• Fii alături de Echipa Țării

Dumitru Didilica: Copiii trebuie să joace și să primească plăcere de la fotbal

08 apr 2021 de Ion Buga

Fotbalul de mase are perspective de dezvoltare în Republica Moldova, mai ales că zona grassroots reprezintă baza fotbalului de performanță. Fiecare activitate sau competiție are un impact deosebit la formarea și dezvoltarea copiilor, în perspectivă a tinerelor talente. 

 

În prezent, UEFA, precum și toate asociațiile ei membre, acordă o atenție sporită antrenorilor începători, pregătirii acestora pentru a oferi antrenamente bine planificate și de înaltă calitate, care să se potrivească jucătorilor din grija lor. Un antrenor calificat constituie o oportunitate pentru a crește participarea și interesul pentru sportul rege de la o vârstă fragedă. 

 

 

Dumitru Didilica (61 ani) este unul din cei peste 400 peste antrenori moldoveni deținători ai Licenței C. După absolvirea Tehnicumului Republican de Cultură Fizică și Sport a venit la Căușeni, unde a activat ca profesor de educație fizică la Școala nr.4. În 1990, devine antrenor de fotbal la Școala Sportivă din Căușeni, funcție pe care o deține și astăzi. Totodată, Dumitru Didilica a făcut parte și din staff-ul tehnic al formației Sinteza Căușeni, care la începutul anilor '90 a evoluat în eșalonul superior al fotbalului moldovenesc. 

 

Niciodată nu am crezut că voi fi antrenor. Am venit la Căușeni să fiu profesor. Cu timpul, pasiunea pentru fotbal și dragostea pentru copii m-au entuziasmat, mai ales când am început să fac primele lecții individuale cu tinerii fotbaliști,

a declarat Dumitru Didilica pentru fmf.md.

 

De mai bine de trei decenii, el a educat sute de copii, mulți dintre ei ajungând fotbaliști cu renume. Cei mai cunoscuți discipoli ai săi sunt Igor Armaș, fundașul naționalei Moldovei și al echipei Voluntari România, Eugeniu Boicenco, Iurie Mârza, Alexandru Razdorojnîi și alții. De asemenea, sub îndrumarea sa au practicat fotbalul Veaceslav Banari, în prezent arbitru în Divizia Națională, Vadim Luchian, șeful de studii la Școala Sportivă din Căușeni sau Anatolie Donțu, actualul primar al orașului.

 

Mă bucur mereu pentru succesele elevilor mei. Comunicăm destul de des. Igor Armaș, spre exemplu, deseori mă întreabă în privința turneului pe care îl organizează tradițional în orașul natal. De fiecare dată când vine în vizită acasă îi încurajează pe copii, le dă sfaturi. El este un exemplu pentru viitoarele generații,

mai spune antrenorul.

 

De-a lungul anilor, echipele de copii pregătite de Dumitru Didilica participă cu succes la competițiile naționale și internaționale. Astăzi, în cadrul Școlii Sportive din Căușeni, el antrenează 40 de copii la două categorii de vârstă 2006-2007 și 2008-2009. Mulți discipoli de-ai săi sunt convocați cu regularitate și la selecționatele regionale, care ulterior completează loturile naționalelor de juniori. 

 

"Menirea noastră, a antrenorilor, este să susținem copiii, ca niște părinți, mai ales când fac primii pași în fotbal. Fiecare copil are talentul său, iată de ce este bine să-i educăm corespunzător. Ei trebuie să joace, să primească plăcere de la fotbal. Fac totul de dragul lor. E foare bine că se atrage atenția asupra pregătirii copiilor, se desfășoară cu regularitate campionate la toate vârstele. Băieții au unde tinde, își dezvoltă abilitățile. Și antrenorii beneficiază de suportul necesar din partea federației prin seminarele de instruire sau activitățile organizate de către oficiul regional de dezvoltare,

a mai subliniat antrenorul din Căușeni.