• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Eduard Blănuță, la 50 de ani!

31 mar 2021 de Maria Teeşanu

Selecționerul Naționalei feminine, Eduard Blănuță serbează astăzi a 50-a aniversare!

Federația Moldovenească de Fotbal îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și cât mai multe rezultate pozitive în calitate de antrenor și om de fotbal!

La mulți ani!!!

 


Eduard Blănuță s-a născut pe 31 martie 1971, în satul Sărata-Galbenă, raionul Hîncești. Și-a dedicat aproape toată cariera de jucător clubului din localitatea natală, pentru care a marcat în toate competițiile aproape 200 de goluri.  

A fost unul dintre golgheterii ligilor inferioare ale fotbalului moldovenesc, dar a prins și două sezoane în Divizia Națională. A jucat pe poziția de atacant. 

 

(anul 1985) Cazani, la turneul Cojanîi Meaci

Debutează la 11 ani pentru formația de copii Start Sărata-Galbenă (1982-1987) alături de care reușește să câștige turneul “Cojanîi Meaci” în RSSM tocmai de 3 ori. În 1986 Start, cu el în componența de bază, se clasează pe locul 4 la nivel unional.


Un an mai târziu, în 1987 este convocat la echipa mare a satului, Spicul Sărata-Galbenă, unde evoluează timp de doi ani pe poziția de atacant. Până în 1989, când este înrolat în serviciul militar obligatoriu, în Germania, tocmai la Berlin. Astfel, a fost nevoit să-și ia o pauză de la fotbal timp de 2 ani. 

În 1991 revine acasă, unde joacă pentru Sărata Galbenă în campionatul RSS Moldovenești. 

În prima ediție a Campionatului Moldovei, una scurtă, care s-a desfășurat în primăvara anului 1992, Spicul nu a participat.

În ediția a doua a campionatului Moldovei, 1992/93, Divizia B Sud, Blănuță debutează și totodată devine campion împreună cu echipa din Sărata Galbenă. Spicul a marcat în acel sezon 32 de goluri, însă, cu regret, numele marcatorilor nu s-au păstrat.

Sezonul următor, promovată în Divizia A, Spicul cu Blănuță în lot se poziționează la mijlocul clasamentului și înscrie 52 de goluri, dar iarăși nu avem numele celor care au fost autorii acestor reușite. Presupunem, însă, că și Eduard se află printre ei, fiind un golgheter pur-sânge. 

 

Abia din următorul sezon, 1994-1995, când Eduard Blănuță a completat rândurile jucătorilor din echipa Prut Cantemir avem numărătoarea golurilor înscrise de atacantul hânceștian în campionatele Moldovei. La echipa antrenată de Ilie Carp, Blănuță a înscris 10 goluri. În același sezon el revine în satul natal, unde redebutează la Spicul Sărata-Galbenă, tot în Divizia A.
 

(1998) Eduard Blănuță împreuna cu echipa cehă, Novy Knin

Anul fotbalistic 1995/96 a fost unul roditor pentru golgheterul Blănuță, care marchează pentru Spicul în Divizia A 23 de goluri în 37 de meciuri. Peste un an mai înscrie de 6 ori, apoi pleacă în Cehia, la divizionara secundă SK Novy Knin Praga, unde avea să evolueze timp de un an și jumătate. 

A revenit acasă în sezonul 1998/99 și iarăși la Petrocub-Spicul Sărata Galbenă, pentru care înscrie 10 goluri în Divizia A. Următorul an mai bifează 17 goluri, iar în sezonul 2000/01 marchează 16 goluri în 27 de partide și se clasează cu Petrocub pe locul 3 în Divizia A. 

 

În 2001 promovează în premieră cu Petrocub Hîncești în Divizia Națională, după un meci de baraj câștigat cu Haiduc-Sporting USM.

Primul gol al echipei din Hîncești în elita fotbalului moldovenesc a fost marcat de Eduard Blănuță, în partida cu formația Constructorul-93 Cioburciu. 

Debutul în eșalonul superior a fost unul onorabil. Formația antrenată de Victor Barîșev a reușit să încheie campionatul pe locul 5 din 8 echipe, iar Blănuță marchează 9 goluri și devine golgheterul formației hânceștene.

(anul 2000) formația Petrocub-Condor

Anul următor echipa se retrage din campionat după 14 meciuri jucate, iar Eduard se transferă la Fortuna Pleșeni pentru care marchează 16 goluri și câștigă Diviziei B, seria Sud. Sezonul următor, 2003-2004 îl începe tot la Pleșeni, dar la jumătatea campionatului revine la Sărata Galbenă. În  tur, marchează pentru Fortuna  Pleșeni 2 hat-trickuri, iar în retur înscrie pentru Petrocub 5 goluri contra Victoriei, 4 lui Alifomix, o triplă lui Corten şi o dublă în poarta celor de la KDU Comrat. La finalul sezonului devine cel mai bun golgheter al Diviziei B, cu 23 de reușite.

 

Sezonul următor, 2004/2005 Eduard  Blănuţă joacă 24 de meciuri pentru Petrocub, în care înscrie 29 de goluri – o medie excelentă de peste un gol pe meci! Devine astfel al doilea an consecutiv golgheterul Diviziei B, iar Petrocub Sărata Galbenă se clasează pe primul loc în Seria Nord, dar refuză promovarea în Divizia A.

Blănuţă Eduard avea să-și agațe ghetele în cui în sezonul 2005/06, când a reușit să înscrie ultimele 4 goluri în campionatul Moldovei.

 

Fără a calcula golurile marcate în primele 2 ediții de campionat la care a participat și fără reușitele din Cupa Moldovei, Eduard Blănuță a adunat 163 de goluri în cele 3 divizii moldovenești: 9 în Divizia Națională, 82 în Divizia A și 72 în Divizia B, fiind unul dintre cei mai mari golgheteri ai fotbalului moldovenesc.

 

Cariera de antrenor

Cariera de antrenor și-a început-o în 2009 la echipa Slavoy Praga, în Republica Cehă. În subordonare a luat jucătorii din 2002, inclusiv pe fiul său, Vlad Blănuță, actualmente atacant al echipei Pescara, Italia. Sub bagheta moldoveanului Eduard Blănuță, juniorii lui Slavoy au ocupat doar locuri de frunte în campionatul Cehiei.

 

În 2012 revine în Moldova și este instalat pe banca tehnică a echipei Petrocub Hîncești, unde devine antrenorul principal al juniorilor. După doi ani ajunge antrenor secund al echipei Petrucub. Cu el la timonă echipa din Hîncești reușește promovarea în Divizia Națională, după câștigarea Diviziei B, seria Sud (2013/14) și clasarea pe locul 2 în Divizia A (2014/15). Blănuță a ocupat funcția de antrenor principal al formației Petrocub Hîncești până în anul 2017.

Eduard Blănuță este deținător al licenței de antrenor UEFA PRO.
Din 4 februarie 2019 a fost numit selecționer al Naționalei feminine a Moldovei. Timp de 2 ani acesta a condus tricoloarele în 14 meciuri, dintre care 8 oficiale, din cadrul preliminariilor Campionatului European.