• Поддержи национальную сборную

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. MOLDGAZ CHIȘINĂU

18 apr 2021 de Andrei Prodan

În anii ’80 Moldgaz a fost una dintre cele mai bune formații din Chișinău, devenind de cinci ori medaliată a campionatului și de două ori posesoare a Cupei orașului. Tricoul echipei l-au îmbrăcat fotbaliști cunoscuți, printre aceștea numărându-se și doi viitori arbitri FIFA, Vladimir Antonov și Ghenadie Crasnoșan. Mai mult Vladimir Antonov este primul cavaler al fluierului moldovean care a oficiat un meci internațional.

 

Ideea înființării formației de fotbal Moldgaz i-a aparținut lui Iuri Tațenco, șef-adjunct construcții în cadrul Asociației republicane cu aceeași denumire (pe când era conducătorul întreprinderii ”Moldlift” tot el a fost inițatorul fondării echipei Liftovik, una dintre cele mai cunoscute din capitală). Având susținerea șefului de la Moldgaz, Fiodor Garbuz, care de asemenea s-a dovedit a fi un împătimit al jocului cu balonul rotund, în 1981 echipa a fost creată.

Moldgaz, campioana Chișinăului a ASB ”Moldova” din 1981. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Igor Ciubara, Vladimir Antonov, Oleg Roșca, Iuri Tațenco (șef-adjunct la întreprinderea Moldgaz, fondatorul echipei), Valentin Spetețchi, Anatoli Verbițchi, Valeriu Ciofu. Rândul de jos: Vasile Cutcovețchi, Serghei Derbențov, Petru Muntean, Alexandr Crasaniuc, Veaceslav Cebotari

Din componența primei formații au făcut parte portarul Serghei Derbențov, fundașii Alexandru Crasaniuc, Igor Ciubara, Veaceslav Cebotari, Pavel Melnicenco, Petru Muntean, mijlocașii și atacanții Vladimir Antonov (căpitanul echipei), Vasile Cutcovețchi, Anatoli Verbițchi, Serghei Aprișcenco, Valentin Spetețchi, Oleg Roșca, Valeriu Ciofu, Valentin Cecan. Antrenor-jucător a devenit Anatoli Zima, fostul fundaș al echipei Nistru Chișinău (91 de meciuri, 1 gol marcat în campionatul URSS). Un rol important în activitatea echipei l-a jucat și Anatoli Motornâi, pe atunci președintele sindicatelor întreprinderii, care evolua pe post de portar, devenind ulterior și antrenor-jucător.

Chiar în primul an de activitate, spre surprinderea tuturor, Moldgaz a devenit campioana Chișinăului a Asociației sportive benevole ”Moldova”. În cele 22 de meciuri disputate echipa a obținut 17 victorii, 4 rezultate de egalitate și a suferit o singură înfrângere. A acumulat 38 de puncte, cu 5 mai multe decât ocupanta locului secund (pe atunci pentru victorie se acordau 2 puncte). În spate au rămas formații cu tradiții bogate în competițiile orășenești, precum Șciotmaș, Medic, Avtomobilist, Volna, Moldtorgmontaj...

Moldgaz, campioana Chișinăului a ASB ”Moldova” și medaliată cu bronz a campionatului republican al ASB ”Moldova”din 1983. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vladimir Niculcea (metodist pe sport), Iurie Guțu, Anatoli Tetercev, Constantin Marjin, Ghenadie Egorțev, Gheorghe Ursu, Pavel Melnicenco, Valeri Petrovici, Veaceslav Cebotari, Anatoli Motornâi (antrenor). Rândul de jos: Isaac Copel, Arcadie Andronic, Victor Țilea, Vadim Baxan, Vladimir Antonov, Gheorghe Pascal

Cu toate că a obținut dreptul să evolueze în campionatul Chișinăului, conducerea a hotărât ca echipa să joace în continuare în turneul orășenesc al ASB ”Moldova” pentru a căpăta mai multă experiență competițională. În 1982 Moldgaz a coborât o treaptă în clasament, dar deja peste un an a repetat performanța din 1981. Mai mult, a câștigat medaliile de bronz ale campionatului republican al ASB ”Moldova”.

Din lotul echipei în această perioadă au făcut parte portarul Gheorghe Ursu, fundașii Veaceslav Cebotari, Anatoli Tetercev, Pavel Melnicenco, Valeri Petrovici, mijlocașii și atacanții Isaac Copel, Arcadie Andronic, Vladimir Antonov (căpitan), Vadim Baxan, Gheorghe Pascal, Iurie Guțu, Constantin Marjin, Ghenadie Egorțev, Victor Țilea. Antrenor – Anatoli Motornâi.

Moldgaz, medaliată cu bronz a campionatului Chișinăului din 1985. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Anatoli Motornâi (antrenor), Nicolae Macovei, Arcadie Andronic, Alexandr Crasaniuc, Pavel Melnicenco, Vasili Caradjov, Anatoli Tetercev, Gheorghe Pascal, Vitalie Galat. Rândul de jos: Isaac Copel, Ghenadie Crasnoșan, Veaceslav Cebotari, Vladimir Antonov, Victor Poperecinâi

Din 1984 Moldgaz a început să evolueze în campionatul Chișinăului, devenind una din principalele candidate la medalii (în decurs de 5 ani formația a obținut tot atâtea distincții: 3 de argint și 2 de bronz), concurând cu colective experimentate, precum Moldovahidromaș, Vibropribor, Sciotmaș, Politehnica, Tractor sau Pișcemaș.

În 1984 și 1985 echipa a încheiat campionatul pe locul trei (în abele cazuri a devenit formația cu cele mai multe goluri marcate, 68, respectiv, 75), iar în 1984 a obținut victoria și în competiția dotată cu Cupa republicană a sindicatelor. În această perioadă fundașul Anatoli Tetercev, mijlocașii Vladimir Antonov, Arcadie Andronic, Ghenadie Crasnoșan, atacanții Gheorghe Pascal și Constantin Marjin au fost incluși în TOP-22 cei mai buni fotbaliși ai Chișinăului.

 

În sezoanele 1986, 1987 și 1988 formația a devenit vice-campioană a orașului. Dar cele mai mari succese Moldgaz le-a obținut în Cupa Chișinăului, în două rânduri devenind posesoarea trofeului.

În 1986, în finala disputată pe stadionul Republican s-au întâlnit Moldgaz și Pișcemaș. Chiar și după 120 de minute de joc (timpul regulamentar, plus prelungirile) scorul a rămas egal, 1-1 (pentru Moldgaz a marcat Pavel Melnicenco). Loviturile de departajare mai bine le-au executat fotbaliștii de la Moldgaz, 6-5.

 

Peste un an, în meciul decisiv care a avut loc pe stadionul ”Dinamo” Moldgaz a întrecut Politehnica cu scorul de 3-1, datorită golurilor marcate de Ghenadie Crasnoșan (două) și Vladimir Antonov.

În posesia trofeului au intrat portarul Vitalie Galat, fundașii Veaceslav Cebotari, Anatoli Tetercev, Pavel Melnicenco, Alexandr Crasaniuc, Nicolae Macovei, Igor Ciubara, mijlocașii și atacanții Isaac Copel, Arcadie Andronic, Vladimir Antonov (căpitan), Marian Ciobanu, Victor Poperecinâi, Ghenadie Crasnoșan, Vladimir Niculcea, Vasili Caradjov, Iurie Guțu, Gheorghe Pascal și Eduard Grișacov. Antrenor – Anatoli Motornâi.

Moldgaz, câștigătoarea Cupei Chișinăului din 1986. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Petru Comendant (conducătorul secției de fotbal din cadrul Comitetului sportiv orășenesc), Anatoli Motornâi (antrenor), Isaac Copel, Vladimir Niculcea, Vasili Caradjov, Arcadie Andronic, Vladimir Antonov, Vitalie Galat, Gheorghe Pascal, Eduard Grișacov, Petru Muntean, Fiodor Garbuz (șefului întreprinderii Moldgaz). Rândul de jos: Nicolae Macovei, Ghenadie Crasnoșan, Veaceslav Cebotari, Pavel Melnicenco, Alexandr Crasaniuc, Anatoli Tetercev

Faptul că echipa avea caracter o demonstrează și un caz ieșit din comun. S-a întâmlat așa că Moldgaz a fost nevoită să dispute două jocuri în aceiași zi (pe care le-a câștigat) pe două stadioane și în două turnee diferite, deoarece meciurile nu puteau fi amânate. Astfel, pe stadionul ”Locomotiv” în cadrul campionatului orașului a fost surclasată formația Vibropribor, în componența căreia evolua Evgheni Piunovschi, 10-0, iar pe stadionul ”Dinamo” în cadrul Cupei Sinducatelor a fost învinsă echipa Gorremontstroitrest, 4-1.

De menționat că pe parcursul anilor, în afara jucătorilor nominalizați anterior, culorile echipei au fost apărate de fotbaliști cunoscuți, precum Vladimir Crasnov, Nicolae Tabaciuc, Evgheni Piunovschi, Pavel Berezin, Igor Tiunnicov, Petru Soltanici, Vladislav Cebotari.

 

În anul 1989, după reorganizarea întreprinderii, la conducere au venit oameni indiferenți față de mișcarea sportivă și echipa de fotbal, care în acel sezon a evoluat în divizia secundă a campionatului orașului, și-a încetat existența.

Moldgaz, câștigătoarea Cupei Chișinăului din 1987. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Petru Muntean, Anatoli Motornâi (antrenor), Vladimir Niculcea, Arcadie Andronic, Marian Ciobanu, Vladimir Antonov, Anatoli Tetercev, Iurie Guțu, Igor Ciubara, Fiodor Garbuz (șeful întreprinderii Moldgaz). Rândul de jos: Nicolae Macovei, Victor Poperecinâi, Alexandr Crasaniuc, Ghenadie Crasnoșan, Veaceslav Cebotari, Vitalie Galat

În 1994, datorită eforturilor lui Anatoli Motornâi și Iurie Guțu, formația a fost reînființată sub denumirea Sindicat, apoi Moldova-Gaz și a evoluat în campionatul Republicii Moldova.

 

P.S. Aducem sincere mulțumiri lui Vladimir Antonov, fost jucător al echipei Moldgaz, iar în prezent observator de arbitri UEFA, pentru informațiile și pozele acordate.