• Support National Team

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. CODRU RUSEȘTII NOI

25 apr 2021 de Andrei Prodan

Ruseştii Noi este un sat şi comună din raionul Ialoveni (din componenţa comunei fac parte localităţile Ruseştii Noi și Ruseştii Vechi). Satul are o suprafaţă de circa 1.52 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.45 km. Se află la o distanță de 15 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. La ultimul recensământ, populaţia satului constituia 5.039 de oameni. Pentru prima dată localitatea Ruseştii Noi a fost menționată documentar în anul 1524.

Băștinașii au o dragoste deosebită față de jocul cu balonul rotund. Drept exemplu ne servește și articolul de mai jos scris cu multă pasiune de Petru CODREANU.

 

ȘI PELE A JUCAT FOTBAL LA RUSEȘTII NOI

Fotbalul la Ruseștii Noi a crescut prin legende. Astăzi poți auzi vorbindu-se cum la un meci în deplasare, echipa de fotbal a satului venise să joace fără portar. În lipsa acestuia a apărat buturile porții șoferul autobuzului. Care nu a scăpat nici un gol. Sau, pe la începutul anilor ’90, când din centrul satului Ruseștii Noi un Ikarus cu fotbaliști și suporteri plecau în Constanța să joace un meci de fotbal amical cu o echipă locală de acolo, un suporter înfocat, care nu a încăput în autocar, s-a pus în genunchi în fața autocarului, și-a făcut semnul cruci, și le-a dorit călătorilor să li se spargă roțile la autocar de 12 ori. Ceea ce s-a și întâmplat. Sau, cum în 1996, fotbaliștii noștri au pierdut în prima manșă a unui meci de cupă cu scorul de 0-5 în fața celor de la Pojorăni. Dar în retur au obținut victoria cu 6-0 și s-au calificat în etapa următoare a competiției.

 

Însă, cea mai năstrușnică legendă este cea că la Ruseștii Noi a jucat renumitul fotbalist Pele. Minunea cică s-a întâmplat pe la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut. Iată cum a fost.

Anul 1962. Prima echipă de fotbal din Ruseştii Noi. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Ion Stănilă, Tudor Codreanu, Grigore Trohin, Gheorghe Panfil, Vasile Codreanu, Gheorghe Arhirei. Rândul de jos: Filip Cătănoi, Andrei Meșină, Ion Cucu, Tudor Panfil

În anul 1962 la școala de opt ani din satul Ruseștii Noi venise un tânăr învățător de muncă – Constantin Terente, originar din Costești. El a format o echipă de fotbal cu băieți din clasa a 8-a. Au urmat șiruri de antrenamente, după care în anul 1964 echipa a început să participe în campionatul raional. Primul meci oficial ruseștenii l-au disputat în toamnă în compania formației din Văsieni. Meciul s-a încheiat nedecis, 1-1. Debutanții s-au dovedit a fi fără pic de frică față de adversari. Unele meciuri le câștigau chiar cu scoruri astronomice, gen 17-0.

Din echipă făceau parte Ion Cucu (primul căpitan al echipei), Tudor Panfil (portar), Mihai Bolocan, Ion Stănilă, Tudor Codreanu, Anton Trohin, Ion Rusu, Tudor Hortolomei, Vasile Trohin, Ion Meșină, Gheorghe Panfil, Valeriu Cârlan, Andrei Meșină, Filip Cătănoi, Grigore Trohin, Vasile Codreanu, Gheorghe Arhirei și doi bărdăreni, deoarece satul Bardar și satul Ruseștii Noi formau kolhozul numit Lenin.

Echipa Codru a raionului Kutuzov, campioana ASB “Kolhoznicul” din 1979. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Ion Cucu (arbitru), Petru Codreanu, Mihai Merlă, Vasile Trohin, neidentificat, Vasile Plugaru, Anton Trohin, neidentificat, neidentificat, Constantin Pisica, Evgheni Larin (antrenor). Rândul de jos: neidentificat, Mihai Bolocan, Ion Codreanu, Ion Meșină, Tudor Panfil, Vasile Tonu, Mihail Vasilița, neidentificat

Mulți ani la rând inimosul Ion Cucu, șofer în gospodăria agricolă colectivă locală, a fost metodist pe sport (neremunerat), tot el jucător în câmp, tot el căpitan al echipei de fotbal, tot el șofer pe autocamionul GAZ-53 cu care transporta fotbaliștii și suporterii la meciurile din deplasare.

Peste doi ani, în 1966, în Anglia a avut loc campionatul lumii la fotbal. Competiția a fost transmisă la televizor. Dar nu toți în satul Ruseștii Noi aveau pe atunci televizoare. În schimb, șeful clubului (casei de cultură), Timofei Agrici, a făcut rost, de unde numai el știa, de niște placate cu legende ale fotbalului mondial. Și le-a expus pe pereții biroului său de lucru, birou unde se păstrau plasele porților de la stadion, mingile de fotbal, echipamentul sportiv. În prim plan șeful clubului a afișat portretul lui Pele, fotbalist brazilian care strălucea la campionatele mondiale din acele vreme. Doritorii veneau și savurau cu plăcere posterele.

 

În satul Ruseștii Noi locuia în acea perioadă o familie cuminte de romi, în care creșteau numai fete. La una din ele dădea târcoale un băiat chipeș, smolit, de prin alte părți. Vasile Coroi îi zicea. Înzestrat cu un talent nemaipomenit de fotbalist, leit brazilian. Cu fente și artificii, pase rezultative și goluri frumoase în porțile adversarilor. Și tare mai semăna cu acel Pele din fotografia afișată de șeful clubului. Un sat întreg venea la stadion să-l vadă și să-l admire pe Pele. Cu regret, nu s-au păstrat poze cu Vasile Coroi. Și nici nu este în sat. A plecat. Dar legenda dăinuie și astăzi: la Ruseștii Noi a jucat fotbal chiar Pele! Voi n-ați știut?

Zorile Ruseştii Noi, ocupanta locului 3 în campionatul RSS Moldovenești al sindicatelor din anul 1989. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Tudor Meșină, Ion Meșină, Gheorghe Panfil, Tudor Merlă, Victor Merlă, ”Makena”, Victor Jumir, Valeriu Panfil, Ion Bădărău, Costica Bădărău, Ion Codreanu, Ion Cucu, Petru Codreanu. Rândul de jos: Mihai Rusu, Mihai Bolocan, Anton Trohin, PavelCodreanu, Vladimir Cârlan, Victor Gâscă, Petrica Merlă, Andrei Merlă

În anii ’60 până la finele anilor ’70, echipa de fotbal a satului s-a numit Rapid, apoi Zorile. În anul 1977, odată cu înființarea unui nou raion, numit Kutuzov, pe baza echipei de fotbal din satul Ruseștii Noi a fost formată echipa raionului Kutuzov, numită Codru. Meciurile se desfășurau pe stadionul satului Ruseștii Noi. Codru participa în competițiile Asociației Republicane Sportive Benevole “Kolhoznicul”. Antrena echipa, fostul component și căpitan al echipei Moldova Chișinău, maestrul în sport al URSS, Evgheni Larin.

 

Deja în anul 1979 Codru a devenit campioană a acestei competiții. De medalii de campioni s-au învrednicit ruseștenii – Tudor Panfil, Mihai Bolocan, Anton Trohin, Tudor Hortolomei, Vasile Trohin, Ion Meșină, Ion Codreanu, Mihai Merlă; bărdărenii – Vasile Tonu, Vasile Plugaru, mileșteanii – Constantin Pisica, Tudor Castraveț; Mihail Vasilița, Mihail Plămădeală, Alex Aftenii (tustrei din Kutuzov – în prezent Ialoveni), Stepan Spatari, Anatolii Stepanțov, Iuri Cogut, Nicolae Sebov (toți din Chișinău).

Anul 1989. Zorile Ruseştii Noi, în deplasare pentru un meci amical la Vijnița (Ucraina). Rândul desus (de la stânga la dreapta): Ion Bădărău, Mihai Rusu, Dorel Panfil, Costica Bădărău, Volodimir Ceremșina, Petrica Merlă, Valeriu Panfil, Gheorghe Panfil, Gheorghe Ghimp, Ion Cucu, Olexandr Garnik, ”Makena”, Mikola Koleada. Rândul de jos: Pavel Codreanu, Tudor Meșină, Victor Meșină, Ion Codreanu, Mihai Bolocan, Anton Trohin, Victor Gâscă, Vladimir Cârlan, Petru Codreanu

Odată cu “perestroika” lui Gorbaciov competițiile ASB “Kolhoznicul” nu au mai avut loc. Codru Ruseștii Noi, însă nu a lasăt mâinile în jos și, începând cu anul 1988, participă în Campionatul Republican al Sindicatelor, unde unul dintre organizatori era Vladimir Vusatâi, actualul selecționer al Moldovei la futsal. Competiția mai era numită – campionatul Republicii Moldova, divizia C. În acest campionat ruseștenii au participat câțiva ani la rând și au avut rezultate meritorii. Cel mai bun în anul 1989 – locul trei. Culorile clubului în această perioadă le-au apărat: Tudor Meșină, Ion Meșină, Victor Merlă, Victor Jumir, Valeriu Panfil, Ion Bădărău, Costică Bădărău, Ion Codreanu, Mihai Rusu, Mihai Bolocan, Anton Trohin, Pavel Codreanu, Vladimir Cârlan, Victor Gâscă, Petrică Merlă, Iurie Codreanu, Sergiu Codreanu, Ion Ursu, Mihai Ostahi și alții.

Pentru acest succes gospodăria agricolă din localitate, grație directorului Tudor Merlă și activistului sindical Tudor Panfil, a premiat fotbaliștii cu o excursie pe itinerarul Chișinău – Odesa – Kiev – Lvov – Gomel – Brest – Minsk. De menționat faptul că, titularii FC Codru Ruseștii Noi au fost menționați de mai multe ori de către conducerea raională și cea locală cu excursii în Letonia, Ucraina, România. Totodată, băieții au fost susținuți finaciar și logistic pentru deplasările în orașul Vijnița (din Ucraina), Iași (de trei ori), Constanța, Mangalia, București, Galați (toate din România) ș.a., cu ale căror echipe au disputat meciuri amicale.

Codru Ruseștii Noi, vice-campioana raionului Ialoveni din 1996. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Andrei Rusu, Iurie Codreanu, Ion Bădărău, Valeriu Panfil, Petru Merlă, Mihai Ostahi, Vladimir Cârlan, Ion Meșină, Victor Meșină, Mihai Rusu. Rândul de jos: Sergiu Merlă, Anton Trohin, Sergiu Codreanu, Victor Jumir, Victor Gâscă

De fapt, pe parcursul timpului, am avut noroc de conducătorii gospodăriei agricole colective – Isai Țurcanu, Ion Mămăligă, Petru Arapu, Nicolae Sineak și Tudor Merlă, care au susținut, cum au putut, tinerii din sat.

 

Astăzi tradiția fotbalului nu se stinge la Ruseștii Noi. În anii 2018 și 2019 echipa de juniori, iar în 2019 cea de seniori ale FC Codru Ruseștii Noi au devin campioane ale raionului Ialoveni. Apropo, numai 4 localități din raion au reuşit performanța de a deveni campioni atât cu echipa de juniori cât şi cu cea de seniori la sfîrşitul unui sezon fotbalistic al campionatului ARF Ialoveni: Ulmu (2007), Mileştii Mici (2010), Costeşti (2017) și Ruseştii Noi (2019).

Să nominalizăm laureații. Echipa de juniori: Sorin Panfil, Cristi Soltan, Andrei Muntean, Cristi Malâșenco, Daniel Pagu, Vasile Cârlan, Lilian Dumitriu, Gheorghe Buzan, Andrian Leu, Ionuț Deordiță, Jan Savaș, Nicolae Manole, Alexandru Lazarev, Dan Castraveț, Dan Butucel, Cristi Tonu, Sergiu Rusu, Cristi Cârlan, Cristi Țurcan, Ion Merlă, Cristian Finica, Andrei Tricolici, Andrian Busuioc, Radu Trohin, Radu Andrușciac, Tudor Stegărescu. Antrenor – Mihai Brăila.

Codru Ruseștii Noi, campioana raionului Ialoveni printre juniori din 2018. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Cristi Soltan, Sergiu Rusu, Ion Deordiță, Sorin Panfil, Cristi Cârlan, Lilian Dumitriu. Rândul de jos: Radu Andrușciac, Andrian Leu, Gheorghe Buzan, Andrei Muntean, Tudor Stegărescu

Echipa de seniori: Ion Turița, Ghenadie Rusu, Victor Căpățină, Victor Mămăligă, Nuțu Cebotari, Vadim Dodan, Alexandru Negrescu, Maxim Bolocan, Andrian Matran, Andrian Apostol, Andrei Căpățină, Nicușor Căpățină, Marin Selevestru, Ionuț Cârlan, Tudor Stegărescu, Victor Cârlan, Alexandru Teacă, Vasile Mâță, Petrică Franț, Aurel Bulmaga, Sergiu Buga, Pavlușa Codreanu, Igor Ușacov, Ionuț Deordiță, Sergiu Rusu, Radu Andrușciac, Dumitru Bivol. Antrenor – Valeriu Căpățină.

 

Un aport important pentru ținerea vie a flacării fotbalului din Ruseștii Noi l-au avut entuziaștii: Constantin Terente, Ion Cucu, Timofei Agrici, Tudor Panfil, Eudochim Meșină, Nicolae Meșină, Eugen Larin, Anton Trohin, Petu Merlă și cei doi fii ai săi – Sergiu Merlă și Andrei Merlă, frații Petru și Pavel Codreanu, Andrei Drunceanu, Valeriu Panfil, Antonin Panfil, Valeriu Căpățină, Mihai Brăila, Fedică Cârlan, suporterii și… tot satul Ruseștii Noi.

Codru Ruseștii Noi, campioana raionului Ialoveni din 2019

La Ruseștii Noi am avut un Pele. Și nu numai. La Ruseștii Noi, pe langă Pele, am mai avut un Maradona (fotbalist argentian), un Bebeto (fotbalist brazilian) și un Lato (fotbalist polonez). Din dragoste pentru fotbal Veaceslav Trohin, Andrei Dodan și Valeriu Căpățină au primit de la suporteri poreclele de mai sus. Eu zic pe merite. Fiindcă le-au scos în evidență măiestria, asemănătoare cu ale vedetelor internaționale.

 

Frumoasele noastre duminici continuă. Vă invităm, cu drag, la stadionul din satul Ruseștii Noi, sat cu aproape 60 de ani de tradiții fotbalistice.

 

Petru CODREANU

P.S. Despre autor cel mai bine a scris Andrei MERLĂ, cel care îngrijește cu har pagina echipei FC CODRU ”Ruseștii Noi” de pe Facebook:

”Astăzi este despre marele iubitor şi promotor al fotbalului ruseştean, Petru CODREANU. Fotbalul din Ruseştii Noi ar fi fost mult mai sărac fără implicarea şi aportul direct din partea Dumnealui. Acest OM a sacrificat mult din iubirea pentru fotbalul din localitatea de baştină, şi pe bună dreptate poate fi numit: ”Patriarhul fotbalului din Ruseştii Noi”.

Le-a făcut toate necondiționat pentru propăşirea fotbalului ruseştean, oraganizând multe meciuri de fotbal de-a lungul anilor, aş enumera doar careva care le găsesc în memorie, meciuri amicale cu: ULIM-Tebas, Codru Călăraşi, echipa fabricii de paste făinoase din Chişinău, echipa studenților africani de la ULIM, FEPA-74 Bârlad, Vaslui, echipa din Galați, CFR Iaşi (ultimele trei din România) şi multe altele...

Precum că la noi în Ruseştii Noi, pe data de 21 noiembrie, de hramul localității este o frumoasă tradiție de a se decora din partea edilului comunei, persoane cu titlul onorific ”Cetățean de onoare” al localității. Facem o propunere şi un apel către Doamna primar, pentru a lua în considerare propunerea respectivă, acest OM merită cu vârf şi îndesat! Pe această cale îl felicităm cu ocazia apropierii Sărbătorilor pascale, dorind-ui sănătate şi realizări cît mai frumoase!

 

Vivat Ruseştii Noi!

Forța Codru!”

 

Dacă vrei ca istoria echipei tale să apară pe site-ul FMF, scrie-ne tot ce știi despre fotbalul din localitatea ta și trimite-ne poze pe adresa: presa@fmf.md.