În anul 1988 un grup de tineri, care în prima jumătate a anilor ’80 s-a antrenat la școala de fotbal Nistru Chișinău sub îndrumarea renumiților tehnicieni Sergiu Cornilov, Valentin Falomeev, Alexandru Proțenco, Boris Sitneakovski și Vladimir Filimonov, au revenit acasă după satisfacerea serviciului militar și s-au angajat la fabrica de mobilă ”Codru”.
La începutul lui 1989 cei șase, Valeriu Platon, Igor Gore, frații gemeni Alexandr și Evgheni Cosogolov, Oleg Coleadin și Valeriu Zgardan, ajutați de metodistul pe sport al întreprinderii, Ghenadie Buhalov, au înființat echipa de fotbal cu aceeași denumire, Codru. Entuziaștii au avut susținerea deplină a conducerii fabricii (una dintre cele cunoscute din Uniunea Sovietică) care i-a asigurat cu echipament, inventar sportiv și transport.
Așadar din lotul primei formații au făcut parte: portarul Leonid Umaneț, fundașii Oleg Coleadin, Alexandr și Evgheni Cosogolov, Valeriu Zgardan, Vadim Panfilii, Boris Ceban, mijlocașii Constantin Gubari, Veaceslav Alexandrov, Vladimir Mamoșin, Gheorghe Pașcan, atacanții Igor Gore (căpitanul echipei), Valeriu Platon.
Inițial echipa nu avea antrenor, dar pe parcursul sezonului li s-a alăturat experimentatul mijlocaș Iurie Arcan (fost jucător la Nistru Chișinău, Dinamo Brest, Zarea Bălți, Tighina Bender în componența cărora a evoluat în campionatul URSS), care îndeplinea funcția de jucător-antrenor.
Chiar în anul înființării Codru a luat parte la un șir de competiții de nivel local la care a evoluat cu destul succes: în vară a devenit câștigătoarea Cupei orașului destinată colectivelor muncitorești, iar în octombrie a câștigat campionatul la mini-fotbal al Comitetului republican al sindicatelor din industria forestieră.
O evoluție foarte bună a avut-o Codru în Cupa și campionatul Chișinăului. În cadrul Cupei echipa a ajuns în sferturile de finală, iar în campionat s-a clasat pe locul secund (26 meciuri, +17=6–3, golaveraj 82-46, 40 de puncte), fiind întrecută doar de Pișcemaș (44 puncte). În spatele lor s-au clasat echipe mult mai experimentate, cum ar fi Traktor, Vibropribor , Dinamo, Șciotmaș, Politehnic, Signal.
Codru a avut cel mai bun atac (pe următoarele locuri s-au clasat Traktor – 71 de goluri și Pișcemaș – 70 de goluri). Igor Gore a devenit cel mai bun golgheter al competiției cu 28 de reușite la activ, întrecându-i pe Igor Ursachi (VTI) – 27 goluri, Pavel Berezin (Pișcemaș) – 22 goluri, Serghei Zabun (Dinamo) – 20 goluri.
În lista celor mai buni 22 de fotbaliști ai Chișinăului pe anul 1989 au fost incluși fundașul Oleg Coleadin, mijlocașul Valeriu Platon și atacantul Igor Gore.
Din lotul echipei în acel an au mai făcut parte: fundașii Pavel Dolgopol, Roman Vradman, mijlocașii Oleg Ciupac, Boris Pronevoi și atacantul Ghenadie Horo.
Destul de reușit din punct de vedere al rezultatelor a fost pentru Codru și anul 1990. Echipa a ajuns în semifinalele Cupei Chișinăului, fiind eliminată de Moldovahidromaș, iar în campionat iarăși a ocupat locul doi (28 meciuri, +20=3–5, golaveraj 86-30, 43 de puncte), fiind întrecută de Constructorul (viitoarea Agro).
De această dată Codru a avut cea mai bună apărare (pe următoarele locuri s-au clasat Moldovahidromaș și Școala sportivă republicană a rezervelor olimpice – ambele cu câte 36 de goluri încasate).
La nivel a fost și linia de atac (locul doi după Constructorul care a marcat 95 de goluri). Codru a obținut cele mai multe victorii la scor – 11. Atacanții Igor Gore (28 de goluri) și Valeriu Platon (24 de goluri) au ocupat în clasamentul golgheterilor locurile doi și trei.
În topul celor mai buni jucători ai orașului-1990 au nimerit: portarul Vitalie Galat, fundașii Alexandr Cosogolov și Oleg Coleadin, mijlocașul Aurel Colun și atacantul Igor Gore.
Tot în 1990 Codru Chișinău a susținut și o serie de meciuri internaționale cu formații din România. Pe teren propriu echipa a întrecut-o pe Inter Vaslui 4-0 (autorii golurilor Gore, Platon – 2, Macari) și 3-2 (Gore – 3). În meciul de răspuns iarăși a învins-o pe Inter cu 5-2 (Colun, Macari, Sâtnic, Platon, Gore) și a jucat la egalitate cu Mecanica Vaslui, 2-2 (Colun, Gore).
Din lotul formației în anul 1990 au făcut parte: portarii Vadim Dedeniov, Vitalie Galat, fundașii Oleg Coleadin, Alexandr și Evgheni Cosogolov, Valeriu Zgardan, Pavel Dolgopol, Roman Vradman, Valeri Gusev, Vladimir Ulianov, Mihail Dâmbu, Anatoli Râbac (antrenor-jucător), mijlocașii Boris Pronevoi, Serghei Macari, Veaceslav Puiu, Aurel Colun, Ion Sâtnic, atacanții Igor Gore, Ghenadie Horo, Valeriu Platon.
La începutul lui 1991 Codru a fuzionat cu Dinamo Chișinău. În acel an echipa a evoluat sub denumirea Dinamo, iar în sezonul de primăvară a campionatului independent din 1992 s-a numit Dinamo-Codru. După ediția 1992/93 formația a fost preluată de SA Hidropompa şi a devenit Torentul Chişinău.
FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. CODRU CHIȘINĂU