarea să fie purtător al flăcării olimpice.

Formația Aist, câștigătoarea Cupei raionului Lazovsk și vice-campioana turneului dotat cu premiile ziarului ”Tinerimea Moldovei” din anul 1983. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Mihail Botezatu, Petru Cucoș, Anatoli Moghilin, Pavel Bologan, Vasile Guzun, Gheorghe C. Cucoș, Anatolie Cebotari, Alexandru Solomon, Vasile Cucoș, Vladimir Hurs (directorul general al Fabricii de vinuri din Lazovsk). Rândul de jos: Gheorghe Tabarcea, Vasile Goraș, Nicolae Corcevoi, Oleg Râbacec, Constantin Cebanu, Victor Târsână, Iurie Murguleț

În 1969 echipa Fabricii de vinuri din Lazovsk, care a primit denumirea Aist, a ocupat locul întâi în campionatul diviziei secunde a raionului și a promova în prima grupă valorică. În același an ea a participat la prestigiosul turneu rezervat echipelor de la sate și organizat de ziarul ”Tinerimea Moldovei”, ajungând până în optimile de finală.

Chiar în anul de debut, Aist devine campioană a raionului. În primăvara lui 1970 s-a disputat în premieră Cupa Stadionului la care luau parte cele mai bune formații ale raionului și care deschidea sezonul sportiv de vară. Vinificatorii au devenit primii posesori ai trofeului. Mai târziu această competiție a început să se dispute toamna, iar din 1980 a primit denumirea Cupa Prestigiului. Apropo, acest turneu este organizat și în prezent și încheie sezonul competițional în raion.

Aist Lazovsk, campioana raionului și câștigătoarea Cupei Prestigiului din 1985. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vladimir Hurs (directorul fabricii de vinuri), Pavel Bologan, Gheorghe C. Cucoș, Vasile Guzun, Vasile Cucoș, Grigore Babii (arbitru), Gheorghe Tabarcea, Vasile Goraș, Ion Vatamaniuc, Filip Râbacec (directorul adjunct al fabricii de vinuri). Rândul de jos: Ion Țâbârnă, MihailCucoș, Ion Ungureanu, Igor Râbacec, Iuri Cucereavâi, Ion Balan, Victor Cucoară.

La sfârșitul anilor ’60 – începutul anilor ’70 campioana raionului obținea dreptul să evolueze în campionatul republican al Asociației sportive benevole ”Kolhoznikul”. Astfel, în 1971 Aist a ocupat locul 4 într-una din seriile campionatului ASB ”Kolhoznikul”. În raion a evolat doar în Cupă, ajungând în semifinală.

 

În 1972 vinificatorii devin vice-campioni ai raionului, iar în perioada 1973-1976 participă în campionatul ASB ”Kolhoznikul”, grupa a II-a. În anul 1974 Aist a avut o evoluție foarte bună la turneul dotat cu Cupa Iuri Gagarin (o altă competiție rezervată echipelor din mediul rural) când s-a calificat în faza finală și a ocupat locul 3, întrecându-i printre alții și pe concitadinii de la Vierul, care în acea perioadă jucau în campionatul RSS Moldovenești.

 

Dintre fotbaliștii care au evoluat în primii ani de existență a echipei să-i menționăm pe frații Ivan, Mihail și Tudor Bologan, Vasile și Leonid Cucoș, Victor și Alexandru Vasiliev, Ion Brașovschi, Vladimir Volcov, Nicolae Urecheanu, Vladimir Pavlov, Valeriu Iudin, Valeriu Gusarov, Alexandru Solomon, Gheorghe Tabarcea, Ion Guzun Vasile Mirovschi, Victor Tocarev, Leonid Onceanu, Alexandru Niculin, Filip Râbacec (ulterior a devenit director adjunct al fabricii de vinuri din Sângerei), Țihmeistruc, etc.

Aist Sângerei, campioana și câștigătoarea Cupei raionului din 1992. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vladimir Hurs (directorul fabricii de vinuri), Victor Grăjdieru, Mihail Grăjdieru, Vasile M.Cucoș (antrenor), Alexandru Moraru, Ion Nasii, Mihail Spânu, Vasile I. Cucoș, Ivan Tofan, FilipRâbacec (directorul adjunct al fabricii de vinuri). Rândul de jos: Eduard Nasii, Mihail Crigan, Vitalie Belețchi, Valeriu Tofan, Cazacu (microbist), Sergiu Solcanu.

În anul 1971, aflându-se la practica de producere, culorile echipei au fost apărate de studenții Institutului Politehnic din Chișinău Valeriu Țâra (viitorul director general al asociației ”Moldvinprom” din raionul Lazovsk și director adjunct al Combinatului de vinuri din Cricova) și Gheorghe Marcan (în viitor, șef de secție al Fabricii de vinuri din Cărpineni).

 

În perioada 1974-1975 jucător al echipei a fost regretatul Valentin Bodiul, care în decurs de 29 de ani a fost director general al Combinatului de vinuri „Cricova” SA.

La sfârșitul anilor ’70 – începutul anilor ’80 în componența formației Aist a evoluat și Pavel Bologan, tata fostului internațional Vadim Bolohan, în prezent căpitanul echipei Milsami Orhei cu care a devenit dublu câștigător al Cupei Moldovei (2012 și 2018).

 

În 1977 vinificatorii revin pe arena raională, devenid imediat campioni ai diviziei secunde și obținând promovarea.

 

Din 1978 și până în 2002 echipa fabricii de vinuri a evoluat în primul eșalon valoric raional. În decursul acestor 25 de ani Aist de fiecare dată a urcat pe podiumul de premiere! În total în palmaresul echipei găsim 16 titluri de campioană (încă de 9 ori formația s-a clasat pe locul doi și de 2 ori pe locul trei). Echipa a reușit două serii de câte cinci victorii consecutive în campionat (1984-1988 și 1991-1995). Pentru comparație iată lista principalelor urmăritoare ale vinificatorilor: FC Sângerei și Atletic Copăceni – câte 5 titluri de campioană, Zarea Dobrogea Veche – 4 titluri, Cristal Biruința, Comunal Sângerei, Kolos Iliciovca – câte 3 titluri.

 

Aist Sângerei deține și recordul de Cupe ale raionului câștigate – 11, dintre care 7 consecutive (1986-1992) și 5 participări în finală, precum și Cupe ale Stadionului/Prestigiului – 8 și încă 5 participări în finală.

Aist Sângerei, campioana și câștigătoarea Cupei raionului din 1997. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Filip Râbacec (directorul adjunct al fabricii de vinuri), Ion Bânzari (șeful echipei), Vasile Lavrov, Mihail Spânu, Vasile Otgon, Ion Tofan cu feciorul Vladislav, Gheorghe C. Cucoș, AntonBologan, Alexandru Moraru, Mihail I. Cucoș, Victor Grăjdieru, Vladimir Hurs (directorul fabricii devinuri), Vasile M. Cucoș (antrenor). Rândul de jos: Vitalie Bordieru, Dorin șușu, Igor Lavrov, Valeriu Tofan, Ion Balan, Ion Nasii, Sergiu Solcanu.

Un aport deosebit la realizarea acestor succese le are Vladimir Hurs, în prezent unul dintre cei mai buni istorici și statisticieni ai fotbalului autohton. Născut la Bălți, el a absolvit Institutul Politehnic, iar din 1978 este stabilit la Sângerei. În decurs de 27 de ani a lucrat la fabrica de vinuri din localitate, în perioada 1983-2004 a fost directorul întreprinderii. În tinerețe a jucat fotbal la Facultatea de tehnologie a Institutul Politehnic sub bagheta cunoscutului Alexandru Proțenco, la armată, a apărat culorile echipei de fotbal a kolhozului ”Congresul al XX-lea al PCUS” din Mândrești (unde a lucrat în perioada 1976-1978), precum și a formației Aist Lazovsk cu care a obținut titlul de campion al raionului în 1981 și 1982.

 

Devenind conducător și fiind un mare pasionat al fenomenului sportiv Vladimir Hurs întotdeauna a susținut activitatea sportivă în cadrul întreprinderii. În anii 1982 și 1983 Aist a evoluat cu succes la turneul dotat cu Cupa ziarului ”Tinerimea Moldovei”. În 1982 a ocupat locul 3 în seria Nord, iar în 1983 a ratat de puțin trofeul. Acumulând același număr de puncte cu formația din Limbenii Noi (raionul Glodeni) a cedat titlul din cauza golaverajului inferior.

Echipa Aist, vice-campioana raionului Sângerei și câștigătoarea Cupei Prestigiului din 2002. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vasile Cucoș (antrenor), Ivan Revenco, Vitalie Cucoș, Ion Balan, ? (arbitru), Valentin Urecheanu (veteranul echipei), Ivan Todorov, Ian Iacovenco, Valentin Morcov, Mihail Cucoș (sponsorul echipei). Rândul de jos: Iuri Vladov, Ion Rusuhanu, Lilian Cărăuș, Sergiu Balan, Andrei Țurcan.

În 1992 administrația și colectivul de cultură fizică a fabricii au instituit turneul ”Cupa de Crăciun”, competiție pe care echipa a câștigat-o pe parcursul anilor de cinci ori. Cupa obținută în 2003 a devenit ultima din vitrina cu trofee a formației Aist. Din cauza condițiilor financiare precare în acel an echipa de fotbal a fost desființată. Cu toate acestea, după cum am menționat anterior, chiar și în prezent ea rămâne recordmana raionului Sângerei după numărul de trofee câștigate de-a lungul istoriei.