• Поддержи национальную сборную

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. NISTRU ALCEDAR

14 mar 2021 de Andrei Prodan

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti (din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia). Satul are o suprafaţă de circa 2.03 km pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Se află la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La ultimul recensământ, populaţia satului constituia 1.076 de oameni. Localitatea Alcedar este atestată pentru prima dată în anul 1616.

 

Prima echipă de fotbal din sat a fost înființată la mijlocul anilor ’50. În acea perioadă lângă Alcedar se afla un penitenciar (ulterior el a fost mutat la Cricova și la Stohnaia). Primele meciuri formația kolhozului Lenin, care pe urmă s-a numit Comunist, le-a disputat împotriva echipei soldaților și ofițerilor penitenciarului. În anul 1959 a fost amenajat actualul stadion din sat.

 

Inițiatorul creării formației de fotbal din Alcedar a fost metodistul de sport Leonid Gorilă (feciorul lui, Serghei Gorilă, în prezent este primarul satului).

 

Pe parcursul anilor o contribuție însemnată la dezvoltarea sportului în general și a fotbalului în special au avut-o metodiștii Valeriu Galațchi, Grigore Nastas, Ivan Vizitiu și Victor Oloeru (tot ei fiind și antrenorii echipei de fotbal).

Dintre jucătorii care au evoluat în perioada de pionierat să-i menționăm pe Gheorghe Stratulat, Fiodor Șeremet, Nicolae și Vasile Tiron, Ion Lungu, Vasile și Haralampie Gorilă, Ivan Peru.

 

Echipa satului Alcedar este multiplă campioană și deținătoare a Cupelor raioanelor Rezina și Șoldănești. Primul din dreapta, rândul de sus, Grigore Nastas, antrenorul echipei.

 

Pe parcursul anilor ’60 - ’70 formația din Acedar a devenit multiplă campioană și deținătoare a Cupei raionului Rezina. A evoluat și la nivel republican, întâlnindu-se în special cu echipele din Estul și Nordul Moldovei (Râbnița, Rezina, Tiraspol, Sănătăuca, etc.).

În această perioadă culorile formației au fost apărate de portarul Nelu Oprea, jucătorii de câmp Valeriu Galaţchi și Grigore Nastas (ambii – antrenori-jucători), Boris Ivancenco, Constantin Lopaci, Vasile Tiron, Petru și Ion Calugher, Mitică Oprea, Ivan Bonifatie, Ivan Vizitiu, Anatolie Gorilă, Iurie Bogoroj, Valeriu Beldiman, Pavel Fotescu, Valeriu Samoilă, Valeriu Galușcă.

De menționat că în decursul anilor pentru echipa din Alcedar au jucat și mulți fotbaliști din Poiana, un sat din vecinătate. Unul dintre aceștia a fost Ivan Bonifatie, profesor de educație fizică la școala din Poiana.

 

Echipa kolhozului Comunist din Alcedar în anii ’60 - ’70. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): neidentificat, neidentificat, Iurie Bogoroj, Valeriu Galaţchi, Ion Calugher, Boris Ivancenco, Valeriu Samoilă, Valeriu Beldiman, Ivan Bonifatie. Rândul de jos: Pavel Fotescu, Valeriu Galușcă, Nelu Oprea, Mitică Oprea.

 

La 10 noiembrie 1980 a fost format raionului Șoldănești. Din componența raioanelor Rezina și Florești au fost selectate câteva localități (inclusiv satele Alcedar, Cotiujenii Mari, Curătura, Glinjeni, Mihuleni, Parcani, Pohoarna, Poiana, Rogojeni, Șipca), care au fost incluse în raionul Șoldănești.

Astfel, echipa de fotbal din satul Alcedar, care între timp și-a schimbat denumirea în Nistru, a început să participe în campetițiile raionale din Șoldănești. Și nu pur și simplu să evolueze, ci să le domine.

 

Echipa satului Alcedar în anii ’80 (de la stânga la dreapta): Serghei Tiron, Anatolie Gorilă, Grigore Ceban, Aurel Amoş, Iurie Iacobina, Alexei Ciorici, Igor Lungu, Victor Oloeru, Ion Gheorghiţă, Victor Vizitiu, Grigore Ciorici.

 

În anii ’80 în raionul Șoldănești erau organizate trei turnee: Cupa de primăvara, campionatul raionului și Cupa de toamnă. În perioada anilor 1987 – 1989, Nistru Alcedar a ieșit învingătoare în toate aceste competiții.

Din lotul echipei din anii ’80 au făcut parte portarul Victor Vizitiu, jucătorii de câmp Grigore Ciorici (căpitanul formației), Victor Oloeru (antrenor-jucător), Serghei Tiron, Aurel Amoş, Anatolie și Serghei Gorilă, Grigore Ceban, Serghei Tiron, Ion Gheorghiţă, Iurie Iacobina, Alexei și Ivan Ciorici, Igor Lungu, Valeriu Bumbac, Victor Chibercea, Iurie Trelea, Victor Dombrovschi, Petru Levinschi.

 

O poză comună a echipelor Nistru Alcedar și Nistru Chișinău (veterani), care a avut loc în anul 1987.

 

Cel mai memorabil meci la Alcedar a avut loc în anul 1987 când pe stadionul sătesc s-a disputat partida dintre echipa locală și veteranii formației Nistru Chișinău, în componența căreia au evoluat vedetele fotbalului moldovenesc Nicolae Esin, Evgheni Piunovschi, Anatol Râbac, Gheorghe Tegleațov, Pavel Cebanu, Ion Caras, Serghei Dubrovin.

Partida, care s-a încheiat cu scorul de 7-3 în favoare echipei din capitală, a fost organizată de conducătorul sovietului sătesc (în prezent liderul agricol din localitate) Vasile Belous. Tot el regulat organiza în sat concerte la care erau invitați artiști cunoscuți din Moldova. La sfârșitul anilor ’80 a avut loc chiar și un meci amical de fotbal dintre echipa Nistru Alcedar și a artiștilor în frunte cu Alexandru Lozanciuc.

 

Anul 1987. Poză de la cel mai memorabil meci care a avut loc la Alcedar în care s-au întâlnit echipa locală și veteranii formației Nistru Chișinău. În dreapta imaginii îi putem vedea pe Evgheni Piunovschi și Gheorghe Tegleațov.

 

La sfârșitul anilor ’80 a avut loc un meci amical de fotbal dintre echipa Nistru Alcedar și a artiștilor din Moldova.

 

În perioada de după 1992 formația din Alcedar și-a schimbat din nou denumirea, de această dată în Patria, și a continuat să evolueze în competițiile raionale și județene (din 1998 până în februarie 2003 satul a făcut parte din județul Orhei).

Spre regret, în această perioadă activitatea fotbalistică s-a diminuat simțitor. Din cele 33 de localități ale raionului Șoldănești (1 oraș, 22 comune și 10 sate) în campionatul raionului luau parte doar 10-15 formații.

 

Spre sfârșitul anilor 2010 pentru echipa satului Alcedar au evoluat: portarul Mihail Miler, jucătorii de câmp Vasile și Valeriu Golub, Ivan Bumbac, Victor Calugher, Rodion Cazac, Vasile Belous jr., Mina și Vitalie Ivancenco, Alexandru Roşca, Serghei Muraș, Alexandru, Valentin și Marin Chibercea, Mihail Hasan, Victor Beldiman, Dumitru Tiron.

 

Echipa satului Alcedar de la sfârșitul anilor 2010. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Alexandru Roşca, Vasile Golub, Serghei Muraș, Valentin Chibercea, Mina Ivancenco. Rândul de jos: Victor Dombrovschi, Mihail Miler, Ivan Bumbac, Vitalie Ivancenco.

 

Ca și în majoritatea satelor din Moldova, la echipa de fotbal din Alcedar au evoluat dinastii întregi (tata și feciorii): Leonid și Serghei Gorilă, Vasile și Serghei / Dumitru Tiron, Victor și Valentin / Alexandru Chibercea, Valeriu și Ivan / Vasile Bumbac, Boris și Vitalie Ivancenco; (frații): Vasile și Nicolae Tiron, Boris și Mina Ivancenco, Valeriu și Fiodor Bumbac.

 

Ultima tentativă de a reanima echipa a fost efectuată în anul 2013 de către primarul de atunci, Victor Șveț. Din lot au făcut parte: portarul Ion Buzulan, jucătorii de câmp Valentin Chibercea, Dumitru Stratulat, Ghenadie Golub, Boris Nastas, Liviu Danichevschi, Dorel Muraș, Ștefan Ursachi, Vitalie Calugher, Valeriu Condrea, Vasile Țurcan, Ion Ursu, Vasile Bumbac, Dumitru Vlas, Constantin Railean.

Din păcate peste un an echipa s-a destrămat. Sperăm că în cel mai apropiat timp formația din Alcedar va fi reînființată pentru a continua frumoasele tradiții fotbalistice ale localității, mai ales că condiții pentru aceasta există.

 

Așa arată astăzi stadionul din Alcedar.
Stadionul din satul Alcedar pe timp de noapte.

P.S. Aducem sincere mulțumiri lui Vasile Bumbac, tânăr locuitor al satului Alcedar, pentru informațiile și pozele oferite.

 

Scrie și tu despre echipa ta pe site-ul FMF. Trimite text și poze pe adresa presa@fmf.md, iar noi te vom ajuta să realizăm un reportaj, care va fi distribuit către toată presa. 

Este un Proiect inițiat de Federația Moldovenească de Fotbal în luna august 2020, care are menirea de a scrie istoria fotbalului nostru și de a promova echipele mici, dar cu tradiții în cel mai iubit sport din lume.

Rubrica a fost intitulată ”Frumoasele noastre duminici”, titlu preluat de la patriarhul presei sportive Ioan Chirilă și apare în fiecare duminică pe site-ul nostru.