UEFA lansează campania „Cleaner Air, Better Game” pentru Campionatul European sub 21 de ani.
Președintele UEFA, Aleksander Čeferin: „Fotbalul poate juca un rol important în conștientizarea pericolului real și actual al poluării aerului.”
UEFA lansează o campanie de sensibilizare a publicului - „Un aer mai curat, un joc mai bun” - în cadrul Campionatelor Europene sub 21 de ani care vor avea loc în Ungaria și Slovenia pentru a evidenția amenințarea tot mai mare a poluării aerului asupra sănătății publice, care anual afectează peste 8 milioane de oameni din întreaga lume.
În timpul etapelor preliminare (24-31 martie) și eliminatorii (31 mai - 6 iunie), UEFA va promova o serie de inițiative pilot care subliniază angajamentul său de a face campionatele un eveniment neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Printre aceste inițiative, o platformă dedicate, Count Us In va invita comunitatea europeană de fotbal să se angajeze la mici modificări ale stilului de viață pentru a ajuta la îmbunătățirea calității aerului: mersul pe jos sau cu bicicleta, moderarea încălzirii casnice sau reducerea risipei de alimente. Fiecare angajament va fi adăugat unui contor care transformă angajamentele în economii de carbon din viața reală.
„Dacă această campanie îi poate inspira pe toți cei implicați în fotbal să întreprindă mici acțiuni individuale pentru a îmbunătăți calitatea aerului, vor exista beneficii colective pentru întreaga societate”, a declarat președintele UEFA, Aleksander Čeferin.
Pe lângă Count Us In, alte câteva organizații aflate în fruntea acțiunilor climatice și protecției mediului susțin campania, inclusiv Comisia Europeană (CE) și Fondul mondial pentru natură (WWF).
"Calitatea slabă a aerului amenință sănătatea pe termen lung a societății și a sportului", a adăugat președintele UEFA. „Ajungând la un public atât de vast, fotbalul poate juca un rol important în conștientizarea pericolului real și actual al poluării aerului - atât pe teren, cât și în afara terenului.”
Poluarea aerului numai în Europa cauzează moartea prematură a 400.000 de cetățeni în fiecare an.
Știința sugerează că o calitate slabă a aerului are un impact negativ tot mai mare asupra sănătății fotbaliștilor. Studiile arată că niveluri mai ridicate de poluare a aerului pot încetini ritmul meciurilor cu până la 15%.
Primul pas către strategia UEFA privind acțiunile climatice
Pentru a evalua lecțiile învățate din campanie, organul de conducere al fotbalului european intenționează să organizeze un simpozion pe 5 iunie, care să reunească parteneri cheie și părți interesate. Concluziile sale vor ghida un grup de lucru înființat anul trecut pentru a dezvolta o strategie UEFA pe termen lung privind acțiunile climatice .
Bazându-se pe sfaturile experților, grupul de lucru își propune să cuantifice impactul fotbalului asupra climatului global, identificând modul în care jocul își poate reduce cel mai eficient amprenta de carbon și cercetând impactul schimbărilor climatice asupra fotbalului european.
Pe lângă Campionatele Europene sub 21 de ani, UEFA s-a angajat să compenseze toate emisiile de carbon pentru EURO 2020 din această vară.
În decembrie anul trecut, președintele UEFA a semnat Pactul European pentru Climă , angajându-se să folosească acoperirea globală a fotbalului pentru a crește gradul de conștientizare a situației de urgență climatică și a inspira mai mulți oameni să ia măsuri pentru a salva planeta. UEFA a fost, de asemenea, printre primii semnatari ai Cadrului de acțiune sportivă pentru climă - un tratat internațional de mediu susținut de peste 150 de națiuni.
UEFA lansează campania „Cleaner Air, Better Game”