• Поддержи национальную сборную

Exemplele noastre

03 feb 2020 de Victor Daghi

Luni, cu Victor Daghi

 

 

Naționala de futsal a Moldovei i-a făcut pe moldoveni fericiți. A făcut ca oamenii simpli să uite pentru scurt timp de problemele cu care se confruntă zi de zi și să savureze din plin victoriile băieților noștri contra Israelului și Angliei în preliminariile Campionatului European 2022. Comentariile suporterilor continuă să vină și acum pe pagina de Facebook a FMF…

 

Pentru mine nu a fost surpriză succesul obținut de trupa lui Vladimir Vusatîi. Este pentru a cincea oară în ultimii nouă ani când Naționala de futsal reușește să se califice în etapa a doua preliminară a competițiilor europene și mondiale.

 

Meritul jucătorilor este incontestabil, dar principalul arhitect al succeselor echipei noastre este tehnicianul de 65 de ani, Vladimir Vusatîi. “Ivanîci”, cum îl numesc toți, a impus la reprezentativă o disciplină de fier pentru care nu va renunța pentru nimic în lume. El impune reguli stricte și știe ce vrea de la jucători. Acest lucru s-a văzut și la meciurile trecute.

 

Când vorbesc despre Vusatîi, îmi amintesc despre un caz ieșit din comun, care s-a întâmplat în timpul preliminariilor Campionatului Mondial 2012, la mini-turneul din Georgia. Echipa noastră a învins Malta (10-0) și a terminat la egalitate jocurile cu Armenia și Georgia (cu același scor, 2-2). Cum 3 echipe, Moldova, Georgia și Armenia, au acumulat câte 5 puncte, golaverajul Moldovei și Georgiei fiind identic 14-4, iar al Armeniei a fost 8-4, organizatorii au decis: câștigătoarea grupei A se va decide în urma loviturilor de departajare la finalul meciului Georgia – Moldova (2-2). Georgienii s-au impus cu 6-5 la penaltyuri, iar Vladimir Vusatîi a suferit un atac de cord din cauza stresului emoțional.

 

Bucuria georgienilor nu a fost însă de lungă durată, deoarece UEFA a anunțat că delegatul olandez a greșit dictarea loviturilor de departajare și, în conformitate cu Regulamentul competiției, Moldova a fost declarată câștigătoarea grupei, deoarece echipa noastră se afla în acel moment pe o poziție mai înaltă în clasamentul UEFA decât Georgia.

 

 

Și la turneul din acest an s-a apelat de câteva ori la Regulamentul UEFA. Astfel, înaintea ultimului meci, Moldova – Anglia, echipele s-au contrat din cauza băncilor de rezervă. Moldovenii și-au dorit să aibă aceiași bancă de rezervă ca și la meciul cu Israel, dar și englezii au pus ochii pe ea. Până la urmă delegatul UEFA, spaniolul Sergio Lopez-Andujar Alonso a decis că Regulamentul le dă dreptate englezilor.

 

Poate și acest detaliu i-a mobilizat la maxim pe jucătorii noștri, care au trimis Anglia pe locul 3 în grupă. Supărat pentru rezultatul final, managerul echipei engleze William Brown a avut totuși cuvinte bune despre organizarea turneului din Moldova: “Am fost surprins să găsesc în Moldova acest superb complex sportiv „Futsal Arena FMF”. Ce condiții fantastice sunt aici pentru echipe și suporteri! Noi, în Anglia, doar visăm la o așa o arenă pentru futsal…”