• Поддержи национальную сборную

Legendele fotbalului: Anatol Morarița

04 mar 2021 de Reporter FMF

Fostul jucător al echipei Moldova Chișinău, Anatol Morarița ar fi împlinit astăzi 80 de ani. A evoluat la formația chișinăuiană în perioada 1962-1971, pentru care a susținut 211 meciuri și a marcat 8 goluri.

 

A început a juca fotbal pe când învăţa la școala primară nr. 7 din Chişinău. După ce s-a transferat la școala nr. 38, tot tin capitală, a jucat pentru echipa instituției la competiţiile orăşăneşti. La aceste întreceri fotbalistice a fost observat de către antrenorul Boris Ţîbin. Era anul 1953. Se antrena împreună cu Victor Boţan și Vladimir Cobîleanschi, viitori fotbalişti la Moldova Chişinău.

 

În 1957 se deschide Şcoala Republicană de Fotbal din Chișinău, iar Anatol devine elev la această instituție, unde a avut pedagogi de renume, precum antrenorii Efim Popondopulo, Gheorghe Mocan și Serghei Cornilov. A absolvit ŞRF în anul 1959. A debutat în Campionatul RSSM la 17 ani cu echipa Şcolii Republicane de fotbal, care a câştigat seria a treia, reuşind să ocupe prima poziţie în clasament, acumulând cu un punct mai mult decât viitoarea campioană a Moldovei – Moldavcabel Bender. Însă, la turneul final din luna octombrie, Anatol Morariţa şi echipa sa a reuşit doar o singură victorie, cu Dinamo Chişinău, şi s-a clasat pe locul cinci. A fost o experienţă bună pentru tânărul fotbalist.

 

Primul turneu oficial a fost în 1958, la Ivano-Frankovsk, unde a jucat la campionatul URSS între juniori. În 1959 au avut loc competiţiile unionale ale juniorilor în oraşul Novocerkask, Rusia, unde formaţia chișinăuiană a pierdut doar o singură dată. Atunci jucătorul cu numărul 5 a atras atenţia antrenorilor. Din acea echipă mai făceau parte Victor Şmelenco și Valeriu Volostnîh, ambii fiind  legitimaţi mai târziu la Moldova Chişinău. La Novocerkask a fost desemnat ”cel mai bun mijlocaş” al turneului.

 

Tot în 1959 bifează primele două meciuri pentru formaţia de tineret-rezerve a Moldovei Chişinău în liga superioară a fotbalului sovietic. A debutat în turneul de tineret contra celor de la Pahtakor Tașkent.

 

Şi-a urmat cariera la nou înființatul club Vierul Chişinău în divizia a treia a fotbalului din URSS, apoi din nou în campionatul RSSM, la Dinamo Chişinău. Antrenorul dinamoviştilor, Evghenii Achimov, a reuşit cu Dinamo să câștige medaliile de bronz a campionatului unional între formaţiile dinamoviste din URSS. Chişinăuenii au cedat celor din Moscova și Novosibirsk, reuşind victoria cu Dinamo Batumi. Din acea echipă a făcut parte şi Anatol Morariţa.

 

În primăvara lui 1961, antrenorul Vasilii Sokolov l-a invitat la cantonamentele de la Soci. Din acel moment devine oficial jucător al formaţiei Moldova. Începând cu 1963 prinde lotul de bază al Moldovei în campionatul sovietic.

 

Primul gol pentru Moldova, la tineret-rezerve, l-a marcat tot formaţiei din Uzbekistan, Pahtakor Tașkent, la care debutase anterior, cu o lovitură de la distanţă, după ce portarul a părăsit buturile. S-a întâmplat pe Stadionul Republican din Chișinău pe 31 octombrie 1963, în minutul 64 al meciului. A îmbrăcat pentru prima oară tricoul formaţiei de bază la 5 iulie 1962, în deplasare la Riga. Meciul era ca și câştigat de formaţia noastră, care conducea cu scorul de 4-0, iar antrenorul Vasilii Sokolov l-a trimis în locul atacantului Lev Gorșkov.

 

Şapte ani a îmbrăcat tricoul formaţiei chişinăuene. La Moldova Chişinău a jucat 8 sezoane, adunând 211 meciuri (39 în Liga Superioară) şi a marcat 8 goluri. A fost eliminat de pe teren pentru prima dată pe 6 august 1964, în meciul de la Gorki cu formaţia Volga din localitate, joc pierdut cu scorul de 1-0.

 

În 1969, ca mulţi alţi moldoveni, a plecat  din Moldova pentru a încerca și alte cluburi. A evoluat la Bucovina Cernăuţi şi la Sudostroiteli Nikolaev, dar a revenit pentru a continua la Moldova în 1971, întorcându-se și la Bucovina Cernăuți un an mai târziu. Ultimul gol pentru Moldova l-a marcat pe 12 iunie 1971 pe Stadionul Republican în meciul cu Pamir Dușanbe, în prezenţa a 5 mii de spectatori, gol care a adus victoria formaţiei noastre cu 2-1.

 

După ce și-a terminat cariera în fotbalul mare, a continuat să joace la nivel de amatori. A lucrat şi a jucat fotbal pentru echipa uzinei „G. Kotovski” din Chişinău. Mai mulţi ani a activat la Dinamo.

 

A decedat pe 11 decembrie 2007, la Chișinău.

 

Text de Valentin IACOVLEV

 

Anul 1997. Veteranii fotbalului moldovenesc. Anatol MORARIȚA este al treilea din stânga în rândul de sus.